Естония подкрепя пълноправното членство на България в Шенген. Това заяви

...
Естония подкрепя пълноправното членство на България в Шенген. Това заяви
Коментари Харесай

Външният министър на Естония: Мислим еднакво с България, имаме общи цели

Естония поддържа пълноправното участие на България в Шенген. Това съобщи преди два дни министърът на външните работи на Република Естония на конференция, откакто беседва с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Маргус Цахкна акцентира също по този начин, че България и Естония имат обичайно положителни връзки. Призова да „ поддържаме едни и същи цели – мир в Европа и нова архитектура за сигурност “ и уточни, че е доста значимо страната ни да продължи да работи за участие в еврозоната.

Яков Пери съобщи, че „ действително политиците и от Израел, и от Палестина се провалиха и не опазиха мира “

Ето какво сподели той пред Светослав Иванов в „ 120 минути “:

- За първи път ми гостува посланик от Естония, по какъв начин е в страната? Как е Талин?

- Благодаря Ви! Срещата ми през днешния ден с външния министър и предстоящ министър председател беше доста приятна. Всъщност се срещнахме още нощес, като дойдох на летището, както а и с министър-председателя Ви. Днес имах среща и с президента Ви.

Всички срещи са доста прагматични, тъй като Естония и България мислим еднообразно. Обсъждаме доста съответни стъпки, какво можем да създадем дружно, освен да бъдем дипломатични и да кажем, че се застъпваме за идентични полезности, което е правилно по този начин или другояче. Но първото ми посещаване тук е доста прелестно.

През последните месеци и български политици станаха жертви на дълбока имитация

- Чудесно. Има ли ново потомство политици в Европа? Например Вие на какъв брой години сте били, когато ставате министър на защитата?

- Бях на 38-39 години, само че към този момент ме назоваха остарял динозавър в Естония. Напуснах политиката през 2017 година и минах в частния бранш, само че в този момент се завърнах, тъй като създадохме нова политическа партия и обстановката в целия свят и в Естония е доста комплицирана, с оглед съветската експанзия и други проблеми. Служа на страната си, доколкото мога.

- Но звучи забавно да Ви назовават остарял динозавър, когато сте едвам на 40...

- Вече съм на 46, само че в Естония имаме по-младо потомство в политиката. Дори когато извоювахме още веднъж независимостта си – първият ни министър-председател Март Лаар беше един от най-младите политици, министър председатели в Европа. За Естония това е обикновено Може би, по-възрастните хора са задоволително мъдри, да не вземат участие в политиката, не знам.

Езиковият модел е изцяло отворен с позволителен лиценз и ще може да се употребява свободно

- Добре казано! Преди едвам 10 години говорехме за естонското цифрово знамение, поради Skype, електронното държавно управление. В Естония вярвате ли към момента в чудеса?

- Може да се назова знамение, само че зад него стоят доста условия, да вземем за пример просветителната система – ние сме измежду водачите в теста PISA в целия свят, първи в Европа. Второ, доста елементарно е да се развива бизнес в Естония.

- Как успяхте да постигнете това с PISA?

- PISA ли?! Може би идва от историята, само че влагаме доста в образованието. Всъщност образованието от детска градина до университета е гратис за хората. Всеки има достъп. Тоест не е от голяма важност общественият или икономическият Ви генезис. Но ние нямаме запаси, нямаме злато, нямаме газ, петрол, имаме единствено мозъци.

Те са ни нужни, с цел да оцелеем. Но ми харесва когато се споделя, че сме най-умните хора в Европа и света, може и да е по този начин, само че в действителност когато още веднъж станахме самостоятелни през 1991 година, нямахме нищо. Системата се беше сринала и нямахме пари. Бяхме доста небогати. В края на 90-те взехме решение, че единственият метод да бъдем по-ефективни и да се развиваме, е да създадем процеси на цифровизация и електронни услуги.

Той ще бъде употребен при писането на мнения по разнообразни каузи

Това е повода да се радваме на статута на най-дигитализирана страна в света. Това е доста практично решение за нас и в този момент 11 компании еднорози са учредени в Естония и евентуално ще има и още, тъй че доста се радваме да можем да споделим опита си.

- Говорейки за технологии и политики. Знаете, газопроводите притеглят съвсем цялото публично внимание, само че хората не знаят, че „ проводниците “ на данни също са доста значими. На морското дъно лежи 99% от международния интернет трафик. Една от най-големите мистерии от предходната година – кой прекъсна кабелите за транспорт на данни сред Естония, Финландия и Швеция? Имате ли отговор?

- Нямаме безапелационен отговор, тъй като следствието продължава. Но и освен кабелите с данни, а и газопровода сред Естония и Финландия – стратегически обект. Въпросът е дали беше китайският транспортен съд. Всички доказателства са налице, само че следствието продължава. Сътрудничим си и с Китай. Въпросът е, в последна сметка, планувано ли е или не.

Ако е било планувано, приказваме за две страни членки на НАТО, които в избран смисъл бяха нападнати. Но нямаме доказателства за това. Да, прав сте, опазването на подводната инфраструктура е от значително значение. Тези, които отговаряме за нея, в никакъв случай не бихме могли да я защитим изцяло.

Тя е един от главните планове за възстановяване на енергийната съгласуваност в района

Газовата връзка сред балтийските страни и Финландия също беше прекратена. И досега не е възобновена. Но те имат задоволително запаси, както и потенциал с полутечен природен газ, няма заплаха за естествения живот. Но въпреки всичко е нещо съществено и деликатно го проверяваме.

- Според данните, Естония е най-големият боен донор за Украйна в % от Брутният вътрешен продукт. Ако Европа желае Украйна да победи, за какво дребни страни като Естония би трябвало да способстват повече от по-големите страни с по-силни стопански системи?

- Добър въпрос. Повече от 1.3% от брутния ни вътрешен артикул сме дали като военна поддръжка за Украйна и продължаваме. Миналата седмица президентът Зеленски беше на посещаване при нас и обсъдихме дълготрайните задължения. Предложихме и концепция на всички наши съдружници да се контракти дълготраен ангажимент всяка страна да отделя по 0.25% от Брутният вътрешен продукт за военна поддръжка всяка година. Ако всички го създадем, а и това е реалистично изпълнимо, дано сме почтени, то Украйна няма да има проблеми да победи във войната и ще получат военната поддръжка, от която обезверено имат потребност. Това е една самодейност, която сме предложили. Защо го вършим?

Градът е под контрола на ръководените от Москва проруски сепаратисти от 2014 година

Украинците се борят освен за нас, както всички ние знаем, европейската сигурност е обвързана с съветската експанзия, само че мога и да кажа като някогашен министър на защитата – войските, които видях през 2017 година от другата страна на границата, бяха над 100 хиляди – те към този момент не съществуват. Повечето от тях бяха изпратени в Украйна и към този момент не съществуват. Ясно декларирам, че украинците се борят вместо нас. Поради тази причина ние даваме каквото имаме на украинците, с цел да може тази война на експанзия да приключи наред, т.е. с победа за Украйна, и да не се повтори повече в Европа. Това е разумният път.

- Реалистично видяно, има отмалялост от войната – може би не в Естония, само че приказвам за публичното мнение сега, тъй като минаха към този момент две години от началото на войната. Но Вие, естонците, от дълго време предупреждавахте, че това ще се случи. Защо Европа не се вслуша във Вас?

- Добър въпрос. Наричаха ме „ всяващия суматоха русофоб от балтийските страни “, само че за жалост бяхме прави. Поддържаме тази позиция повече от 20 години. Видяхме какво се случи през 2008 година в Грузия и отново в Украйна през 2014 година – реакцията не беше задоволителна нито от страна на Европа, нито от света. Но не бих го нарекъл отмалялост. Трябва да осъзнаем, че сме постигнали доста. Путин имаше проект за специфична интервенция за 6 дни. От две години към този момент тече пълномащабна война и украинците се борят и устояват. Постигнали сме доста.

Бомбардировките с дронове повредиха жилищна постройка и провокираха няколко пожара

Но сте прав, нямаме право да се уморим. Тази война не е филм. Ние си седим комфортно, а те там вършат нещо за нас. За нас, които сме си вкъщи, наподобява като филм с дълготрайност два часа и половина и в съзнанието ни са минали два часа и да речем 10 минути. Сега чакаме щастлива развръзка, герои, победени. Но това не е боен филм. Трябва да го осъзнаем и да разберем, че в случай че Украйна загуби, в случай че Путин завоюва, това ще се повтори. Именно по тази причина ние би трябвало да проумеем, че Украйна не се бори единствено за териториалната си целокупност, само че и за нас. Така че няма място за отмалялост.

- Смятате ли, че европейските наказания работят съответно, тъй като виждаме доста пробойни в тях. Например доста задгранични компании настояват, че са се изтеглили от Русия, само че активите им още са там. Както и вноса през прилежащи страни. Та какво е мнението Ви за глобите?

- Това е част от другите ограничения и се веселя, че има наказания, само че съм склонен, че можеше да сработят по-добре. Естония предложи по-радикални наказания, несъмнено. Но към този момент имаме 12 пакета наказания от Европейския съюз, работим по 13-ти, тъй че би трябвало да продължим.

Една самодейност, която предложихме за разискване и за която Народното събрание ни приготвя решенията и правната рамка, е по какъв начин можем да използваме замразените съветски активи още в този момент, до момента в който войната тече. Това е значимо решение. Не са просто наказания. А мярка, с която да отнемем активи от олигарси и от Русия.

Фермерите „ търпят обилни вреди “, откогато Европейски Съюз анулира квотите за импорт

- На какъв брой се пресмятат активите?

- В Естония не са доста, към 38 милиона евро. Но въпросът е каква е обстановката и какво е решението, учредено на интернационалното право. Всеки приказва за замразени активи и че би трябвало да ги използваме, само че най-малко в Европа няма конструкция и правно решение за това по какъв начин. Така че, го сътворяваме и се надявам, че ще се употребява от всички.

Страните от G7 доста се интересуват от това решение. Докато президентът Зеленски беше в Естония, обсъдихме и идващите стъпки. Как да реализираме това и на международно ниво. Но в случай че Естония има съображение за тези 38 милиона евро и можем да ги изземем и дадем на Украйна, ще дадем значим образец, че е допустимо. А и виждам, че Русия доста деликатно следи протичащото се в Естония.

- Споменахте резултатите от PISA, доста значима тематика за България от предишния месец. 2024 година е белязана от рекорден брой избори в целия свят. Вие сте първата страна в света, въвела онлайн гласоподаване. В България опитахме да въведем машинен избор, съдът анулира машините, след това анулира решението си и може да имаме машини още веднъж, а в това време Вие гласувате онлайн. Как?

- Вече 20 години организираме електронно гласоподаване, само че в същото време имаме и обичайното гласоподаване, в случай че хората го избират – по едно и също време и двете системи. Но електронното гласоподаване е все по-широкоразпространено. Просто има доверие в държавното управление по отношение на организацията освен на електронното гласоподаване, само че и за разнообразни електронни услуги. Има доверие и, в случай че би трябвало да сме почтени, пътят е да образовате хората, да им обясните, че в действителност следенето на цифровите данни, може да е по-точно, в сравнение с хартиените.

Според него става въпрос за интензивно мероприятие

Нямаме проблеми с доверието, само че имаме някои политически партии или най-малко една, която слага това под въпрос и е сериозна. Но да, имаме електронни избори, като в този момент се насочват и към мобилни устройства. Естония е извънредно надеждна по повод киберсигурност и защита. Дори сега да бях министър на защитата, бих могъл да си употребявам телефона в целия свят, с цел да издавам команди на войските. Постигнали сме такова положително равнище на ИТ системите.

- Имате население от милион и триста хиляди души?
- Точно по този начин.

- Колко електронни жители има в Естония?

- Вече има над 100 000, само че броят се усилва непрекъснато.

- Какво значи това и по какъв начин мога да стана електронен гражданин на Естония, тъй като доста ми хареса казаното от Вас?

- Можете да кандидатствате незабавно след изявлението – предлагам Ви го. Някой ще се свърже с Вас и ще станете електронен гражданин. Ако сте електронен гражданин на Естония, имате същите благоприятни условия в електронната ни среда, електронните ни услуги – за насърчаване на бизнес, за разкриване на компания. Цялата тази инфраструктура става налична за Вас. 

Полицията съобщи, че религиозният водач неведнъж е бил помолен да спре да оправдава съветската инвазия в Украйна

- Тоест мога да стартира бизнес без да ходя на място?

- Абсолютно, в границите на минути, не месеци. Цялата тази инфраструктура, основаното от нас като ИТ страна, става налично за Вас. Няма потребност да присъствате там физически, само че ще бъдете част от нашите другари. Заповядайте, станете електронен гражданин!

- Много Ви благодаря, беше доста забавно. Успех и поздрави на Талин от нас!

- Непременно, благодаря Ви за поканата!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР