Етиопия подписа меморандум за разбирателство със самопровъзгласилата се република Сомалиленд

...
Етиопия подписа меморандум за разбирателство със самопровъзгласилата се република Сомалиленд
Коментари Харесай

Етиопия подписа меморандум със Сомалиленд за ползване на пристанището в Бербера

Етиопия подписа меморандум за съгласие със самопровъзгласилата се република Сомалиленд за потребление на едно от нейните пристанища, осигуряващи изход на Червено море. Това съобщи БиБиСи.

Подробностите за съглашението със Сомалиленд не бяха оповестени обществено. От изказване на премиера на Етиопия Ахмед Абий стана ясно, че то ще проправи пътя за осъществяване на устрема на Етиопия да си обезпечи достъп до море.

Разговорите сред двете страна са били съсредоточени върху пристанището Бербера в Сомалиленд. Съветникът по националната сигурност на Етиопия, Редуан Хюсиен акцентира, че съглашението може също по този начин да разреши на Етиопия достъп до " наета военна база " в Червено море.

Меморандумът за съгласие не е правно обвързващ. Въпреки това документът се дефинира като огромна дипломатическа победа за Абий.

Министерството на външните работи на Сомалиленд заяви, че историческото съглашение обезпечава достъп на Етиопия до морето за техните военноморски сили, реципрочно с публично признание на Република Сомалиленд, отбелязвайки това като значим дипломатически крайъгълен камък за нашата страна. Сомалиленд се отдели от Сомалия преди повече от 30 години, само че не е приет от Африканския съюз (АС) или Организация на обединените нации като самостоятелна страна.

Меморандумът провокира реакция от страна на Сомалия. Правителството се събира на изключително съвещание, с цел да разиска документа.
 Етиопия желае да се причисли към БРИКС
Етиопия желае да се причисли към БРИКС

Редица страни от Азия, Африка и Южна Америка иамт интерес да станат част от асоциацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР