ЕС въвежда координирани мерки за пристигащите от Китай пътници в

...
ЕС въвежда координирани мерки за пристигащите от Китай пътници в
Коментари Харесай

ЕС въвежда координирани мерки за пристигащите от Китай

Европейски Съюз вкарва координирани ограничения за идващите от Китай пасажери в отговор на отварянето на границите на фона на възходящите случаи на Коронавирус там. Те включват наложителен негативен PCR тест, изработен 48 часа преди тръгване или наложително проучване след идване, маски по време на полета и тестване на  отпадъчни води в самолетите за вероятни нови разновидности, заяви POLITICO.   Съвместният отговор на Европа идва откакто няколко страни, измежду които Белгия, Италия, Франция и Испания, постановиха свои лични ограничения за ограничение на равнищата на заболеваемост и наблюдаване за нови разновидности, идващи от Китай, откакто страната разгласи, че ще позволи пътуванията зад граница от 8 януари. Границите на страната са затворени от март 2020 година   Решението се чака да бъде взето през днешния ден от Европейската комисия, откакто през вчерашния ден бе утвърдено от министрите на опазването на здравето на ЕС-27, от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и Световната здравна организация, разгласи еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес.   Много европейски страни към този момент вкараха мониторинг на отпадъчни води по време на пандемията, с цел да разпознават огнища на Коронавирус, само че и за генетично секвениране на проби за наблюдаване за нови разновидности.   Белгия беше първата страна, която разгласи тази седмица, че тества проби от отпадъчни води от два полета седмично от Китай. Други, включително и Обединеното кралство, показаха опасения, че Китай не споделя изчерпателна здравна информация, от която да излиза наяве дали в страната се появяват нови разновидности.   Агенцията за предварителна защита на болесттите на Европейски Съюз и основният медицински шеф на Австралия смятат, че високите равнища на имунизация и имунитет понижават опасността, която съставлява болестта, написа Военновъздушни сили. 

Пекин мигновено реагира – представителят на Външно министерство Мао Нин дефинира ограниченията като „ неприемливи ”. „ Някои страни са въвели ограничавания за влизане, ориентирани единствено към китайски пасажери. Това няма научна основа и някои практики са неприемливи ”, съобщи тя пред AFP и предизвести, че управляващите може да подхващат „ контрамерки, следвайки правилото на взаимност ”. 
  Забележките срещнаха отпор в Европа. Френският министър председател Елизабет Борн означи пред Franceinfo, че държавното управление „ извършва ролята си да пази французите и по тази причина ще изисква проби “.  Миналата седмица Франция беше измежду страните, които постановиха наложително тестване за COVID-19 на идващите от Китай, откакто Пекин се отхвърли от политиката си за нулева COVID-19, опасявайки се от неконтролирано разпространяване на вируса.    Италия беше първата в Европейски Съюз, която разгласи наложително тестване на 28 декември, последвана от Съединени американски щати, макар че ограниченията там влизат в действие на 5 януари.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР