Ескалацията на конфликта между Израел и Хамас поставя Русия в

...
Ескалацията на конфликта между Израел и Хамас поставя Русия в
Коментари Харесай

Путин и Близкият изток: Сложен баланс по тънка дипломатическа линия

Ескалацията на спора сред Израел и Хамас слага Русия в неуместна позиция, защото Москва обичайно се движи по тънка дипломатическа линия сред Израел и съдружниците си в Близкия изток.

Позицията й в подтекста на последните събития евентуално ще бъде нюансирана, а за Москва ще бъде предизвикателство да се ориентира, като се имат поради спорните ѝ връзки в района, споделят анализатори, представени от CNBC.

През последните години Русия се радва на топли и градивни връзки с Израел.

Но след нахлуването в Украйна предходната година Москва доста ускори военните си връзки с Иран – върл зложелател на Израел и страна, за която се знае, че оказва финансова и материална поддръжка на палестинската войнстваща формация Хамас, която извърши невиждана офанзива против Израел предишния уикенд.

" Позицията на Русия във връзка с спора е комплицирана ", счита Татяна Становая, старши теоретичен помощник в Руския евразийски център " Карнеги " и създател на компанията за разбори R.Politik. " От една страна, Москва би могла да се възползва от вътрешнопалестинско ходатайство и връзките си с Хамас, с цел да получи опора във всеки кротичък развой. Отчита обаче и смисъла на засилените си връзки с Иран и арабските страни ", отбелязва тя.

" От друга страна, макар неотдавнашното напрежение, връзките на Русия с Израел остават мощни и прагматични, характеризиращи се с открити линии за връзка, известна степен на практическа съгласуваност в Сирия и общи възгледи за историческото значение на Втората международна война. Фактът, че Израел не е наложил антируски наказания, също е незабравим ", добавя Становая.

Неутралитет от персонален интерес?

Русия заема ненапълно неповторима позиция в геополитиката на Близкия изток, защото е съумяла да подписа съюзи с страни, които са върли врагове – като Иран и Израел и Иран и другата петролна мощ Саудитска Арабия, както и да се нарежда като медиатор на властта.

Под управлението на президента Владимир Путин, който се стреми да разшири въздействието и наличието на Русия в района, Москва поддържа режима на Башар Асад в Сирия (страна, която сходно на Иран не признава Израел за законна държава) и в подмяна на това има военно наличие в страната, а също по този начин се стреми да задълбочи връзките си или да разшири обсега им, в Ливан, Египет и Ирак.

Русия е изключително близка с Иран, а западните разследващи данни и доказателства сочат, че Техеран е дал на Москва военно оръжие, най-вече безпилотни самолети, артилерийски и танкови снаряди, с цел да го употребява във войната против Украйна.

Иран постоянно отхвърля да е доставял оръжие на Москва, само че признава, че е продал дронове, като твърди, че е направил това месеци преди нахлуването в Украйна през февруари 2022 година

Путин се радва и на топли връзки с израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху, който употребява въздействието на Русия върху Сирия, с цел да обезпечи северната граница на Израел.

Войната в Украйна обаче сложи Израел в неловко състояние, като западните му съдружници и по-специално Съединени американски щати, оказват напън върху Нетаняху да се дистанцира от Путин и да поддържа Украйна. Въпреки апелите за " дипломатическо решение " за преустановяване на спора, до момента Израел се съпротивляваше да изпрати оръжия на Украйна или да поддържа напълно и да наложи наказания на Русия за нейното навлизане.

Очаква се през днешния ден Путин да беседва в Кремъл с иракския министър-председател Мохамед Шиа' Ал Судани и в дневния ред да бъде включена тематиката за разтърсванията в Близкия изток, добавя CNBC.

Въпреки това първичният отговор на Русия на избухналото през уикенда принуждение в Израел беше приглушен, като външното ѝ министерство излезе с изказване, в което прикани за преустановяване на огъня.

Министерството също по този начин употребява опцията да разкритикува слабите резултати на Запада в постигането на спокойно съглашение сред Израел и палестинските територии и съобщи, че той е блокирал напъните на интернационалните медиатори, а точно Русия, за намиране на продължително спокойно съглашение сред двете страни.

В понеделник Кремъл съобщи, че е " извънредно угрижен " за обстановката, само че е показателно, че Путин към момента не възнамерява да се свърже с израелски или палестински публични лица, с цел да разиска рецесията със сигурността.

Не остана неусетно, че на изключителното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации неговите членове не реализираха консенсус за наказание на нападението на Хамас.

Русия и Китай осъдиха " всички набези против цивилни ", само че не осъдиха намерено насилието, осъществено от войнстващата формация. Те също по този начин намекнаха за израелските пропуски и " нерешени въпроси ", които съгласно тях са довели до актуалната рецесия.

В резултат на явно хладната поддръжка на Русия за Израел Иън Бремър, създател и президент на Eurasia Group, счита, че " връзките сред Русия и Израел, които бяха относително уравновесени, ще бъдат изправени пред съдбоносен раздор поради офанзивите на Хамас ".

От своя страна Иран отхвърли да е взел участие в изненадващата атака на Хамас против Израел, макар че поздрави войнстващата формация за това, което дефинира като " антиционистка опозиция " в целия район.

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи пред CNN, че Съединени американски щати " към момента не са видели доказателства, че Иран е управлявал или стои зад тази съответна офанзива ".

Русия и Иран

Не е несъмнено доколко Русия може да се нарежда като неутрална страна в последната рецесия в Близкия изток, като се има поради, че нахлуването ѝ в Украйна и тежестта на интернационалните наказания, наложени от Запада, безспорно я приближиха до районни сили като Иран.

Техеран е един от дребното останали интернационалните съдружници на Русия, към който тя би могла да се обърне, с цел да усили изчерпаните си оръжейни ресурси, до момента в който продължава войната против Украйна. Мнозина към този момент считат, че този спор е просто опит на Русия да надделее над Украйна и западните си поддръжници във връзка с военното финансиране и материалите.

Министерството на защитата на Обединеното кралство предвижда в понеделник, че Русия единствено ще се сближава с Иран, като означи в X (Twitter), че " интернационалната изолираност принуди Русия да пренасочи външнополитическите си старания към по-малко мечтани преди партньорства, с цел да получи дипломатическа, икономическа и военна поддръжка ".

Русия сигурно ще се опита да употребява експлоадирането на насилието в Израел, с цел да отвлече вниманието от интервенциите си в Украйна, означават анализатори от Института за проучване на войната (ISW).

Подчертавайки, че Кремъл към този момент е засилил няколко осведомителни интервенции след офанзивите на Хамас в Израел в събота - най-много обвинявайки Запада, че подценява споровете в Близкия изток в интерес на поддръжката за Украйна, съгласно ISW, Русия твърди, че интернационалната общественост ще престане да обръща внимание на Украйна.

Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев съобщи, че Съединени американски щати и техните съдружници е трябвало да се " заемат " с работата по " палестинско-израелското съглашение ", вместо да се " намесват " в работата на Русия и да дават военна помощ на Украйна.

Междувременно известният съветски водещ Сергей Мардан съобщи в Telegram, че Русия ще завоюва от спора в Израел, защото светът " ще се откъсне за известно време от Украйна и още веднъж ще се заеме с гасенето на безконечния пожар в Близкия изток ", приключва разбора си CNBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР