Ето ситуацията в петък, 13 октомври 2023 г. Борба Министърът на

...
Ето ситуацията в петък, 13 октомври 2023 г.
Борба Министърът на
Коментари Харесай

Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 597

Ето обстановката в петък, 13 октомври 2023 година

Борба

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко сподели, че броят на жертвите при съветската ракетна офанзива предходната седмица против кафене в село Хроза е повишен до 59. „ Всички жертви са локални поданици. Те бяха пенсионери, медици, фермери, учители, бизнесмени. Всички бяха цивилни. Загинаха цели фамилии от няколко генерации “, сподели Клименко. Вячеслав Гладков, регионалният шеф на съветския Белгород, сподели, че трима души са били убити и двама тежко ранени, когато парчета от погубен украински дрон са паднали върху домовете им. Сред починалите е четиригодишно момиченце. Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че украинските войски „ задържат позициите си “ в източния град Авдиевка на фона на интензивни боеве с съветските сили. Украинските военновъздушни сили оповестиха, че са унищожили 28 от 33 съветски дрона, изстреляни от региона на Белгород на север и от анексирания от Русия полуостров Крим на юг. „ Вражеските UAV [безпилотни летателни апарати] летяха в разнообразни направления, тъй че противовъздушната защита работеше в минимум шест района на Украйна “, споделиха военновъздушните сили в приложението за известия Telegram. Командващият Обединените сили на въоръжените сили на Украйна сподели, че Украйна е осуетила опит на група от осем съветски диверсанти да пресекат североизточната й граница в Сумска област и да нападат „ сериозна гражданска инфраструктура “.


Министерството на защитата на Румъния заяви, че е разкрило " кратер на дрон " покрай границата на страната с Украйна след съветски офанзиви против украинската пристанищна инфраструктура предходната вечер. Русия ускори офанзивите против украински пристанища и хранилища по река Дунав, откогато се отдръпна от договорката за разрешаване на безвредни доставки на зърно през Черно море през юли. Румънското изобретение пристигна, откакто украински боен представител сподели, че съветски дрон е блъснал склад за зърно и други здания в южния район на Одеса.

Политика и дипломация

Руският парламент ще гласоподава идната седмица за отдръпването на ратификацията от Москва на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (CTBT), забраняващ нуклеарните опити. Леонид Слуцки, началник на комисията по интернационалните въпроси на Думата, сподели, че първото четене на законопроекта ще се организира на 17 октомври, като се чака да бъде признат няколко дни по-късно. Всичките 450 депутати ще го поддържат, добави той. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че отбранителният алианс ще организира своите годишни нуклеарни учения, известни като Steadfast Noon, идната седмица. Ученията включват бойни самолети, способни да носят нуклеарни бойни глави, само че не включват бойни бомби. Обучението ще се организира над Италия, Хърватия и Средиземно море. Руският президент Владимир Путин пътува отвън Русия за първи път, откогато Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за ареста му за хипотетични военни закононарушения в Украйна. Путин участва на среща на върха на Общността на самостоятелните страни (ОНД), междуправителствена организация, формирана от някогашни руски републики, в Киргизстан. Международният олимпийски комитет (МОК) суспендира Руския олимпийски комитет (РОК) с неотложно деяние, откакто РОК призна районните спортни организации в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие – четири украински територии, които Москва отчасти окупира и разгласи, че е анексирала предходната година. Украйна сподели, че ходът на МОК е " значимо решение ". Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида удължи с една година мандата на специфичния докладчик Мариана Кацарова, самостоятелен специалист, документиращ хипотетичните нарушавания на човешките права в Русия. Миналия месец Кацарова сподели, че обстановката с човешките права в Русия доста се е влошила след пълномащабното навлизане на Москва в Украйна през февруари предходната година, описвайки „ систематично угнетяване “ на гражданското общество. Тя сподели, че Русия е приела закони за „ заглушаване на гражданското общество и наказване на деятели за правата на индивида и други за тяхната антивоенна позиция “. Прокуратурата на Парижкия арбитражен съд заяви, че е почнала следствие за какво Марина Овсяникова, съветска журналистка в заточение, която провежда почитан митинг против войната в Украйна, ненадейно се е разболяла. Кристоф Делоар, общоприет шеф на " Репортери без граници ", сподели, че се е срещал с Овсяникова и че въпреки тя да се усеща по-добре след случая, не може да се изключи опцията за отравяне.

Оръжия

Чешкото министерство на защитата заяви, че Чешката република и Дания ще доставят взаимно тежка военна техника на Украйна през идващите месеци. Първата доставка ще включва близо 50 бойни машини на пехотата и съществени бойни танкове, 2500 револвера, 7000 пушки, 500 леки картечници, 500 снайперски пушки и съоръжение за електронна война и разузнаване. Доставките ще включват ново и осъвременено съоръжение. Служители от Разузнавателната организация на защитата на Съединените щати (DIA) демонстрираха на страните-членки на Организация на обединените нации това, което съгласно тях са елементи от ирански дронове, открити в Украйна. Мисията на Съединени американски щати в Организация на обединените нации сподели, че представители на повече от 40 страни са участвали на събитието, където са били показани парчета, в това число елементи от иранските дронове Shahed 101, Shahed 131 и Shahed 136. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР