Ескалиращите нападения срещу американски войски и търговски кораби, както и

...
Ескалиращите нападения срещу американски войски и търговски кораби, както и
Коментари Харесай

Растящото напрежение в Близкия изток засилва опасенията от регионален пожар

Ескалиращите набези против американски войски и търговски кораби, както и случаите, в които постоянно са замесвани Иран и неговите пълномощници, провокират нови опасения, че войната на Израел в Газа може да се разрасне в районен пожар с тежки политически и стопански последствия, написа в собствен разбор CNN.

При състояние, че американският боен личен състав все по-често се оказва на огневата линия, а военноморските сили на Съединени американски щати и съдружниците им са в нараснала подготвеност след голям брой набези с дронове, влошаващата се обстановка води до под напрежение празничен интервал за Белия дом.

Влошаващата се обстановка със сигурността от Индийския океан до Червено море, обхващаща Ирак, Сирия, Ливан и Израел, е нежелана нова външна рецесия при започване на годината, в която актуалният президент Джо Байдън ще се бори за преизбиране. Но също така тази обстановка затвърждава една сериозна геополитическа наклонност от последните години - безкрайните тествания на отношението към Съединени американски щати от страна на техните съперници.

Предупрежденията на Израел, че войната против „ Хамас “ в Газа ще продължи с месеци, макар натиска на Съединени американски щати за понижаване на интензивността на спора, заплашват да усилят възможностите войната да излезе отвън надзор и още повече да въвлече Вашингтон.

Вълна от рискови ескалации

Първоначалната паника, че може да избухне районна война, откакто при нападението на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври починаха 1200 души, а Израел стартира офанзивата си в Газа, не се материализира незабавно даже на фона на лимитираните конфликти сред израелските сили и отряди на „ Хизбула “ в Ливан. Но темпото на нападенията и ескалацията през последните дни наподобява набира своя смъртоносна инерция, подхранвайки опасенията за по-нататъшно повишаване на напрежението, написа още CNN и изброява:

- В понеделник Байдън подреди въздушни удари по уреди, употребявани от бойци на проиранската милиция " Катаиб Хизбула " в Ирак, която Съединени американски щати упрекват, че е употребила дрон, с цел да нападна военновъздушната база в Ербил, ранявайки тежко един американски военнослужещ. Това е следващото нахлуване на ирански марионетни групировки против американски сили в Сирия или Ирак, които вземат участие в антитерористични интервенции.

- Във вторник американските сили прихванаха бараж от дронове и ракети над Червено море, изстрелян от бунтовниците хути - подкрепяна от Иран формация в Йемен, оповестява Централното командване на Съединени американски щати. По-рано Съединени американски щати обявиха, че иранското разузнаване интензивно е пособие за планирането на офанзиви против комерсиалното мореплаване, което е предиздвикало някои товарни линии да пренасочат корабите си към Африка вместо по-икономичния преход през Суецкия канал. Това на собствен ред е провокирало опасения за международната верига за доставки. Техеран неведнъж е отричал да е забъркан.

- Географският отпечатък на неустойчивостта в този момент се простира към Индия, откакто в събота ирански военен дрон удари химически танкер, настоящ в Индийския океан, на 200 морски благи от индийския бряг, оповестява Пентагонът. Иран още веднъж отхвърля да е забъркан.

- Иран и няколко негови подставени лица упрекват Израел, че е умъртвил почитан пълководец на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война при въздушен удар в предградие на сирийската столица Дамаск. Израел отхвърля да разяснява изказванията, само че Техеран предизвестява, че „ израелският режим безспорно ще заплати цената за това закононарушение ".

Последиците от утежняването на обстановката в региона на сигурността

Поредицата от нови произшествия акцентира капацитета за рискова ескалация на войната, разкрива степента, в която американските сили са директно изложени на риск, и оказва помощ да се обяснят все по-настойчивите молби на Вашингтон към Израел да понижи мащабите на войната в Газа.

Бъдещи произшествия, при които американски бойци са убити или военноморски средства са съществено развалени, биха оставили на Вашингтон дребен избор, с изключение на да се включи по-активно в конфликта в Близкия изток, откакто последните трима американски президенти се пробваха да се откъснат от района.

Кристофър О'Лиъри, някогашен шеф на отдела за избавяне на заложници в държавното управление на Съединени американски щати, разяснява пред малкия екран, че въпреки до момента обстановката в района да не се е доближила до най-лошите сюжети, капацитетът за утежняване е постоянно налице.

" Войната сред Израел и „ Хамас “ е част от по-голям проект от оста на съпротивата - следената от Иран тактика за приемане на районно въздействие и власт посредством сурогатни групи като „ Хамас “, Палестински ислямски джихад, „ Хизбула “, „ Катаиб Хизбула “ и хутите ", споделя О'Лиъри. " Въпреки че е имало непрекъснати набези, те са били ненапълно премерени, в това число нападенията на хутите с кораби в Червено море. Но това са предизвестия какво вероятно може да се случи. Ако Иран фактически спре да се крие и задейства оптимално сурогатните си сили с цялата им мощност, ще имаме същински районен проблем за американските войски, ситуирани в Ирак и Сирия. "

Ситуацията за американските войски в Ирак и Сирия е изключително рискова, защото те са в непосредствена непосредственост до бойци, които са лоялни на Иран. Републиканците от дълго време упрекват Байдън, че не подхваща задоволително дейности за въздържане на такива съперници, до момента в който администрацията поставя старания да избегне ескалирането на напрегнатия миг в по-голяма война. Границата сред пропорционалните отговори и ефикасното въздържане става все по-тънка. Нападението против американска военновъздушна база повдига въпроси за това по какъв начин инсталацията е била толкоз уязвима, че отбраната ѝ да бъде пробита от дрон. А по-дълбокият въпрос в този момент е дали последните въздушни удари на Съединени американски щати - които бяха възприети от Ирак като неприятелски акт - са създали нещо, с цел да възпрат бъдещи офанзиви.

Икономически и военни последствия

Разширяването на спора може да има мъчителни стопански последствия, като се има поради сериозното значение на Червено море за световните направления на веригата за доставки на сила и артикули.

Водният път граничи по източните си страни с Йемен и Саудитска Арабия, а на запад - с Еритрея, Судан и Египет. Той се влива в Суецкия канал при Синайския полуостров, който принадлежи на Египет и граничи с Израел. Потенциалът за нарушение на работата на канала, който предлага най-краткия морски път сред Европа и Азия, става явен, когато през 2021 година транспортен съд заседна по цялата му широчина, предизвиквайки световен отзив.

Предвид опасността за корабите и екипажите им от безпилотни летателни апарати и ракети, няколко корабни компании към този момент подредиха на капитаните си да изберат по-скъпия и отнемащ повече време маршрут към Африка. Потенциалните стопански разтърсвания накараха Съединените щати да образуват интернационална коалиция за отбрана на комерсиалните кораби от офанзивите на хутите. Преди Коледа Вашингтон заяви, че в нея влизат страни като Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия и Сейшелските острови.

През последния месец хутите са подхванали минимум 100 набези против 12 разнообразни търговски плавателни съдове в Червено море, което е " доста огромен обсег на нападенията ", невъобразим от най-малко " две генерации ", декларира почитан американски боен чиновник.

Възможността за военни дейности в Близкия изток е последното нещо, с което Байдън - който към този момент е мощно зает с опитите да избави Украйна от съветското навлизане - би се надявал да се занимава при започване на 2024 година Всяко усещане, че президентът се бори да наложи престиж в един свят, който от време на време наподобява, че излиза отвън надзор, може да бъде политически нездравословно в миг, когато Байдън е малтретиран от рейтинг под 40% - рискова територия за главнокомандващ, който се стреми към преизбиране.

Междувременно усещанията, че Байдън не съумява да реагира уверено на провокациите от страна на съперниците на Съединени американски щати, биха могли да подсилят публичните опасения, че на 81 години той не е в положение да се оправи с условията на втория мандат - изказване, което републиканците се пробват да наложат в съзнанието на гласоподавателите.

„ Експрезидентът Доналд Тръмп, който през първия си мандат докара до интервал на безпорядък и разделяне в страната и чужбина и отчужди Съединени американски щати от съдружниците им, все пак се пробва да сътвори картина на световен хаос и пренебрежение към Съединени американски щати, до момента в който продава своята визия за силово водачество. Така че Байдън разполага с малко пространство за политически маневри против водача на републикаците, в случай че обстановката ненадейно се утежни “, написа в умозаключение на разбора си CNN.

Тази несигурна политическа действителност e в основата на новите съвещания сред израелското държавно управление и администрацията на Байдън, извършени във вторник, откакто в Газа избухнаха интензивни боеве сред израелските войски и силите на „ Хамас “ макар апелите на Съединени американски щати.

По-рано Нетаняху посети израелските войски в Газа и съобщи, че следва " дълга борба ". Междувременно министърът на защитата на Израел Йоав Галант разяснява, че страната му е „ атакувана от седем разнообразни бранша ", визирайки Газа, Ливан, Сирия, Западния бряг, Ирак, Йемен и Иран.

А това е сюжет, който Съединените щати, и изключително Байдън, не могат да позволен да се трансформира в дълготрайна действителност.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР