Естебан Окон спечели първата си победа във Формула 1 в

...
Естебан Окон спечели първата си победа във Формула 1 в
Коментари Харесай

Естебан Окон с първа победа във F1, Хамилтън изпревари Верстапен в генералното класиране, катастрофа спря състезанието в Унгария

Естебан Окон завоюва първата си победа във Формула 1 в надпреварата за огромната премия на Унгария. 24-годишният французин, пилотиращ болида на Алпин, съумя да се възползва по най-хубавият метод от прекъсването на надпреварата в третата обиколка на надпреварата, в резултат на огромна злополука сред няколко от водещите водачи.

Зад него приключи Сабистан Фетел (Астън Мартин), който през цялото съревнование се опитваше да изпревари французина, само че по този начин и не съумя да го стори.

Трети на подиума остана седемкратният международен първенец Люис Хамилтън, който се избави от огромната злополука в самото начало на надпреварата на пистата „ Хунгароринг “, само че по този начин и не му бе разрешено да се бориза освен това от третата позиция.



Още на първия завой в конкуренцията се стигна до сериозен случай в челото на колоната. В конфликта участваха Валтери Ботас, Ландо Норис, Макс Верстапен и Серхио Перес. В резултат на това Ботас, Льоклер и Перес отпаднаха от конкуренцията, а нидерландецът се срина в класирането.

Малко зад тях също се стигна до конфликт. В него участваха Ланс Строл (Астън Мартин) и Шарл Льоклер (Ферари). В настъпилата блъсканица Строл не съумя да откри свободно място на пистата и се вряза в задната дясна част на водача на Ферари. Двата болида излязоха от пистата и в последна сметка също отпаднаха.

От цялата обстановка с максимален шанс бе почналия от първа позиция Люис Хамилтън, който остана пред огромната злополука и резервира лидерсаката си позиция преди прекъсването на надпреварата в третата обиколка. Естебан Окон (Алпин) и Карлос Сайнс-младши (Ферари) също съумяха да си пробият път до върха и при рестарта на конкуренцията на пистата „ Хунгароринг “ започнаха от втора и трета позиция.

Състезанието бе възобновено половин час по-късно, като всички водачи минаха през бокса, с цел да сменят своите гуми, защото пистата „ Хунгароринг “ изсъхна от преваляванията. Въпреки това в колоната имаше голям брой разбърквания, като в челото бе Естебан Окон.



Зад него бе четирикратният международен първенец Себастиан Фетел. Люис Хамилтън се срина в класирането след влизането си в бокса след подновяването на надпреварата и трябваше да си пробие път до върха.

Той води доста сериозна борба с някогашния си съотборник в Макларън и сегашен водач на Алпин – Фернандо Алонсо. Испанецът също се възползва от огромния брой отпаднали състезаели и стигна до четвъртата позиция, която трябваше да брани против колата на Мерцедес. Именно Алонсо лиши Хамилтън от възможонстта да се бори за успеха на „ Хунгароринг “.

Все отново Хамилтън съумя да се възползва от блокиране на предна дясна гума на Алонсо и го изпревари по пътя си към първата позиция. Той съумя да изпревари другия испанец Карлос Сайнс-младши, само че по този начин и нямаше време да се придвижи по-напред.

С голяма заслуга за успеха на Окон бе неговият съотборник в Алпин Фернандо Алонсо. Той приключи пети, само че съумя да задържи Люис Хамилтън доста дълго време зад себе си и по този начин обезпечи постоянна преднина на съотборника си и на Фетел в челото.

Зад Алонсо останаха водачите на Алфа Таури Пиер Гасли и Юки Цунода. Голямата изненада на деня, наред с Естебан Окон, бе тимът на Уилямс. Пилотите на легендария тим – Николас Латифи и Джордж Ръсел се пребориха за първе точки за тима през този сезон.



Десети в надпреварата приключи Макс Верстапен, чийто болид бе мощно развален от злополуката първоначално, само че в последна сметка остана на пистата и се пребори за точка в борбата за купата във Формула 1 през този сезон.  

С третото си място в Унгария, Люис Хамилтън изпераври нидерландеца в генералното класиране във Формула 1, като към този момент има 192 точки против 186 за Верстапен. След надпреварата на „ Хунгароринг “ следва четириседмична отмора за водачите от Формула 1, като идващото съревнование в Белгия ще бъде в края на август.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР