Евгений Пригожин официално пристигна в Беларус, три дни след края

...
Евгений Пригожин официално пристигна в Беларус, три дни след края
Коментари Харесай

Пригожин и войниците му вече си имат база с ограда в Беларус, НАТО обаче настръхна

Евгений Пригожин публично дойде в Беларус, три дни след края на протеста на неговата група наемници „ Вагнер “, които стигнаха на 200 км от Москва.

„ Да, в действителност, през днешния ден той е в Беларус “, удостовери водачът Александър Лукашенко, приписвайки си заслуги за уреждането на изгнанието му.

Местонахождението на Пригожин беше тайнственост, откогато беше сниман да си потегля с кола от Ростов на Дон в събота вечерта. Частният му аероплан пък беше заловен, че лети до столицата на Беларус Минск във вторник.

Лукашенко сподели, че на наемниците от Вагнер е била препоръчана изоставена военна база, в случай че желаят да се причислят към своя водач:

„ Има ограда, всичко е разполагаем, издигнете палатките си “.

Съгласно договорката, поставила завършек на протеста, на Пригожин е обещана сигурност и съветското наказателно дело против „ Вагнер “ е прекъснато.

Москва се готви да трансферира тежките оръжия на наемниците в постоянната войска и на бойците е казано, че могат или да подпишат постоянни армейски контракти, да се приберат вкъщи или да се насочат към Беларус.

Членовете на НАТО Полша, Латвия и Литва предизвестиха, че идването на Вагнер в Беларус може да сътвори проблеми за тях като съседи

Съветник на литовския президент сподели, че наемниците са рискови, защото могат да вземат участие в интервенции за бойкот и навлизане. Самият президент на Литва Гитанас Науседа сподели на конференция, че в случай че „ Вагнер “ разположи своите „ серийни убийци “ в Беларус, тогава прилежащите страни ще бъдат изправени пред „ още по-голяма заплаха от неустойчивост “.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че алиансът е подготвен да се пази против всяка опасност от „ Москва или Минск “ и ще се съгласи да ускори защитата си на среща в Литва идната седмица – като се концентрира изключително върху нациите, граничещи с Беларус.

„ Изпратихме ясно обръщение до Москва и Минск, че НАТО е там, с цел да отбрани всеки съдружник и всеки сантиметър от територията на НАТО “, сподели той.

Русия реалокира тактически нуклеарни оръжия в Беларус през последните седмици, като президентът Путин сподели, че те ще бъдат употребявани единствено в случай че съветската територия бъде застрашена, напомнят от BBC.

Общественото мнение в Беларус също е мощно обезпокоено, съгласно Катя Глод от European Leadership Network

„ Очевидно не желаят да имат нарушител като Пригожин в Беларус “, сподели тя.

Лукашенко сподели единствено, че бойците на „ Вагнер “ могат да оказват помощ на беларуските военни, като споделят своя опит с тактиката и оръжията.

Лекотата на бунтовниците да завладяват контрола над град Ростов на Дон и по-късно да се придвижат толкоз надалеч на север с малко опозиция разкриха огромни недостатъци в контрола на Кремъл върху сигурността в Русия след 23 години ръководство на Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли като „ нервност “ догатките, че събитията от петък и събота са уязвили властта му. Но тогава самият президент Путин сподели пред голям брой съветски сили за сигурност, събрани на площад в Кремъл, че са защитили родината си, „ де факто спирайки гражданската война по пътя й “.

Въстанието беше още по-тревожно, откакто Путин разкри, че частната войска на Пригожин е била напълно финансирана от страната, като за 12 месеца са изхарчени 1 милиард $ за заплати и бонуси. Още 1 милиард $ са отишли в кетъринг компанията на Пригожин „ Конкорд “ за изхранване на военните.

Руският водач призна, че  съветски водачи са изгубили живота си, „ сблъсквайки се с метежниците “ в последния опит да се овладее разказът за няколко бурни дни, които раздрусаха Кремъл. Шест военни хеликоптера и аероплан за командване и ръководство Илюшин 22-М са били свалени от бунтовниците съгласно непотвърдени данни. Виждат се някои остатъци, само че броят на жертвите не е явен.

Пригожин също упрекна съветската войска в ракетен удар по неговите хора в петък, убивайки 30 души. Доказателства за това обаче не се виждат.

„ За един ден изминахме 780 км “, сподели той в понеделник. „ Нито един боец не беше погубен на земята. Съжаляваме, че трябваше да ударим самолети, само че те ни удряха с бомби и ракети. “

Видеозаписи демонстрират, че конвоят на „ Вагнер “ фактически е бомбардиран от въздуха, до момента в който се насочва на север измежду цивилния трафик в южната област Воронеж в събота.

Каквато и да е истината за това по какъв начин е завършил 24-часов безпорядък, една комплицирана версия беше показана във вторник от Александър Лукашенко, който ръководи Беларус от 1994 година и се счита, че е манипулирал изборите през 2020 година, с цел да резервира властта, спечелвайки си званието „ Последният деспот на Европа “.

По думите му е било взето „ суровото “ решение да се унищожи „ Вагнер “.

„ Казах на Путин: Можем да пропилеем Пригожин, няма проблем. Ако не от първия опит, то от втория. После му споделих: Нека не вършим това “, показа той пред чиновници по сигурността.

Той твърди, че е предложил да се обади на Пригожин, на което Путин дал отговор:

„ Виж, Саша (Александър), неефикасно е, той даже няма да пие подвига телефона и не желае да приказва с никого. “

„ Дай ми номера му “ продължил  Лукашенко. „ Путин сподели: „ Най-вероятно ФСБ има неговия номер “.

Описвайки диалога си с Пригожин, господин Лукашенко сподели, че босът на наемниците е бил в положение на еуфория поради триумфа на „ Вагнер “ до този миг. Той споделил на Лукашенко:

„ Искаме правдивост, желаят да ни удушат, ще отидем в Москва “.

А Лукашенко му дал отговор:

„ На половината път ще бъдеш сплескан като буболечка. “

Руският учен Марк Галеоти сподели, че водачът на Беларус е работил като потребен медиатор за президента Путин, който в този момент може да се стреми да задържи Пригожин настрани, с цел да ръководи неговите наемнически сили в Африка.

Катя Глод пък е на мнение, че беларусите са съсредоточени върху това до каква степен рецесията е отслабила Владимир Путин, защото това би означавало и намаляване на Александър Лукашенко.

„ Двойните стълбове на Лукашенко са Кремъл и насилието на службите за сигурност в Беларус, които извършват заповедите на Лукашенко “, споделя тя пред BBC. „ В кратковременен проект това може да значи повече репресии, защото Лукашенко се усеща по-отслабен. Ако Кремъл наподобява по-малко благонадежден като дирек, това може да значи положителни вести в дълготраен проект. “

Въпреки че Путин оцеля след събитията, престижът му наподобява доста отслабен. В послание в понеделник съветският водач благодари на наемниците за взетото „ вярно решение “ да спрат настъплението си и им предложи контракти за присъединение към силите на съветското министерство на защитата. Той съобщи, че „ въоръженият протест по този начин или другояче е щял да бъде сподавен “, без да прецизира по какъв начин.

Лукашенко съобщи във вторник, че Пригожин е получил персоналните му уверения за сигурност, както и за сигурността на хората му, с цел да потуши протеста в събота вечерта.

„ В пет часа вечерта той ми се обади и сподели: „ …Приемам всичките ти условия. Но… Какво би трябвало да направя? Ако спрем – ще ни унищожат “. Казвам: „ Няма да го създадат. Гарантирам ви. Аз ще се заема с това “, спомня си Лукашенко.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР