Ето как да разпознаете лошите очи и да се предпазите

...
Ето как да разпознаете лошите очи и да се предпазите
Коментари Харесай

Ето как да разпознаете лошите очи и да се предпазите от тях

Ето по какъв начин да разпознаете неприятните очи и да се предпазите от тях

Съществува поверие, че завистливите и неприятни хора могат да се преструват, когато приказват нещо хубаво за някого и го хвалят, а в действителност му пожелават тъкмо противоположното на това което споделят. Цялата си завист показват с неприятен взор и урочасват този, който гледат.

Често се случва грозните хора да завиждат на красивите, бедните на богатите, болните на здравите, нещастните на щастливите, по тази причина от уроки се опасяват възрастни и деца.

Но човек не би трябвало да е злобен, с цел да има неприятни очи или думи. Според общоприетото разбиране, във всяка похвална дума и удивление, във всеки благ или злоумишлен взор се крие силата на урочасването.

Дори през днешния ден можете да видите битката на някои хора против уроките.

Най-често това се случва, когато някой се хвали, когато работата му върви добре, когато някой доста му се възхищава за нещо или в случай че някой се похвали, че фамилията му е крепко … тогава той, нормално, чуква на дърво с думите: “Да не чуе злото! ” Или споделя: “Пу, пу! Да не му е уроки.

На дърво се чука, с цел да не чуе злото похвалите и възможното злощастие да премине в дървото.

Всички тези ритуали са ориентирани към обезвреждане на силата на неприятните очи и по този метод попречване на нещастието.

Освен почукване, храчене и произнасянето на “магически ” думи, най-хубавият метод да се спрат уроките са чудотворните амулети.

Тяхната съществена функционалност е да отклонят погледа на неприятните очи.

Тези занимателни или страшни предмети (кукли, скотски кости …) и лъскави цветове (черен – цвета на дявола, бял – знак на брашното и червен – съставлява гнева) се слагат по разнообразни способи при тези, които би трябвало да бъдат предпазени.

Най-често, това са дребни деца, булки или животни, даже и градини. Някога в предишното се е случвало хората да закачат остарял изсушен черепа на висока пръчка в двора покрай животните.

Смята се, че на малко момче не би трябвало да му се споделя, че е хубаво, само че ритуално да се заплюе и да се каже, че е грозно.

Майките пък, с цел да защитят децата си, им връзват на шапката някакъв предмет: сребърна монета, бодилче от глог, зъб от животно или конец или лента с ярки цветове, с цел да се задържи върху тях погледа на неприятните очи и по този метод да не навреди на детето.

Също по този начин, когато отиде някъде с малко дете, майката му облича нещо на назад, рисува черно сред веждите и споделя на комина: Когато коминът бъде урочасан, тогава и моето дете ще бъде урочасано.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР