етър Велков, математик и експерт по управление на кризи коментира

...
етър Велков, математик и експерт по управление на кризи коментира
Коментари Харесай

Експерт: Стигнахме Италия по смъртност от COVID-19

етър Велков, математик и специалист по ръководство на рецесии разяснява в предаването „ Здравей, България” по обстановката в страната ни с ковид и броят на новите позитивни случаи всеки ден.

Относно сравнението с Италия, че имаме по-голяма смъртност на глава от популацията за един ден, специалистът съобщи: „ За страдание последните данни за смъртността от COVID-19 не са кратковременен пик.

Все още не сме достигнали пиковите стойности.

Данните са ретроспективни. Тези обвързвано със смъртността и с тежките случаи вървят надлежно с 10-14 дни и 21 дни обратно. Тоест сега това, което имаме като тежки случаи е от седмицата към 20 октомври – тогава са се заразили тези хора. Тогава имахме приблизително към 1200 нови позитивни на ден”.

Велков акцентира: „ Изравнихме пиковите стойности по смъртни случаи на Италия от 2 март, когато те имаха 15,24 души на 1 млн. население. Ние имаме 15,3 на 1 млн. население”.

Експертът е безапелационен, че на база тези данни може да се предвижда какво ще се случи след няколко седмици. „ Това значи, че последователно смъртността ще се усилва. Тази седмица ще е с 50-60% по-висока от предходната, идната ще е с още 50-60%, по-следващата с още 70%.

Със сигурност

скоро ще задържим броя от над 100 смъртни случая дневно, ще стигнем до 150, след това до 200 жертви на ден .

Оттам нататък зависи какви ограничения ще предприемем. Много е мъчно да се предвижда, тъй като не знам какъв брой хора ще имат достъп до болнична помощ”, сподели той.

Велков изясни, че при предприемането на една нова мярка, от страна на управляващите, би трябвало да минат сред 14 и 28 дни, с цел да се види резултатът от нея. „ Една от главните ограничения, от които скоро ще се види резултат е смяната в обществото, тъй като всеки един от нас към този момент има прочут с ковид и стартира да се трансформира публичното държание, което е ключово”, изясни специалистът.

„ Ние се провалихме като общество да съблюдаваме ограниченията . Това е съпроводено и с крах на страната да се оправи с рецесията .

Когато имаме огромен % хора, неспазващи ограниченията, доста хора, които не имат вяра във вирус и неефективна система за следене и карантиниране – всички тези ограничения водят до претоварване на здравната система”, безапелационен е математикът.

Целия диалог чуйте във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР