Ето какво още посочват от по казуса: Разговорът, който трябваше да

...
Ето какво още посочват от по казуса:
Разговорът, който трябваше да
Коментари Харесай

АЕЖ поиска пълна прозразчност за спряното интервюто на Волгин с посланик Митрофанова

Ето какво още показват от по проблема:

" Разговорът, който трябваше да се излъчи на запис в предаването " Политически неточно " на 16 декември, бе разгласен на Facebook страницата на предаването на 14 декември, което провокира рецензии, митинг, позиция на посолството на Украйна, както и такава на ръководителя на парламентарната група на партията - глобеният по американския антикорупционен закон " Магнитски " народен представител Делян Пеевски.

Впоследствие излъчването на изявлението бе спряно след изключително съвещание на Програмния съвет на публичното радио , свикано на сутринта на 16 декември. В ефира на предаването " Политически неточно ", водещият свърза това решение с позиция на депутата Делян Пеевски . В предаването приказваха генералният шеф на БНР Милен Митев и председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Двамата показаха поддръжката си за водещия Петър Волгин. А самият водещ акцентира, че генералният шеф не носи отговорност за решението за събаряне на изявлението.

Чл. 55. (1) от Закона за радиото и малкия екран категорично дефинира управителния съвет и генералния шеф като органи на ръководство на БНР. А съгласно член 68. (1) генералният шеф на БНР организира програмната политика и реализира оперативното управление на радиото. В този смисъл, няма по какъв начин да се изключи, че главната отговорност за случилото се принадлежи на УС и генералния шеф на радиото, които са и задължени да се регистрират на Съвета за електронни медии, чийто ръководител е Момчилова.

В позиция, оповестена вечерта на 16 декември, управлението на БНР изрично отхвърли обвиняванията в политическа интервенция в публицистичната политика на медията. То цитира решението на Програмния съвет - главният орган за саморегулация на медийното наличие - съгласно което, при реализирането на изявлението с дипломат Митрофанова са нарушени член 5 от и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от публицистичните стандарти.

Те " изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не наподобяват благосклонни към позицията на събеседника и регламентират правилата при отразяване на военни дейности и позиции на враждуващи страни. Затова, на съображение т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет предложи на управлението на стратегия " Хоризонт " изявлението да не бъде излъчено в ефир ", обясниха от публичната медия.

Това пояснение обаче надали е задоволително, като се има поради отзвука от прекъсването на изявлението . При изясняването на всички обстоятелства, е належащо да стартираме от самото решение за покана за изявление на посланика на Руската федерация.

Било ли е разисквано каква е нуждата да се предложения дипломат Митрофанова, която съставлява страна, оповестила България за неприятелска, тъкмо в този миг и тъкмо в това предаване с водещ Петър Волгин? Самият водещ съобщи, че решението е било разисквано на планьорките на Програма " Хоризонт ", участвало е в схемите за предаването и всички в радиото са знаели за него, като никой не е видял в това проблем. Кой е поел отговорност за това решение, което по думите на водещия, е в съгласие?

Чия е била самодейността въпросът да се разиска на Програмен съвет? Как е призован и имали ли са опция членовете на съвета да се срещнат със наличието на изявлението, преди да би трябвало да вземат отношение? Какви са критериите да бъде направена предварителна инспекция на изявлението и за какво съвещанието не е свикано по-рано?

Протоколът от съвещанието на Програмния съвет би трябвало да бъде оповестен, с цел да стане ясно какви са изразените претекстове, с цел да се предложи изявлението да не бъде предавано. От протокола ще стане ясно и дали някой от членовете на съвета се базира на напън от страна на външни за радиото лица. Подобен напън би бил цензура и е неразрешен от Закона за радиото и малкия екран.

Необходима е изясненост дали е казус Програмният съвет да взима решение по отношение на наличието на изявление или различен журналистически материал , и да предлага да бъде свалено.

Не на последно място, призоваваме изявлението да бъде предоставено на органите по регулация и саморегулация. Съветът за електронни медии и Комисията по журналистическа нравственос би трябвало да имат опция да се срещнат с материала и да го проучват според пълномощията си. Би било уместно изявлението, чието лъчение в ефир не се предлага от Програмния съвет поради противоречие със стандартите на БНР, да бъде оповестено като текст, с цел да може и обществеността да се запознае със наличието му. В случай, че то не е независимо и обслужва агитация, то би правило тази задача доста по-добре, до момента в който е обгърнато в скандална тайнственост, в сравнение с в случай че бъде оповестено и към въпросите и отговорите се подходи сериозно.

Припомняме, че това не е първото решение на Програмния съвет на БНР по отношение на предаването " Политически неточно " с Петър Волгин. През април предходната година Програмният съвет единомислещо реши, че с разпространението на непотвърдена и погрешна информация за завладяването на българския транспортен съд " Царевна ", намиращ се по това време в Украйна, Волгин е нарушил Правилника за публицистичната активност на БНР и Етичния кодекс на чиновниците на БНР. В резултат на това, на Петър Волгин бе наложено дисциплинарно наказване. Въпросното съвещание на Програмния съвет бе с ръководител генералния шеф на БНР Милен Митев, който в събота дефинира предаването на Волгин като " едно от най-ярките доказателства " за независимост на словото в БНР. Бихме желали да попитаме господин Митев и председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова дали разпространението на дезинформация се вписва в категорията " независимост на словото ". Позволяваме си да напомним, че от дълго време чакаме оставката на Момчилова.

Ще приключим с откъс от ария на Владимир Висоцки. " Всё не так, по какъв начин надо! " (Нищо не е както би трябвало (рус.). Сякаш той в най-пълна степен отразява цялата обстановка към предаването " Политически неточно " с Петър Волгин и неизлъченото изявление с дипломат Митрофанова. Събитията от последните няколко дни в допълнение подкопават така и така ниското доверие в медиите у нас, като дават опция Петър Волгин да бъде показан като воин на свободното слово, дипломат Митрофанова - не като представител на незаконен режим, нападнал прилежаща страна, а като изразител на различна позиция, а България като страна, в която върлува антируска цензура. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР