Ето изказването на г-н Петър Чобанов, подуправител на БНБ, ръководител

...
Ето изказването на г-н Петър Чобанов, подуправител на БНБ, ръководител
Коментари Харесай

БНБ с ключово съобщение за фалшивите пари

Ето изявлението на господин Петър Чобанов, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банково “, при откриването на конференцията „ High Security Printing EMEA “, Гранд Хотел Милениум, София, 4-6 март 2024 година

Първо желая да Ви поздравявам с добре пристигнали в България и по-специално в София – страната ни има доста богата история и просвета и ще се веселя, в случай че имате опция да се запознаете с нашето минало, обичаи и кухня.

Искам също по този начин да изразя благодарността си към уредниците и спонсорите за опцията да Ви поздравявам на тази конференция, която ще се концентрира върху избрани и издавани от държавното управление документи – валута, фидуциарни документи, акцизни марки, персонални карти, електронни паспорти, визи и така нататък

Наистина имам вяра, че тази конференция е едно от най-хубавите места, където човек може да открие нови способи за отбрана на банкноти и държавни документи, да се запознае с най-новите артикули, нововъведения и защитни детайли, да обменя хрумвания с промишлеността, и в това време да научи някои на практика уроци посредством образци от най-хубавите практики.

Българската национална банка има богати обичаи като институция и като емитент на банкноти и монети. Самата банка е учредена през 1879 година незабавно след основаването на Третата българска страна през 1878 година, което прави Българска народна банка една от най-старите централни банки в света – 13-та по ред на основаване.

Първият Закон за монетното дело е обнародван през 1880 година, а през 1885 година са издадени първите банкноти. Първите български банкноти са отпечатани в чужбина – Англия, Съединени американски щати, Германия и Русия, само че от 1924 година, след основаването на Държавната печатница стартира печатането на банкноти в страната. В интервала след Втората международна война до 90-те години българските банкноти още веднъж се печатат в чужбина. През 1994 година е основана Печатницата на Българска народна банка и през интервала 1999-2013 година всички български банкноти са отпечатани в страната. През 2014 година Българска народна банка сътвори взаимно сдружение сред Печатницата на Българска народна банка и компанията за предпазен щемпел Обертюр Фидюсиер.

Така през 2018 година е издадена нова серия банкноти, започваща със 100-те лв., в която е втъкан дългогодишния български опит, обвързван със предпазения щемпел. Освен това, тази емисия получи премията за най-хубава нова банкнота за 2019 година, което е доста висока оценка за нашата работа – за внедряването на оптимални защитни детайли, като RollingStar LEAD stripe, предпазен детайл SPARK Live, Avalon, Securicoat, тримерен воден знак, и доста други.

Освен това, България е измежду първите страни, утвърдили през 1930 година Международната спогодба за битка с подправянето на пари от 1929 година

Българската национална банка организира поредна политика за попречване и противопоставяне на разпространяването на подправени банкноти и монети на територията на Република България, като в тази връзка поддържаме начинания за продан на информация сред Българска народна банка и националните способени органи, както и способените органи на други страни.

Благодаря Ви за вниманието!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР