Ето например подалата оставка шефка на Районната прокуратура в София

...
Ето например подалата оставка шефка на Районната прокуратура в София
Коментари Харесай

По примера на Бушета: Прокурорката Невена Зартова pentito ли ще с...

Ето да вземем за пример подалата оставка шефка на Районната прокуратура в София Невена Зартова. Симпатичната жена декларира, че в никакъв случай, но в никакъв случай не е имала алъш-вериш с Мартин Божанов-Нотариуса. Била в другарски връзки от години с нашумелия като негов помощник юрист Велимир Атанасов, гостували си, само че не са говорили за работа и каузи.

 

Гръцкият предприемач Йоаким Каламарис обаче твърди, че Зартова го е притискала, изпращани са му хора от Министерство на вътрешните работи и ДАНС – изобщо по всякакъв начин му стъжнявали живота и бизнеса. И го заплашвали непосредствено.

 

За Невена Зартова се появиха трудове за повече от другарски връзки с юриста Атанасов, само че това са персонални неща. Освен в случай че не засягат обществото. Засягат ли го? Това би трябвало да се обясни.

Защото прокурорката споделя нещо доста забавно: посещавала ресторанта „ Осемте джуджета “ станал прочут като щаб-квартира на другия мафиотски медиатор и някогашен началник на Столичното разследване Петьо Петров-Еврото. Там обядвала или пиела кафе. И била видяла доста неща. Но щяла да ги опише пред прокурор, в случай че има следствие.

Дали не предизвестява някого, че в случай че не я измъкнат от обстановката, в която е изпаднала, може да се разприказва?

 

Не наподобява ли това  държание на това на Томазо Бушета, считан от самата мафия за един от най-големите предатели в организацията?

 

Можем да мислим по този начин, тъй като имаме право на това. Искаме Зартова да каже обществено, за какво като е посещавала „ Осемте джуджета “ и е видяла смущаващи неща и магистрати, участващи в тях, си е мълчала? Защо не е алармирала съответните институции?

 

Прокурорката желае към този момент да стане „ pentito “ (в превод – „ разкаял се “), само че не е ли закъсняла?

 

Бушета има комплицирана биография, само че в последна сметка приключва в пандиза, където умира. Но въпреки всичко съумява да разкрие огромни мафиотски секрети пред италианските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Благодарение на него над 350 мафиота и корумпирани служители на реда, прокурори и политици са изправени пред съда.

Мафиоти по този мотив споделят: Отворената уста убива рибата. И още: Затворът е за предпочитане пред гроба, тъй като един ден вратите на пандиза могат да се отворят…

Невена Зартова и други като нея могат да опитат да направят  нещо.

 

Не съпоставям магистрата Зартова с мафиота Бушета. Но и в двата случая става дума за разкрития, касаещи мафиотски структури и незаконна активност.

 

А краткотрайният основен прокурор Борислав Сарафов да знае, че малко на брой имат вяра на воплите, че преди дни двама прокурори са застрашени – единият с  патрон в пощенската кутия, а другия с кръст от клончета пред дома му. Страшни клишета, бе хора. Какво е това оскъдно въображение…

 

Страхът идва не от това, че магистрати проверяват мафията, а че са част от нея. Омертата май ще бъде нарушена.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР