Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 570

...
Ето каква е ситуацията в събота, 16 септември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в събота, 16 септември 2023 г.

Борба

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че войските му са превзели отново село Андриевка близо до Бахмут в Източна Украйна. Атака с руски дрон през нощта срещу военно летище в района на Хмелницки в Украйна - където се намира военновъздушната база Староконстантинов - показа, че Москва търси военни самолети, участващи в неотдавнашната атака срещу Крим, казаха военновъздушните сили на Украйна. Русия изпрати 17 безпилотни летателни апарата „камикадзе“, за да атакуват летището, което е атакувано непрекъснато по време на войната.


Източник от украинското разузнаване каза, че морски дрон е повредил малкия руски ракетен кораб "Самум" близо до входа на Севастополския залив на Крим, което противоречи на руската версия, че атаката е била отблъсната. Плавателният съд трябваше да бъде изтеглен за ремонт и се накланяше на една страна след атаката, добави източникът. Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, каза, че руските сили са "неутрализирали" стотици чуждестранни шпиони през последните години.

Регионална сигурност

Руският президент Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко обсъдиха дали Минск може да се присъедини към усилията на Москва за съживяване на съюз със Северна Корея след посещението на Ким Чен Ун в Русия тази седмица. Финландия ще забрани влизането на превозни средства с руски регистрационни номера от полунощ в събота, след Естония, Латвия и Литва, които също наскоро забраниха на всички автомобили с руска регистрация да преминават границите си. Румъния наложи допълнителни ограничения за полети в части от своето въздушно пространство по границата с Украйна на фона на нарастващите атаки на руски дронове срещу близките украински пристанища на река Дунав.


Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу инспектира ремонта и модернизацията на атомните подводници на Тихоокеанския флот на Русия в ключова военна корабостроителница. Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) съобщи, че мъж е признат за виновен в държавна измяна и е осъден на 12,5 години затвор за изпращане на компоненти за руски ракети в Съединените щати. ФСБ съобщи, че съд в Тверска област е осъдил Сергей Кабанов за контрабанда на компоненти, използвани в руските противоракетни системи и в радарни оръжейни системи.

Военна подкрепа на Северна Корея

Кремъл отрече Русия и Северна Корея да са подписали каквито и да било споразумения по военни въпроси или други области на сигурност по време на посещението на Ким в Русия по-рано тази седмица. САЩ заявиха, че разполагат с информация, че преговорите Северна Корея да доставя на Русия оръжия за войната й в Украйна напредват.


Ким посети руски военен авиационен завод, който произвежда най-модерните военни самолети в страната. Путин каза, че Москва няма да наруши никакви споразумения относно Южна Корея след срещата с Ким на Северна Корея през седмицата. „[Южна] Корея е наш съсед и ние трябва по един или друг начин да изградим добросъседски отношения с нашите съседи“, каза Путин. Южна Корея и САЩ заявиха, че всяко военно сътрудничество между Северна Корея и Русия би било сериозно нарушение на санкциите на ООН и ще има „цена за плащане“, ако Москва и Пхенян го направят.


Санкции

Страните от Групата на седемте (G7) вероятно ще обявят забрана на руските диаманти през следващите две до три седмици, каза представител на белгийското правителство.

Дипломация

Зеленски се очаква да посети Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, следващата седмица по време на очакваното му посещение в Ню Йорк, за да присъства на Общото събрание на ООН. Визитата ще отбележи третата среща на американския президент Джо Байдън и украинския лидер в Белия дом. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва очаква посещение на пратеника на Ватикана в Украйна и е готова да се срещне с него.

Черно море и износ на зърно

Украйна е изнесла повече зърно през румънското черноморско пристанище Констанца до края на август тази година, отколкото през 2022 г., въпреки че обемите са намалели, тъй като Русия увеличи атаките срещу украинските речни пристанища на Дунав. Киев изпрати 9,2 милиона тона зърно през Констанца през първите осем месеца. През същия период на 2022 г. Украйна е изпратила 8,6 милиона тона през Констанца, според новинарската организация Ройтерс.


Румъния планира да удвои капацитета на украинското зърно, превозвано през нейното пристанище Констанца през следващите месеци, каза министърът на транспорта на страната Сорин Гриндяну. Товарен кораб напусна южния украински град Одеса на фона на руска военноморска блокада на пристанищата на страната и заплахи, отправени от Москва срещу всички плавателни съдове, преминаващи през Черно море близо до Украйна. Европейският съюз обяви, че прекратява забраната за внос на украинско зърно в пет държави-членки, след като Киев обеща да контролира износа.


Зеленски приветства решението на ЕС да прекрати забраната за износ на зърно от Украйна, като го нарече пример за истинско единство и доверие. След решението на ЕС Унгария наложи едностранна забрана за внос на 24 украински селскостопански продукта, включително зърнени храни, зеленчуци, няколко месни продукта и мед, съгласно правителствен указ. Полша заяви, че също ще разшири ембаргото върху украинското зърно, малко след решението на ЕС, както и Словакия.

Икономика и търговия

Украйна одобри проектобюджет за 2024 г., определяйки дефицита на 1,548 трилиона гривни (41,92 милиарда долара) и увеличавайки разходите за отбрана до 1,7 трилиона гривни (46 милиарда долара), цифра, която е повече от 21 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Въпреки войната цените на жилищата в някои райони на Украйна запазиха стойността си – и дори се повишиха. Въпреки че в източната част на страната, близо до фронтовата линия, цените на жилищата са спаднали.

Спорт

Руският олимпийски комитет заяви, че Москва няма да бойкотира Олимпиадата през 2024 г. в Париж и спортистите могат да изберат да участват под неутрален флаг.

Култура

Комитетът за световно наследство на ООН постави два големи исторически обекта в Украйна в списъка си със застрашени обекти. Емблематичната катедрала „Света София“ в столицата Киев и средновековният център на западния град Лвов са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО, централни за културата и историята на Украйна.


Хиляди еврейски поклонници се събраха в украинския град Уман, за да отбележат религиозния фестивал Рош Хашана, въпреки предупрежденията да не пътуват поради инвазията на Русия. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР