EURACTIV Бившият гръцки външен министър Никос Коциас коментира, че България се

...
EURACTIV
Бившият гръцки външен министър Никос Коциас коментира, че България се
Коментари Харесай

Никос Коциас: България действа по дестабилизиращ начин на Балканите, правейки се на Херкулес без мускули

 EURACTIV Бившият гръцки външен министър Никос Коциас разяснява, че България се е трансформирала в дестабилизиращ фактор на Балканите в следствие от политиката на Вътрешна македонска революционна организация. В изявление за EURACTIV той дефинира страната като един “Херкулес без мускули ".

Коциас, който беше в министър в кабинета на Алексис Ципрас от септември 2015 година до октомври 2018 година, се счита за проектант на Преспанското съглашение от 12 юни 2018 година, което реши дългогодишния спор сред Атина и Скопие за името на страната, която в този момент се назовава Република Северна Македония.

Това е частта на изявлението пред журналиста Сарантис Махалопулос, която се отнася за България. 

Въпрос (Сарантис Михалопулос): Защо България има такава позиция за Северна Македония?

Отговор (Никос Коциас) : “Защото тонът се задава от крайнодясната партия в българското държавно управление, показана от министъра на защитата. Предупредихме Европейския съвет, че той организира политика несъвместима с Европейски Съюз.

Нека ви напомня, че когато председателстваше Съвета на Европейски Съюз, България беше сложила пред своето председателство карта на Сан Стефано, която съставлява Велика България, каквато царска Русия искаше да бъде. Бяхме показали този факт пред Европейски Съюз.

България не е осъзнала, че в Северна Македония се е родила нова нация, която има собствен личен език.

Вместо да почита и способства за мира и другарството на народите в района, България работи по дестабилизиращ метод, правейки се на Херкулес без мускули. "

Споменавайки за картата на Велика България, Коциас има поради скандал, който у нас съвсем не направи усещане, само че още се помни в Гърция и бе видян също в Брюксел. Става дума за слагането в градината на НДК на статуята на лъв, като част от мемориала, открит през 1934 година от цар Борис III в памет на 3000 починали бойци в непознати земи от 1-ви и 6-ти пехотни полкове, по време на двете Балкански войни (1912 и 1913) и Първата международна война. Статуята бе отстранена по време на строителството на Двореца на културата през 70-те години.

Лъвът държи щит с картата на Санстефанска България, която включва територии от всички модерни съседи на България: Румъния, Турция, Гърция, Република Северна Македония и Сърбия.

През ноември 2017 година, когато статуята на лъва бе открита с речи, венци и цветя в София, гръцката преса писа, че управляващите в Атина са протестирали против картата, изобразена на щита. В публикациите се твърдеше, че Гърция вижда завръщането на лъва и картата на Сан Стефано като провокация и неприятен сигнал преди българското председателството на Съвета на Европейски Съюз, което се организира пред първата половина на 2018 година.

Гръцката страна се базира и на речта на министъра на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов при откриването на мемориала. Каракачанов е представен да споделя, че в случай че човек огледа картата на щита, “на всички ще стане ясно защо се е борила българската войска и за каква идея починаха българските войни ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР