Евентуални санкции срещу Русия ще засегнат тежко икономиката и у

...
Евентуални санкции срещу Русия ще засегнат тежко икономиката и у
Коментари Харесай

Санкции срещу Русия ще засегнат тежко икономиката у нас, смятат експерти

Евентуални наказания против Русия ще обиден тежко стопанската система и у нас , считат специалисти. Причината - голяма част от енергоносителите идват от Изток и при ограничения против Москва може да спрат, показва.

13 години, откакто Русия спря газа за Украйна поради напрежението сред двете страни, сходен сюжет още веднъж е вероятен - част от Европа да остане без синьо гориво. Този път поради възможни наказания от Съединени американски щати към Москва - търговски ограничавания и евакуиране на вложения.

„ Спирането на опцията за разплащане на страните от Западна Европа и Съединени американски щати с Русия значи, че няма да може да се разплащат за получения газ, петрол. В последна сметка, това може да докара до енергийна рецесия в зимните месеци ”, предизвести някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според специалисти 35% от потреблението на газ в Европейски Съюз идва от Русия. Така ответната реакция на Москва може да бъде прекъсване на доставките към Европа, което би засегнало тежко и стопанската система на България. Ако това се случи, страната ни ще би трябвало да търси различни източници.

„ Резервна сила за топлофикационните сдружения - това може да бъде мазут с 1% наличие на сяра, който още веднъж се доставя най-вече от Русия ”, разяснява енергийният специалист Еленко Божков.

„ За България алтернативата е опцията за газ от Азербайджан, с интерконектора от Гърция, опити за полутечен газ. Но, като цяло, ние сме тежко подвластни от съветските доставки. Хубавото в цялата тази верига е това, че България освен е консуматор на съветски газ, само че е и значим директен пункт за съветски газ към настроени другарски към Русия страни - Сърбия и Унгария ”, добави Керемедчиев.

Спирането на енергийните доставки обаче ще удари най-много стопанската система на Русия, споделя той, по тази причина този вид е малко евентуален. И счита, че Германия ще бъде определяща за това по какъв начин ще се развие разговорът.

„ Германия продължава да се опълчва на оптималните наказания по отношение на Русия. Изцяло по икономически аргументи, тъй като в действителност тези наказания биха имали по-скоро резултата на бумеранга ”, счита някогашният зам.-външен министър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР