Eтнически сърби в Северно Косово се опитаха днес да превземат

...
Eтнически сърби в Северно Косово се опитаха днес да превземат
Коментари Харесай

Косовски сърби се опитаха да превземат общински сгради в Северно Косово

Eтнически сърби в Северно Косово се пробваха през днешния ден да завладяват постройките на локалната власт, където албанските кметове влязоха предходната седмица благодарение на полицията, заяви Асошиейтед прес.

Косовската полиция и ръководените от НАТО сили КейФОР бяха видяни да пазят постройката на общината в Звечан, една от четирите общини, които организираха предварителни избори предишния месец, които бяха бойкотирани от етническите сърби. Само етнически албанци или представители на други по-малки малцинства бяха определени на кметски постове и като общински съветници.

Над 10 сърби и петима косовски служители на реда бяха ранени при конфликти предишния петък, а сръбските войски на границата с Косово бяха сложени в нараснала бойна подготвеност.

Етническите сърби в Северно Косово, които са болшинство в тази част на страната, се пробваха да блокират неотдавна определените етнически албанци да влязат в общинските здания. Косовската полиция употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата и да пусне новите чиновници в офисите.

Съединените щати и Европейският съюз осъдиха държавното управление на Косово поради потреблението на полицейска мощ за обезпечаването на достъп до общинските здания. Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, както и  Съединените щати и Европейският съюз в Косово нощес още веднъж излязоха с изказване, в което се споделя, че предизвестяват всички страни да не насочат закани или подхващат дейности, които биха могли да повлияят на безвредната и сигурна среда, в това число на свободата на придвижване, и които могат да разпалят напрежение или да насърчат спор.

На протест в петък вечерта в Белград сръбският президент Александър Вучич съобщи, че " Сърбия няма да стои безучастна сега, в който сърбите в Северно Косово бъдат нападнати “. Всеки опит на Сърбия да изпрати свои войски през границата обаче би означавал конфликт с войските на НАТО, ситуирани там, отбелязва АП.

Споразумението сред Прищина и Белград от 2013 година за образуване на Съюз на сръбските общини по-късно бе оповестено за противоконституционно от Конституционния съд на Косово, който съобщи, че проектът не включва други етноси и може да докара до потребление на изпълнителни пълномощия за налагане на закони.

Сръбска листа и жителите, които са се натрупали пред постройката на община Звечан упорстват новоизбраният албански кмет да не влиза в постройката на общината, а специфичните елементи на косовската полиция незабавно да се изтеглят, оповестява в. " Политика ". Тези претенции са били изнесени от представители на Сръбска листа в диалог с представители на косовската полиция и КейФОР в Звечан.

Пред постройката на община Звечан, както и в Зубин поток и Лепосавич участват мощни сили на косовската полиция и на специфичната полиция, а по този начин също и представители на КейФОР в цялостно бойно снаряжение, означават сръбските медии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР