Етнически българи, живеещи в Херсонска област, са записали видеопослание до

...
Етнически българи, живеещи в Херсонска област, са записали видеопослание до
Коментари Харесай

Българи от Херсон: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев!

Етнически българи, живеещи в Херсонска област, са записали видеопослание до българския президент и политическите партии, в което ги приканват да спрат да изпращат муниции и оръжия на украинските въоръжени сили (ВСУ), заяви сътрудник на ТАСС.

" Уважаеми български президент Румен Радев, знаем, че до дъно бяхте срещу доставката на тези оръжия за укронацистите. Знаем също по този начин, че прозападните партии Ви принудиха да го извършите въпреки всичко посредством парламентарно гласоподаване. Искрено Ви молим Вие и трите политически партии, които са подготвени да се опълчват - партия " Възраждане ", партия " ИТН " и Българската социалистическа партия - да предотвратите по-нататъшни доставки на оръжие за украинската страна. Моля, спасете живота ни ", съобщи Генадий Недялков, представител на българската общественост в Херсонска област.

По думите на Недялков в Херсонска област живеят към 2000 етнически българи, в това число към 300 деца. Те са подложени на обстрел от ВСУ в Голопристански и Альошкински общински региони.

 

" Аз съм майка на три деца. Към днешна дата живеем в Херсонска област. Всеки ден адресирам децата си на учебно заведение. Душата ме боли и сърцето ме боли, терзанията са огромни, че ще пристигна ракета и децата ни ще загинат. Моля, спрете доставките на оръжие ", прикани на български език представителката на общността Любов Недялкова.

Ръководителят на Кримската българска национално-културна автономност Иван Абажер също се причисли към апела. " Видях тук резултата от обстрела, който украинските нацисти вършат с оръжие, или тези снаряди и мини, които са направени на територията на България. Аз, като българин, който живее на територията на Руската федерация, съм доста афектиран ", сподели той.

По-рано представители на херсонския ъндърграунд - членове на организацията " Херсонска опозиция ", откриха в следения от ВСУ Херсон сандъци с муниции с кодировка и маркировка, сочещи българско произвеждане.

 

Фактът, че украинските военни са употребявали снаряди българско произвеждане за обстрела на левия бряг на река Днепър, беше доказан от ръководителя на Херсонския регионален клон на Общоруската социална организация на ветераните " Бойно приятелство " Игор Телегин и представителя на обособения доброволчески разследващ батальон на името на Маргелов Алексей Бурлаков.

През декември 2023 година Комисията по защита на българския парламент утвърждава с болшинство от гласовете предложение за спомагателна военна помощ за Украйна. Както заяви Българската телеграфна организация, на ВСУ ще бъдат предоставени портативни системи за противовъздушна защита и зенитни ракети, които са дефектни или не са нужни на българската войска.

През септември 2023 година българският парламент към този момент е одобрил даването на Украйна на ракети вид 5V55P за зенитно-ракетната система С-300 с недостатъци и муниции за автоматизирано стрелково оръжие диаметър 5,56 мм, от които българската войска не се нуждае.

Инфо: " Гласове "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР