Етиопия е уникална по своята същност. Тя се смята за

...
Етиопия е уникална по своята същност. Тя се смята за
Коментари Харесай

Неустоимите рецепти от етиопската кухня

Етиопия е неповторима по своята същина. Тя се счита за люлка на човечеството. Там са открити най-старите човешки остатъци, датирани на 4.4 милиона години. Етиопия е и татковина на кафето.

Дългата й изолираност в предишното, подбудена от обстоятелството, че тя е християнска страна, която е напълно обградена от мюсюлмански кралства, а по-късно от европейски колонизатори, е спомогнала за основаването на неповторима просвета, като храната е изключително добър образец за това.

Крайъгълен камък в етиопската кухня е инджера - тип вкусна палачинка, която се прави от брашно от теф. Това е житна просвета, растяща само във високите етиопски плата. Вкусът на тефа е сходен на просо или киноа. Намира се и в България.

Брашното се смесва със сода бикарбонат, газирана вода и сол. Прави се рядко тесто, което се оставя да ферментира за 24 часа, а по-късно се опича на тиган единствено от едната страна.

Веднъж направена, инджерата служи в етиопската кухня като самун, елементарна палачинка, плато, върху което се слага всевъзможен тип храна (солена или сладка), както и за принадлежности. В Етиопия хората се хранят главно с ръце и за принадлежности могат да послужат единствено крайчета от инджерата.

Етиопската кухня е разграничена на няколко групи. Уот са ястия от месо или зеленчуци, овкусени с пикантните подправки бербере. Друга известна група ястия са алича – зеленчукови [манджи], приготвени главно с картофи, моркови, зеле, джинджифил и подправени с доста мед.

 Етиопска кухня

Етиопия е парадайс за вегани и вегетарианци. Както стана ясно нагоре, по-голямата част от популацията са коптски християни. В този клон на международната вяра постите се съблюдават най-строго, също по този начин има доста районни празници, забраняващи месото. Така към 250 дни в годината етиопците хапват единствено постни ястия.

Благодарение на този факт близо 60 % от етиопската кулинария се подготвя без животинска лой. Варива като сушения грах, лещата и баклата, зърнени култури като ечемика и соргото и разнообразни зеленчуци се подготвят по най-разнообразни способи без грам животинска съставна част.

Липсата на животинска лой пък е довела до потреблението на екзотичните за нас масла от сусам, нуг и шафранка. Извън постите те се заменят с нитер кибе – пречистено масло, сходно на индийското гхи.

Разбира се, в страната се употребява и месо. Основна разлика от другите християнски нации е, че в Етиопия е неразрешено свинското. В локалната кулинария се употребява главно говеждо, козе, агнешко и пилешко. Месните ястия има характерен усет. Приготвят се извънредно пикантни, само че и щедро подправени с мед.

В Етиопия, като татковина на кафето, тонизиращата напитка е издигната в фетиш. Подобно на чая в Япония, в африканската страна има няколко церемонии по пиянство на кафе според коя част от деня е.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР