Есента е сезонът, в който имунитетът ни отслабва и междувременно

...
Есента е сезонът, в който имунитетът ни отслабва и междувременно
Коментари Харесай

Топ 6 храни през есента, които пазят от болести

Есента е сезонът, в който имунитетът ни отслабва и в това време ни нападат всевъзможни вируси и бактерии. Така че с изключение на бранене, постоянно миене на ръцете, топли облекла и доста витамини, би трябвало да внимаваме и с какво се храним, предава Дарик.

Сезонните храни са чудесни, в случай че желаеме да подсилим нашата имунна система. Те съдържат всички нужни витамини, минерали, фибри. Притежават и мощни бактерицидни свойства. Освен това ще ви дадат повече сила и ще ви оказват помощ да се преборите с есенната меланхолия.

Печени ябълки

Ябълките са потребен източник на витамините А, В, Е, С, натрий, йод, мед, фосфор, калий. При термичната обработка огромна част от тях се резервират. Печените ябълки при термичната обработка изгубват своята киселинност. Така те могат да се употребят и от хора, страдащи от стомашно-чревни и сърдечно-съдови болести. Идеални са в битката с бръчките. Имат и удобно влияние върху работата на бъбреците. Страхотни са за нормализиране на кръвното налягане.

Мед

Този „ нектар на боговете “ освен е доста апетитен, само че и има куп потребни свойства. Медът е с високо наличие на антиоксиданти, които могат да оказват помощ за понижаване на риска от някои типове рак и сърдечно-съдови болести. Има антибактериални свойства, които подтикват имунната система. Дава на тялото ви огромен прилив на мощ и сила, защото е източник на въглехидрати. Медът съдържа няколко пробиотични бактерии.

Тиква

Една от най-типичните за есента храни, несъмнено е тиквата. Тя е добре заредена с потребните бета-каротин, витамин С и фолиева киселина. Дори техните семки са богати на хранителни субстанции и са добър източник на цинк и Омега-3 мастни киселини. Освен това правейки тиквата част от ежедневния ни хранителен режим, можем да помогнем на кожата да се оправи с неподходящото време, като я овлажнява и подхранва.

Джинджифил

Джинджифилът има високо наличие на калий, на манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етерично масло, на което се дължи лютивият му усет. Освен като фалшификация джинджифиловото коренище се употребява и за лекуване на доста заболявания. Той е извънредно подобаващ за хладните есенни дни. С него се лекува кашлица, простуда, налепи по гърлото. Действа като естествено противовъзпалително средство. Подправката оказва помощ за по-бързото възобновяване на организма при настинка, ангина и грип. Стимулира отделянето на слуз от бронхите и почиства дихателните пътища. При грип и простуда се предлагат инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

Канела

Канелата е идеалният избор за есента. Тя се употребява за лекуване на настинка, кашлица. Ароматът на канелата успокоява сетивата и спомага да поддържаме тялото си топло и във форма през есента и зимата. Смята се, че канелата покачва силата и жизнеността и е изключително подобаваща за хора, които страдат от студени крака. Освен като общоприетата фалшификация за десерти и чайове, с канела на прахуляк може да поръсите салати, разнообразни ястия и да се прибавя към сосове.

Червени боровинки

Червените боровинки са вкусни, сочни и здравословни плодове, чийто сезон е точно есента. Те са нискокалорични и безусловно натъпкани с потребните за сърцето антиоксиданти – антоцианини. Този плод играе и значима роля при лекуването на болести на венците, възпаления в устната празнина, инфекции на пикочните пътища, както и при разнообразни форми на рак. Може да намерите пресни червени боровинки през месеците от септември до декември, въпреки че най-често ги одобряваме под формата на сок или ги използваме за разнообразни сосове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР