Ето я! Най-новата европейска държава. Засега не е призната от

...
Ето я! Най-новата европейска държава. Засега не е призната от
Коментари Харесай

Зелена светлина: Либерланд - най-новата европейска държава

Ето я! Най-новата европейска страна. Засега не е приета въпреки това или организация, само че това не пречи на жителите ѝ да гледат оптимистично в бъдещето. Либерланд се появи преди три години. Миниатюрна страна, ситуирана на дунавски остров сред Сърбия и Хърватия.

Вит Йедличка, президент на Либерланд: Да, Либерленд беше учредена преди три години, навръх рождения ден на Томас Джеферсън. Тогава ние в действителност усещахме нуждата от нова страна, учредена на правилата на свободата.
Либерленд се намира на ничия земя. Или по-точно на територия, за която от 2000-та година спорят сърбите и хърватите. На този стадий, обаче, постигането на компромис сред двете страни наподобява като непостижима цел.

Но либерланският президент, чехът Вит Йедличка, не желае да мисли за това. Интересува го бъдещето на страната. А то ще бъде подчинено на устойчивото развиване.
Вит Йедличка, президент на Либерланд: Щастлив съм, че ни поддържа известното италианско архитектурно студио. Те направиха план за урбанистичното развиване на нашата страна.
7 квадратни километра. Такава е площта на Либерланд. Според архитектурния проект постройките няма да завладяват природата. По проект на 94 % от територията ще има горски масиви.

Хората от дребната страна ще живеят във футуристична постройка, която прилича мостове, свързани с жилища от корабни контейнери. В гигантската сграда ще има отвесни ферми, а пространството сред офисите ще бъде отделено от градини.

Президентът не се опасява от енергийни рецесии. Казва, че страната ще създава сила, колкото ѝ е належащо. А тя ще идва от инсталирани на покрива слънчеви панели, от вятърни турбини и от преработката на биомаса.

Звучи утопично. И може би е по този начин. Но президентът на Либерланд няма желание да се отхвърля да развива страната и кани, всеки който споделя концепциите на неговото ръководство, да стане неин жител.

Вит Йедличка, президент на Либерланд: Отнема единствено няколко минути да кандидатствате за поданство. Е, належащо е попълването и на други формуляри, само че цялата процедура е доста, доста бърза.
И с цел да не се окажат жителите без страна, Либерланд към този момент си има външен министър, който търси международно признание на страната. В концепцията за Либерланд сигурно има логичност и предпоставки за вярно развиване.

В края на краищата 7-те квадратни километра са задоволителни за демонстрация на отговорно отношение към природата и здравето на хората. От друга страна мястото е прекомерно малко за тежки индустриални неточности, безумно шофиране, корупционни покупко-продажби и практикуване на замърсяващи действия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР