Ескпериментирайте в кухнята, разнообразете менюто си като започнете с тези

...
Ескпериментирайте в кухнята, разнообразете менюто си като започнете с тези
Коментари Харесай

Солени яйчени палачинки с чиа и спанак

Ескпериментирайте в кухнята, разнообразете менюто си като започнете с тези ароматни солени палачинки с чия и спанак

Необходими Продукти

● чиа - 1 с.л. семена
● вода - 3 с.л. за накисване на чиата
● яйца - 2 бр. домашни
● кисело мляко - 3 с.л. (от 2%)
● вода - към 1/3 ч.ч. (за мътеница/айрян)
● сода бикарбонат - 3 щипки
● хималайска сол - 2/3 ч.л. равна
● черен пипер - ¼ ч.л. млян
● типово брашно - към 10 с.л.
● спанак - ½ ч.ч. нарязан ситно (пресен)
● свеж лук - 1 с.л. нарязан (зелени перца)
● шарлан - минимално за тигана

Начин на подготвяне

В дребна купичка накисваме семената чиа с малко топла водичка и оставяме да набъбва, до момента в който поеме водата и се желира (около 10-15 минути).

Отделно в огромна купа разбъркваме продуктите за палачинковата примес в следната поредност:

Кисело мляко (разбъркано с малко студена вода, тъй че да се получи половин чаена чаша мътеница/айрян (чаена чаша с съдържимост 250 мл), яйца, сода, хималайска сол на усет, черен млян пипер, типово брашно за втвърдяване и най-после набъбналата чиа и на ситно нарязаните свежи листенца - свеж лук и спанак.

Докато разбъркваме хомогенната примес, загряваме тиган с керамично незалепващо покритие, който благодарение на специфична силиконова шпатула за тиган - намазваме дъното отмерено с доста малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Загребваме от сместа с малко черпаче - цялостно или половин приблизително огромен черпак, сипваме в тигана с незалепващо покритие и разстиламе с дъното на черпака в кръгово придвижване – кръгла дребна солена палачинка в центъра на тигана – с величина към 10-15 см. Разстиламе я относително тънка, защото по-късно леко бухва. Оставяме за 1-2 минутки и щом стане мрачно златиста от долната страна, я обръщаме с шпатулата и напълно леко притискаме към тигана, с цел да се изпече отмерено и от вътрешната страна да не е сурова.

Щом и от другата страна се получи златист тен, прехвърляме палачинката в бездънен съд с похлупак. Повтаряме същото с останалата примес и всяка нова подготвена топла палачинка слагаме под купчинката с готовите, с цел да омеква, и още веднъж ги захлупваме с похлупак, с цел да не изстиват.

За приготвянето на яйчените палачинки използваме минимално лой (в случая шарлан), като намазваме тигана единствено няколко пъти по време на процеса, с цел да е по-здравословно.

И лесните солени палачинки са подготвени! Получават се към 8 броя.

Поднасяме солените яйчени палачинки с чиа и спанак още топли и ароматни по избор в композиция с обичана свежа салата (млечна или зелена), за един запаметяващ се апетитен обяд!

Чудно Вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР