Есента е сезон, в който много хронични заболявания напомнят за

...
Есента е сезон, в който много хронични заболявания напомнят за
Коментари Харесай

Ето една от причините да пием компот 

Есента е сезон, в който доста хронични болести припомнят за себе си. Причината е, че хормонът мелатонин, който управлява съня, контролира и секрецията на стомашния сок. А през това време той е доста намален в организма.

Също по този начин захлаждането предизвиква внезапно стесняване на кръвоносните съдове, конвулсии, при които органите не получават задоволително хранителни субстанции посредством кръвта.

Проучвания сочат, че възрастта на хората с гастрит се повишава. В зрелост случаите на пациенти с халикобактер пилори доближават до 80%. Затова, в случай че човек има някакви недоволства на стомашно-чревния тракт, би трябвало да се изследва за съществуването на хеликобактер пилори. Ако обаче е налице алармираща симпоматика като мощна болежка, анемия, намаление на тежестта, повръщане на кръв, това постанова осъществяване на ендоскопско проучване. Това е наложително.

Разбира се, профилактиката е най-хубавото, което можем да създадем. Ако бъде потвърдено, че имаме хеликобактер пилори, е належащо да се организира 10-дневен курс на лекуване, с цел да бъде погубен. Още повече че той е приет за канцероген I клас от СЗО още през 1994 година. Така че с премахването му пренебрегваме цялата следваща каскада от болести. Другото значимо нещо е да се въздържаме от банкет на противовъзпалителни средства. От извънредно значение е диетата. Добре е да имаме поради, че през есента настава стрес за организма и в случай че сме имали сходни недоволства, би трябвало да изключим пържени храни, мощни подправки, да включим в менюто си зеленчуци, само че дано те да са сварени или на пара. Месото би трябвало да е щадящо, а рибата да е на пара. Плодовете пък е добре да са обелени. Особено подобаващи са печена ябълка, печена тиква, банан. Така ще снабдим организма с нужните витамини, само че и ще щадим стомаха. Трябва да понижим напрежението, да почиваме задоволително. Алкохолът и кафето би трябвало да се изключат през тези преходни интервали, предава " Телеграф ".

Преяждане

Трябва да заобикаляме нередовното хранене – забравете за преяждането вечер, което се редува с недояждане и жадност денем, за яденето небрежно на нещо сладко или мазно, прибързаното погазване с недосдъвкана, прекомерно студена или прекомерно гореща храна. 

Какво да създадем, в случай че гастритът ни по тези или някакви други аргументи внезапно се обади?

Пристъп

При неочакван припадък легнете настрани и сгънете крайници в коленете, като ги повдигнете към корема. Полежете в тази поза 15-20 минути – това ще разреши на мускулите да се провиснал и острият конвулсия да отмине. Ако болката не минава, може да посмучете парче лед или лимоново резенче и постепенно на глътки да изпиете 1/3 чаша хладка вода с 2-3 капки оцет.

Ако и преди сте имали пристъпи на гастрит, постарайте се да ги предотвратите. Редовно яжте кисело мляко, домати, моркови, тиква и броколи, карфиол – само че изключете цвеклото, фасула и граха. Пийте компоти и избягвайте плодове и сокове от рода на боровинки и портокали. Забравете за захарта и сладката, вземайте си мед, нетлъстото месо и риба не пържете, а яжте варени или печени. Много оказват помощ кашите, изключително овесената. 

Пикантно

Експериментирайте, с цел да видите дали потреблението на пикантни храни утежнява признаците на гастрит. Важно е да наблюдавате признаците си, с цел да разберете по-добре по какъв начин ви въздействат нормалните за гастрит храни – в това число алкохол, кофеин, домати, чай, цитрусови плодове, млечни артикули, мента и черен/червен пипер. 

Видове 

Специалистите разграничават няколко типа гастрит:

Хроничен гастрит - той се развива последователно и предизвиква дълготрайни затруднения. Някои хора не изпитват забележими признаци в продължение на доста години, до момента в който не развият други проблеми заради инфектиране. Хроничният гастрит води до изтъняване на стомашната лигавица и последователно увеличение на възпалителните кафези.

Остър гастрит - той се появява ненадейно и продължава за по-кратки интервали от време, само че може да аргументи тежки признаци по време на деен епизод. Симптомите могат да идват и да си отиват според от разнообразни фактори на метода на живот, които въздействат на храносмилателната система.

Атрофичният гастрит - той е форма на продължителен гастрит, който предизвиква постепенна загуба на стомашни жлезисти кафези, които се заменят с чревна и фиброзна тъкан. Тъй като стомашната лигавица се трансформира, рискът от малабсорбция/дефицит на хранителни субстанции и реакции на автоимунно разстройство се усилва. Пациентите с продължителен атрофичен гастрит постоянно имат ниско произвеждане на стомашна киселина. 

Консумирайте прясно мляко настрана от други храни

Задължително е прясното мляко да се употребява настрана от други храни, тъй като в стомаха се трансформира на извара и стартират процеси на изгниване и ферментация. Кисело мляко, домати и плодове се употребяват половин час преди храна или половин до два часа след нея. Примери за неприятни комбинации: баница с кисело мляко, пица, спагети с доматени заливки и кетчуп, сарми с кисело зеле, домати и самун, домати и картофи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР