Ето каква е ситуацията в неделя, 15 октомври 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията в неделя, 15 октомври 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 599

Ето каква е обстановката в неделя, 15 октомври 2023 година

Борба

Двама души бяха убити при съветски офанзиви против източноукраинския град Авдиевка, оповестиха публични лица, а други двама бяха убити при обстрел на град Берислав в Херсонска област на Украйна. Руските сили продължиха офанзивата си против Авдиевка, като неведнъж обстрелваха града и започнаха сухопътни интервенции в една от дребното офанзиви на съветските сили от месеци.


Украинската войска заяви, че е устояла на 15 съветски наземни офанзиви, проведени в региона на Авдиевка, Тоненке и Первомайске в Донецка област. Яростната съветска офанзива към Авдиевка е разказана като нова атака на Москва. Украинският боен представител Александър Ступун сподели, че Авдиевка в този момент е основна цел за завладяване от съветските сили, „ тъй като това е единственият късмет да се покаже някаква победа. Те нямат други благоприятни условия. ” Почти 30 украински бойни дрона бяха свалени от съветската противовъздушна защита над съветските Курска и Белгородска област. Два спомагателни дрона бяха свалени над Черно море покрай южния съветски курортен град Сочи. Веднага няма известия за жертви. Черноморският флот на Русия организира учения с ракетни установки край пристанищния град Севастопол в анексирания от Русия Кримски полуостров.

Регионална сигурност

Белият дом упрекна Северна Корея, че е доставила повече от 1000 контейнера с военно съоръжение и муниции на Русия за продължаващата война в Украйна. Вашингтон популяризира изображения, които съгласно него демонстрират, че контейнерите се товарят на транспортен съд под съветски байрак, преди да бъдат преместени с трен към югозападна Русия. По-рано Северна Корея отхвърли да дава оръжие на Москва.


Дипломация

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с китайския Си Дзинпин на форума „ Един пояс, веднъж “ в Пекин на 17-18 октомври. Посещението на Путин в Китай е първото му интернационално пътешестване, откогато основаният в Хага Международен углавен съд (МНС) издаде заповед за ареста му през март за военни закононарушения, свързани с депортирането на деца от Украйна.


Президентът на Армения Ваагн Хачатурян ратифицира устава на МНС, оповестиха от кабинета му. Украинският омбудсман по правата на индивида Дмитро Лубинец сподели, че външното министерство в Киев е изпратило протестна нота до Израел, откакто украинските жители не са съумели да се изтеглят от разкъсваната от война Газа. Любинец сподели, че Украйна не може да разбере за какво на нейните жители и на тези от други страни не е разрешено да се изтеглят от обсадената и бомбардирана Газа. Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше очевиден покровител на Израел във войната му против Газа.


Санкции

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу сподели, че Международният олимпийски комитет (МОК) е взел „ единственото решение, което остава отворено “ за прекъсване на националната олимпийска организация на Русия за нарушение на териториалната целокупност на Украйна. Решението на МОК пристигна, откакто тази седмица Олимпийският комитет на Русия публично призна районните спортни организации от четири украински територии, анексирани от Русия след началото на нейното навлизане в Украйна през 2022 година Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР