Есента и мрачните дъждовни следобеди са ни любими в компанията

...
Есента и мрачните дъждовни следобеди са ни любими в компанията
Коментари Харесай

Силата на традиционните български чайове

Есента и мрачните дъждовни следобеди са ни обичани в компанията на добра книга и наложителната чаша благоуханен чай. Но на какво да заложим?

Освен на по-нетрадиционните усети като джинджифил, зелен, бял, черен чай, ние постоянно се доверяваме на изпитаните през годините от бабите и майките ни български билки. Мурсалски, от шипка, мента, мащерка или липа, всичко това сгрява освен тялото, само че и душата. С какво са потребни за здравето ни всички тези ароматни питиета?

Шипка
Шипката съдържа доста високи количества витамин С – до 1000 пъти повече от цитрусовите плодове. Те са добър източник и на витамините А, К, D и Е, както и на минералите калций, магнезий, калий и манган. Ето за какво този плод е страховит за повишение на имунната система, което е изключително значимо в студения сезон. Също по този начин облекчава възпаленото гърло, запушването на носа и на белите дробове. Подобрява храносмилането и оказва помощ при проблеми с диария или запек. Чаят от шипки е доста подобаващ за хора, които страдат от проблеми със ставите, тъй като понижава болката и подуването на ставите.

Този плод също по този начин усъвършенства положението на кръвта и цялата кръвоносна система – води до намаление на високия холестерол, високото кръвно налягане, понижава сърдечни проблеми и риска от инфаркт. Шипката също така е богата на желязо, което оказва помощ да се преборите с анемията.

Лайка
Всички проучвания са безапелационни в характерните противовъзпалителни, антибактериални, антиалергенни и седативни свойства на лайката. Ароматната напитка е подобаваща при всевъзможни случаи – проблеми с храносмилането и болести като гастрит, колит, настинки, вирусни инфекции и висока температура, въздейства удобно на горните дихателни пътища, както и при проблеми с бъбреците и пикочните пътища. Ако имате проблем със съня или пък меланхолия, чаят от лайка е вашето избавление. Препоръчително е той да се пие вечер преди сън.

Отварата от лайка има страхотни свойства и при външно използване. Жабуренето с чай от лайка повлиява позитивно на възпалените венци. Промивки с тази билка влияят добре върху рани, хемороиди, както и при гинекологични проблеми.

Мента
Свежият ментов чай е изключително подобаващ при проблеми с храносмилането и с отичане на корема. Той обичайно се употребява за облекчение на киселини в стомаха, против гадене, възпаления на храносмилателния тракт, газове, както и за лекуване на камъни в жлъчката. Специалистите са безапелационни, че е доста подобаващ за бременни, защото понижава дискомфорта, обвързван с гаденето и утринното повръщане.

Ароматната напитка обаче не е подобаваща за мъжете, тъй като понижава мъжкото либидо.

Чаят от мента има изключителни антибактериални свойства, които оказват помощ при настинки, грип и кашлица и по едно и също време с това укрепва имунната система. Миризмата на мента пък работи подтискащо на апетита и предотвратява преяждането. Освен това тя работи благотворно и на душeвността поради успокояващите си свойства.

Мащерка
Мащерката има мощно изразено антимикробно деяние и експертите споделят, че е изключително потребна за оправянето с упоритите Candida fungi – микроорганизмите, виновни за множеството гъбични инфекции. Освен това тази билка е мощен антиоксидант и има способността да стопира окислителния развой в клетките, като по този метод стопира развиването на заболяването Алцхаймер. Тя има предпазен и възстановителен резултат при болести на мозъка, бъбреците и сърцето. Намалява спазмите от друг генезис и релаксира мускулатурата. Облекчава дихателните проблеми и настинката. Освен това, също като ментата, работи подтискащо на апетита, а това води до намаляване.

Мащерката може да се употребява и външно, работи извънредно благотворно при проблеми с кожата, като акне или различен тип пъпки. Добре работи и при проблеми с пърхот.

Липов цвят
Липoвият чaй cъдъpжa мнoгo витaмини, aнтиoкcидaнти флaвoнoиди, ycпoкoявaщ клeй, тaнини и eтepични мacлa. Той е изключително подобаващ при умствена отмалялост и стрес, тъй като работи успокояващо. По същия метод работи и на храносмилателната система – успокоява спазмите, отстранява непотребните газове. Липoвият чaй пoмaгa и зa oблeĸчaвaнe нa пpoблeмитe c жлъчния мexyp и усъвършенства функционалността на черния дроб. Подпомага и възстановява сърдечната функционалност, облекчава признаците на простуда. Чаят от кората на липа пък се бори и с целулита, като изхвърля веществата, които задържат вода неравномерно и придават портокалов тип на кожата.

Мурсалски
Мурсалският чай се слави като същинско естествено знамение поради огромното наличие на антиоксиданти. Понижава кръвното налягане и надлежно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Действа благотворно на заболявания на дихателната и отделителната система. Много лекари го предлагат за лекуване против чернодробни и бъбречни болести, както и за попречване развиването на някои типове ракови кафези в организма и защищава от появяването на атеросклероза.

Чаят работи благотворно върху храносмилателната система и постоянно се предлага при продължителен гастрит, ентероколит и други чревни болести. Приложим е и при бронхит и бронхиална астма, при кашлица и инфектиране на сливиците, при грип. Има удобно влияние върху пикочно-половата система и работи като натурален афродизиак, както и като натурален антидепресант. /missbloom.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР