Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод.

...
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод.
Коментари Харесай

Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?

Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен мотив. Празненствата на Нова година не минават без него. Има ли характерни особености пенливото вино при отварянето, наливането и поднасянето и каква компания избира то, това е част от етикета на виното и всеки фен би следвало да познава някои правила.

Не всяко пенливо вино е шампанско. Шампанско може да се назова единствено пенливото вино, създадено в едноименната област във Франция. Това название е предпазено със закон. Всяка страна има свое име, с което отбелязва пенливите виновност. Според нашите закони за спиртните питиета. Пенливото вино е категория от така наречен " шумящи виновност ", другата категория е искрящи виновност. Разликата в двете виновност е в атмосферите на налягане - пенливите виновност са с най-малко 3 атмосфери газировка, а искрящите - до 2,5 атмосфери. И при двата типа газировката може да е получена при естествената ферментация (естествени искрящи и пенливи вина) и да е добавена по-късно (искрящи-газирани и пенливи-газирани вина).

“Пенливите виновност са тези, които са по-разпространени и желани при празнични мотиви, по тази причина се стопираме на тях. ”

Пенливото вино би трябвало да е добре и последователно охладено преди поднасяне, най-добре при темепретура от 6-8 градуса в специфичен съд за изстудяване на вино. Рязкото разлика в температурата ще навреди на аромата на виното.

То наложително се сервира с забрадка, защото мократа бутилка се пързаля в ръцете, а знаем, че следва процедурата по отварянето, за която е добре всичко да е несъмнено. Избършете добре бутилката преди отваряне.

Чашите, в които се сервира пенливо вино, са тънкостенни, високи и тесни, с цел да се резервира газировката колкото се може по-дълго. Измийте ги и ги полирайте добре. Красотата на балончетата би трябвало да изпъкне, а не останки от варовик или пръсти.

Махнете металната кошничка, задръжте бутилката под надолнище 45 градуса и не ориентирана към човек. През цялото време палецът е на тапата, с цел да не се случи случай и тапата да нарани някого. Налягането по никакъв начин не е малко за такова тясно гърло.

Задръжте тапата неподвижно и започнете леко да въртите бутилката, както е под надолнище, назад на часовниковата стрелка. Трябва да се чуе тон " пссс ", а не " пук ". Това значи, че виното е отворено допустимо най-безопасно и по етикет.

Чашите се наливат още веднъж под надолнище, с цел да има минимално количество пяна. В никакъв случай не би трябвало да има фонтани, напръскване и разливане. Ако остане от пенливото вино, бутилката се затваря с запушалка и може да престои най-вече 3 дни. Ако виното е качествено, може да сготвите с него риба, пиле или морски блага.

“Много хора не харесват пенливите виновност, тъй като са сладки и от тях се подуваме. Нищо общо с тях самите - просто не знаем по какъв начин да ги сервира. ”

Пенливото вино е бяло вино и също се дели на типове като него - сладко – doux, полу изсъхнало – demi-sec, изсъхнало – sec, екстра изсъхнало – extra sec, съвсем напълно изсъхнало – brut, напълно изсъхнало – extra brut, натурално изсъхнало - brut nature. Правилата за белите виновност важат и за тази подредба.

По предписание пенливите виновност се сервират с ордьоври, плодове, леки десерти, морски блага. Каквото и да сложите, значимото е да е леко за стомаха, тъй като игривите балончета основават компликации на храносмилането. Макар и сякаш сладко и леко на усет, пенливото вино си е задоволително алкохолно и 2-3 чаши могат да завъртят главата напълно обичайно. Така че пийвайте, вдигайте празнични тостове, само че следете и за храната.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР