Евентуалното прекратяване на огъня в Газа може да бъде финализирано

...
Евентуалното прекратяване на огъня в Газа може да бъде финализирано
Коментари Харесай

Хамас допуска постигане на примирие в Газа до 48 часа

Евентуалното преустановяване на огъня в Газа може да бъде финализирано " в границите на 24 до 48 часа ", в случай че Израел се съгласи с изискванията на " Хамас " по време на продължаващите договаряния. Това съобщи почитан чиновник на палестинската формация пред " Франс прес ".

Той акцентира, че основните претенции включват връщане на разселените палестинци в Северна Газа и увеличение на филантропичната помощ. По негови думи вероятността за помирение зависи от желанието на Израел да извърши тези условия.

Новината идва, откакто делегации на " Хамас ", Катар и Съединените щати , с цел да възобновят договарянията за преустановяване на огъня. Очаква се по-късно да се причислят и израелски представители.

Днешните договаряния са евентуално последното затруднение пред съглашение, според което боевете ще бъдат прекъснати за шест седмици, оповестява " Ройтерс ".

Вашингтон твърди, че утвърдено е от Израел и чака автограф единствено от екстремистите. Враждуващите страни обаче дадоха малко информация по отношение на това дали е реализиран някакъв прогрес.

" Хамас " попари оптимизма на Байдън за помирение в Газа

Очакванията на Съединени американски щати не отразявали действителната обстановка на място

След идването на делегацията на " Хамас " палестински чиновник посочи, че съглашението " към момента не е налице ". От израелска страна няма публично удостоверение даже за наличието на нейна делегация.

Според източник, осведомен за договарянията, Израел може да не се включи в договарянията в Кайро, в случай че " Хамас " първо не показа цялостен лист на заложниците, които са към момента живи - искане, което съгласно палестински източник " Хамас " до момента е отхвърлял като прибързано.

" Пътят към преустановяване на огъня тъкмо в този момент, безусловно в този час, е явен. И има договорка на масата. Има рамкова договорка ", посочи американски чиновник.

Постигането на съглашение би довело до първото удължено помирение във войната , която от началото си преди пет месеца до момента е имала единствено едноседмична пауза през ноември. Десетки заложници, държани от екстремистите, ще бъдат освободени в подмяна на стотици палестински пандизчии.

Помощта за обсадената Газа ще бъде увеличена, с цел да се спасят животите на палестинците, изправени пред апетит. Очаква се боевете да спрат в точния момент, с цел да се предотврати огромното планувано, където над половината от 2,3-милионното население на Газа е приклещено до границата на анклава. Израелските сили ще се изтеглят от някои региони и ще разрешат на жителите на Газа да се върнат по домовете си, изоставени по-рано по време на войната.
 Израел е одобрил съглашението и чака
Израел е одобрил съглашението и чака " Хамас "

Предложението включва шестседмичното преустановяване на огъня в Газа, както и освобождението на заложници

Споразумението обаче няма да извърши главното искане на " Хамас " за финален завършек на войната и в същото време ще остави неразбираема ориста на повече от половината от над 100 оставащи заложници - измежду които израелски мъже в боеспособна възраст, които не са обхванати от съглашението за освобождение на дами, деца, възрастни хора и ранени.

Египетските медиатори предложиха към този момент тези въпроси да бъдат оставени настрани, твърдейки, че те ще бъдат решени на по-късен стадий. Източник от " Хамас " уточни, че групировката към момента се бори за " пакетна договорка ".

Миналата седмица съобщи, че с поразумение може да бъде реализирано още в понеделник . Оттогава обаче Вашингтон се отхвърли от толкоз безапелационен график. Целта е договорката да се реализира в точния момент, с цел да се спрат борбите за месеца на постите на мюсюлманите Рамадан, който стартира след седмица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР