Ето какво трябва да знаете за ситуацията в четвъртък, 23

...
Ето какво трябва да знаете за ситуацията в четвъртък, 23
Коментари Харесай

Войната Израел-Хамас: Списък с ключови събития, ден 48

Ето какво би трябвало да знаете за обстановката в четвъртък, 23 ноември 2023 година:

Последни разработки

Бившият консултант на Обама в Белия дом Стюарт Селдовиц беше задържан от полицията в Ню Йорк по голям брой обвинявания, в това число закононарушения от ненавист, в сряда, откакто видеоклипове, на които той тормози продавач на халал колички, станаха вирусни. Заплашвайки продавача, Селдовиц също означи, че не са убити задоволително палестински деца. Израелският чиновник Цахи Ханегби сподели късно в сряда, че израелски пленници няма да бъдат освободени от Хамас преди петък, добавяйки, че полемиките към освобождението им „ напредват и не престават непрекъснато “. В сряда представителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън сподели, че Съединени американски щати се „ надяват “, че използването на съглашението за помирение ще стартира в петък. На брифинг за медиите в Лондон в сряда външните министри на Саудитска Арабия, Египет и Йордания споделиха, че съглашението за помирение би трябвало да бъде удължено и да стане първа стъпка към цялостно преустановяване на военните дейности, в това число обновяване на договарянията за решение за две страни. В сряда въоръженото крило на Палестинския ислямски джихад, Бригадите ал-Кудс, съобщи, че е нападнало 11 израелски военни транспортни средства в Газа. Загрижеността за цензурата в Холивуд нараства, откакто носителката на Оскар Сюзън Сарандън и звездата от Scream Мелиса Барера бяха отстранени от техните компании след мнения против Израел, съгласно организация Асошиейтед прес.

Човешко влияние и борба

Израелска офанзива против Южен Ливан умъртви петима членове на Хизбула, в това число наследник на ливански парламентарист, удостовери групата късно в сряда. Докато часовникът тиктака към началото на паузата в борбите, Израел продължава бомбардировките си в Газа. Най-малко шест разнообразни региона в анклава са били атакувани въз основа на известия от Ал Джазира арабски и палестинската новинарска организация Wafa. Смъртоносни удари удариха и бежанския лагер Джабалия на север, до момента в който 15 души бяха убити в Хан Юнис. Централното командване на Съединените щати съобщи в сряда, че неговият боен транспортен съд USS Thomas Hudner е свалил няколко „ еднопосочни атакуващи дрона “, изстреляни от следени от Хусите елементи на Йемен, до момента в който е патрулирал в Червено море. Общо 190 пациенти бяха евакуирани от болничното заведение ал-Шифа в южната част на Газа в сряда. Докато пациентите на диализа бяха отведени в болница Абу Юсеф Ал Наджар в Рафах, останалите бяха преместени в Европейската болница, съгласно Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси.

Дипломация

По време на телефонен диалог в сряда президентът на Съединени американски щати Джо Байдън благодари на египетския си сътрудник Абдел Фатах ас-Сиси за напъните на Кайро за реализиране на договорката за помирение сред Израел и Хамас. Той увери ел-Сиси, че „ при никакви условия Съединените щати няма да разрешат насилственото пренасяне на палестинци от Газа или Западния бряг, или обсадата на Газа, или преначертаването на границите на Газа “, съгласно известието на Белия дом. В различен телефонен диалог в сряда държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен благодари на министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани за посредничеството на Доха в договорката за помирение, съгласно Белия дом. Двамата също разискаха обезпечаването на освобождението на останалите пленници и увеличението на потока от филантропична помощ в Газа. В брифингите на Белия дом за другите телефонни диалози след оповестяването на договорката се означават полемики за реализиране на мир и непоклатимост, само че не се загатва дълготрайно преустановяване на огъня, за което публичният напън нараства. Американският сенатор демократ Елизабет Уорън разгласява изказване в сряда, в което поддържа съглашението за помирение и приканва за неговото удължение. Тя също по този начин подлага на критика военната тактика на Нетаняху, която съгласно нея е довела до „ филантропична злополука, гибелта на хиляди цивилни в Газа и е заплашила дълготрайната непоклатимост на района “. Европейската комисия приветства примирието в изказване в сряда и сподели, че ще усили доставките на помощ за Газа по време на четиридневната пауза в боевете. Главата на Католическата черква, папа Франциск сподели на общата си визита в сряда, че боевете сред Израел и Хамас са надхвърлили войната и са се трансформирали в „ тероризъм “. Той също по този начин се срещна настрана с палестинци и фамилиите на израелски пленници, съгласно АП. Той сподели на палестинската делегация, че е в всекидневен контакт с църквата в линията Газа, съгласно Wafa.

Арести и офанзиви на Западния бряг

Най-малко девет разнообразни региона в окупирания Западен бряг бяха изправени пред израелски набези през нощта въз основа на отчети от Ал Джазира Арабик и Wafa. 17-годишен палестинец е бил прострелян в главата, до момента в който различен палестинец, прострелян в гърба, е бил ранен, съгласно Палестинския червен полумесец. Израелските сили също задържаха спасители на Червения полумесец, които се опитваха да стигнат до жертвите, като конфискуваха ключовете и телефоните им, заяви организацията в четвъртък. Израелските сили унищожиха шест къщи, обор за овце и бунар и унищожиха водопроводна мрежа и селскостопански култури в село покрай Хеброн в сряда, заяви Wafa. Местни източници споделиха, че дейностите са част от разширението на селището Авигал, издигнато в непосредствена непосредственост до селото.
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР