Евакуацията на българските моряци от първо лице. Проговори капитанът на

...
Евакуацията на българските моряци от първо лице. Проговори капитанът на
Коментари Харесай

Капитане, защо останахте на борда? Защото съм капитан

Евакуацията на българските моряци от първо лице. Проговори капитанът на кораба " Царевна ", който от началото на войната е блокиран на пристанището в Мариупол.

Сателитният корабен телефон е единствената връзка със света за моряците от " Царевна " и техният капитан Павел Павлов. От началото на войната живеят без интернет, без телевизия и персонални телефони.

Ето какво споделя капитан Павлов пред bTV:

- Как наподобява войната от борда на кораба?

- Това е нещо доста стресиращо за мирните хора и да бъдеш в тази конюнктура не е доста леко - да устоиш и да живееш в тази атмосфера на бойни дейности.

- Имаше ли моменти на директна заплаха за вас и за екипажа ви?

- Такива моменти съществуват. Винаги е имало заплаха. Не знаеш какво може да се случи. От къде кой гърми и от къде идват снаряди. Стреля се, чуват се звуци. Тежко е. Като цяло мина по-тежката част, в този момент наподобява по-спокойно.

От началото на войната до в този момент моряците са имали няколко благоприятни условия за евакуация, контрактувани от българското държавно управление, само че до преди два дни страхът е надделявал, споделя капитанът: „ В тези моменти вероятно имаше подготвеност от външно министерство. Тогава ситуацията на пристанището беше извънредно тежка и никой не се съгласи от екипажа по това време да взе участие в евакуацията. Обсъждал съм всекидневно ситуацията, обаждали са се и министър председателят неведнъж, и хората от ситуационния център (б.р. към МВнР) “.

- Кога последно говорихте с премиера?

- Днес приказвахме. Пита по какъв начин се усещаме, добре ли сме, настроението по какъв начин е. Отговорихме уместно, че всичко е обикновено. Доколкото може да е обикновено в една такава конюнктура.

Капитан Павлов прибавя, че в деня, в който се готви евакуацията на моряците, един от тях слиза от борда преди началото на интервенцията.

„ Един от нашите сътрудници реши на своя отговорност да напусне кораба независимо. Явно му е пристигнало допълнително страстта. Направихме връзка с офиса. Предупредих за това и те споделиха да изчакат до 10 часа вероятно за връзка с външно министерство, само че той изрично отхвърли и напусна кораба независимо и се придвижи по кея напред към регион, където може би беше по-безопасно.

Той отиде в зоната и се върна с информация, че военните са му предали, че имаме един час прозорец да се изтеглят хората от борда. Екипажът взе доста бързо решение – те авансово бяха решили по избор да изоставен кораба. Имаха подготовка. Много бързо се изнесоха с бяло знаме и всичкия багаж.

За бяло знаме им служи една пръчка и парче от чаршаф или калъфка.

Капитанът споделя, че е имал диалог с евакуираните си сътрудници. Знае, че са добре. За пътуването им към България получава информация от притежателите на компанията и ситуационния център.

- Капитане, за какво останахте на борда?

- Защото съм капитан. Корабът е още жив, не е погубен, не е мъртъв. Чакаме да се разчисти синия кулоар, с цел да може да излезе кораба от него.

- Животът ви не е ли по-скъп от кораба?

- Всеки се опасява, само че въпреки всичко имаме някакви отговорности. Тежка е капитанската шапка, както се споделя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР