* -->Eсента на 2019 г. В пресата се появява информация,

...
* -->Eсента на 2019 г. В пресата се появява информация,
Коментари Харесай

Готвачът на Путин умря за втори път. Наистина ли?

*

-->
Eсента на 2019 година В пресата се появява информация, че предприемачът Евгений Пригожин е бил на борда на военнотранспортен аероплан, който се разруши в източната провинция Маниема в  Конго. Съобщава се, че измежду жертвите на злополуката са четирима пасажери, измежду които двама руснаци. По-късно стана ясно, че шефът на Частната военна компания /ЧВК/ „ Вагнер “ не е бил на разрушилата се машина. Но не се е появявал обществено след случая, защото „ е бил ангажиран с персонални каузи “.

23 август 2023 година Самолет Embraer-135 с 10 души на борда, пътуващ от Москва към Санкт Петербург, се разрушава покрай село Куженкино в Тверска област. Сред седмината пасажери е и Евгений Пригожин, излиза наяве от листата на пасажерите, оповестен от Федералната организация за въздушен превоз. На борса са още ключовият пълководец на „ Вагнер “ и дясна ръка на Пригожин Дмитрий Уткин, Николай Матусеев, Валерий Чекалов – един от най-приближените на шефа, Александър Тотмин, Евгений Макарян и Сергей Пропустин. По-късно гибелта на Пригожин бе публично доказана от няколко източника, свързани с „ Вагнер “, както и от Росавиация.  Руските осведомителни канали разпространиха, че оперативните служби в Кремъл разполагат с видео от камери по какъв начин Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин се качват на борда на падналия аероплан.

Опозиционния уебсайт   " Медуза " незабавно свърза случая с протеста на „ Вагнер “ в края на юни, когато частната войска потегли към Москва, само че изненадващо приключи похода си на 200 км от столицата. Медията цитира анонимни източници от Кремъл, съгласно които Пригожин имал неприятно предусещане, че ще свърши зле, тъй като властта не му е дала прошка, а президентът Путин е престанал да го счита за   " благонадежден и управляем човек ".

Световните реакции не закъсняха.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разяснява пред CNN, че още през юли е споделил, че Пригожин би трябвало да се тревожи за живота си след несполучливия му протест.

„ Политическите съперници, които Путин счита за опасност за властта си, не умират по натурален метод ", сподели пред TVP Info полският външен министър Збигнев Рау.

„ Зрелищното унищожаване на Пригожин  два месеца след опита за прелом е сигнал от Путин към съветските елити преди изборите през 2024 година “, разяснява Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, представен от Франс прес.

В постройката, в която се обитава централата на „ Вагнер “ в Санкт Петербург, светлината от прозорците образува голям кръст в памет на притежателя на компанията. А в един от каналите на компанията в Telegram, наименуван " Сива зона ", се появи коментар, че в случай че самолетът е бил свален от противовъздушната защита на съветските въоръжени сили, наемниците ще тръгнат на втори " марш на справедливостта " към съветската столица.

Случайно или не, случаят съответства със известието от съветски медии и блогъри, че военачалник Сергей Суровикин, спряган за съдружник на Евгений Пригожин, е отстранен от управителната си позиция в армията и е под домакински арест. Суровикин, прочут като " Генерал Армагедон ", не е виждан обществено от марша на " Вагнер " към Москва през юни, откакто се разпространиха отчети, че е знаел за планувания бунт.

Какви са аргументите за злополуката?

Самолетът Embraer Legacy 600 не е показавал никакви признаци на проблем до внезапното втурване надолу в последните 30 секунди, сочат данни от следенето на полета, оповестява " Ройтерс ". Видеозапис демонстрира по какъв начин машината се спуска бързо с нос, ориентиран съвсем отвесно надолу, а зад нея има облак пушек или пара. Анонимни източници незабавно допуснаха, че самолетът е бил свален от ракети земя-въздух. Преди злополуката очевидци оповестяват за две мощни пукания.

Разглеждат се няколко версии - неточност на водача, механически проблеми и външно въздействие - ракети или гърмеж на борда. Разбира се, не се изключва и хипотезата, че гибелта на Пригожин, прочут като „ Готвача на Путин “, е инсценировка.

Кой е индивидът, станал известен в целия свят с частната си войска, считан за първообраз на един от основните герои в известния и у нас съветски сериал „ Кухня “?

Роден през 1961 година в Ленинград, рано изгубил татко си, отгледан от майка си и втория й брачен партньор, който го праща в учебно заведение за олимпийски очаквания, където тренира ски тичане. Спортът обаче не го избавя - на 18 година получава първата си присъда за апартаментни обири, а прякорът му от това време е Жако. Веднага откакто е освободен, следва ново престъпно закононарушение, за което е наказан на 13 година в колония. Там губи фалангата на безименния пръст на лявата си ръка, като е допустимо това да е направено съзнателно.  

Освободен е предварително през 1990 година С втория си татко вземат решение да отворят частен бизнес – сергия за  хот-дог на пазар за облекла в Ленинград.

След това ориста го среща с подобаващите хора или пък те откриват в негово лице подобаващия човек. И Жако стартира пътуването си в огромния бизнес. През 1995 година открива първото си заведение   " Старата митница ". В менюто има гъши дроб и стриди, поканени са и стпитизьорки, с цел да забавляват гостите, само че ресторантът е празен. Докато в него по някаква причина не се появява тогавашният кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак със брачната половинка си. По същото време идва и  заместникът на Собчак тогава - Владимир Путин, спомня в изявление 25 години по-късно мениджърът на „ Старата митница “, британецът Антъни Гиър.

През 1997 година Пригожин отваря втори ресторант - „ Новият остров “, на борда на някогашния увеселителен транспортен съд „ Москва 177 “. И в него се случват редица значими събития.

През 1999 година тук министър-председателят Сергей Степашин убеждава шефа на МВФ Мишел Камдесю да отпусне заем на Русия.  През 2000 година президентът Путин се среща на кораба с японския министър председател Йоширо Мори. През 2001 година той води френския си сътрудник Жак Ширак. През 2002 година Путин се среща в ресторанта с Джордж У. Буш, а година по-късно чества рождения си ден на борда на „ Новият остров “.

Така Пригожин става Готвачът на Путин и стартира постоянно да получава поръчки за обслужване на държавни банкети. През 2009 година предприемачът отваря ресторант в постройката на държавното управление на Руската федерация. През есента на 2010 година Пригожин прави фабрика за подготвени храни покрай Санкт Петербург за бюджетни институции, а Путин персонално идва на откриването. След това продуктите на „ Конкорд “ са поръчвани за потребностите на учебните заведения и армията.

В същото време Пригожин извършва значими политически поръчки. През 2012 година е открита така наречен „ Фабрика за тролове “, от която мрежа от блогъри постановат „ вярното “ публично мнение по най-важните събития. През 2014 година започва Федералната осведомителна организация, която също е обвързвана със притежателя на „ Конкорд “. През 2018 година Съединени американски щати обявиха, че „ фабриката “ интензивно се е намесила в президентските избори през 2016 година посредством акция в обществените мрежи за дезинформиране на американците. През 2022 година Вашингтон разгласи премия от 10 милиона $ за информация за „ фабриката за тролове “.

За ЧВК „ Вагнерr “ стартира да се говори  през 2015 година, когато компанията търси бойци за присъединяване във военната интервенция в Сирия. Но Пригожин признава, че е обвързван с нея едвам през 2022 година В изказването на предприемача, публикувано от пресслужбата на „ Конкорд “, се споделя, че напролет на 2014 година той е решил да събере група патриоти, които " да пазят руснаците в  Украйна ". През 2014-2015 година ЧВК взе участие в конфликти в Донбас.  

ЧВК взе участие и в борбите в Африка, като структурите на Пригожин участват в минимум 13 африкански страни – освен като  наемници, само че и като политически стратези, които оказват помощ на локалните водачи да завземат или да задържат властта. Говори се, че около стратегическите цели, които извършват, хората на Пригожин мощно се интересуват и от добивите на злато и диаманти в тези страни.

Походът към Москва - протест или специфична интервенция?

И до момента в който в новините за войната в Украйна непрекъснато се преплиташе името на Пригожин, внезапно се стигна до непредвиден поврат - частната войска се разпалва и потегли към Москва. Какво тъкмо се случи тогава – по този начин и не стана ясно. Защо индивидът, който вършеше най-мръсната работа на Путин през последните години, ненадейно се обърна против него?  Или може би това също е било инсценировка? Много коментатори са на мнение, че  случилото се през юни - безконтролен поход на " Вагнер " към Москва, завършил със договорка, по силата на която Пригожин се пенсионира в Беларус, където го посъветваха да стои в стаи без прозорци - наподобява извънредно необикновено. Но също по този начин мъчно може да се повярва, че е допустимо сходна безредна поредност от събития да е била режисирана.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Данилов наскоро съобщи: " Днес към този момент можем да кажем, че това е била специфична интервенция, координирана с Путин, с цел да бъдат разобличени тези генерали, които не са били изцяло лоялни към Путин и неговото обграждане ". В поддръжка на тези изказвания последваха известия, че Евгений Пригожин след " изгонването си " от страната неведнъж е пътувал до Русия и даже е участвал на загадка среща с Путин, на която висшият команден състав на наемническата му група се е " заклел във честност ". Неотдавна Пригожин даже бе сниман на среща с африкански водачи в Санкт Петербург, която Путин провежда, с цел да завоюва поддръжка от тях, написа dir.bg.

 Като се има поради значимостта на " Вагнер " в Африка, може да се заключи, че Кремъл се нуждае от Пригожин, с цел да продължи да прокарва ползите на Русия на този континент.   " Вагнер " има мощно наличие на африканския континент и Кремъл не разполага с елементарно наличен заместител със същото равнище на покритие, разяснява американският в. " Хил ".

А случаят с падналия аероплан? Нищо чудно гибелта на Пригожин още веднъж да е инсценирана. Известно е, че той е имал няколко двойници, обичал е дегизировките, за което подсказват откритите в дома му перуки при обиска след така наречен протест.

А и в последна сметка да не забравяме, че точно Евгений Пригожин е притежател на „ Фабриката за тролове “, която може да сътвори и популяризира всевъзможни вести.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР