ЕС удря скъпите био и еко продукти, рекламирането им като

...
ЕС удря скъпите био и еко продукти, рекламирането им като
Коментари Харесай

ЕС удря скъпите "био" и "еко" продукти, рекламирането им като екосъобразни само с доказателства

ЕС удря скъпите " био " и " еко " артикули, рекламирането им като екосъобразни да става единствено след приложени доказателства. Останалото да се смята за машинация желае Европейския парламент.

Това е нова европейска инструкция, която не разрешава всевъзможен тип подвеждаща информация за продуктите, видя " Фокус ". Евродепутатите споделят, че възбраната важи и за домашен уреди, които се скапват след приключване на гаранцията.

Независимо дали приказваме за етикети или реклама, търговците на дребно и производителите към този момент не могат да употребяват изказвания като " екологичен ", " щадящ за околната среда ", " натурален ", " биоразградим " или просто наклеветен за " еко " без доказателство, като да вземем за пример документ или съответната акредитирация. Вече не може да се употребява и " стабилно ", без пояснение що е то. Европейската инструкция обгръща всички категории артикули, без значение дали приказваме за храни, козметика или домашен уреди.

Новите правила също ще забранят голословните изказвания за продължителност. Например изказванието, че една пералня ще издържи 5000 цикъла на пране, в случай че това не е правилно или потвърдено. Или подканва да промените консумативите по-рано от строго нужното. Което постоянно се случва с мастилото за принтер да вземем за пример.

Проучванията демонстрират, че артикули като мобилни телефони, принтери или перални се скапват сред втората и третата година на приложимост. Новите правила ще забранят рекламите на тези артикули като " устойчиви ".

Европейските парламентаристи също желаят да забранят искове, учредени на схеми за компенсиране на излъчвания. Като да вземем за пример акции, при които потребителите се предизвикват да купуват избрани пластмасови бутилки с претекста, че са по-добри, тъй като производителите са засадили някъде дървета.

Освен това самолетните компании към този момент няма да могат да продават климатично неутрални полети, насърчавайки пасажерите да купуват въглеродни заеми, с цел да компенсират своите излъчвания.

Официалната статистика демонстрира, че в Европейския съюз има повече от 1200 екологични етикета и изказвания, само че единствено 35% имат някаква форма на инспекция.

Нови правила на Европейски Съюз целят да сложат завършек на подвеждащите " зелени " изказвания и да дадат повече информация на потребителите за гаранционния период на продуктите.

Ето и цялата информация, оповестена на страницата на Европейския парламент:

Европейският парламент работи по актуализиране на разпоредбите за информацията за продуктите и комерсиалните практики. Стремежът е да се усъвършенства отбраната на потребителите, да се насърчи вземането на екологосъобразни решения и да се помогне за създаване на кръгова стопанска система, в която материалите се рециклират и се употребяват по-продължително.

Забрана на подвеждащите " зелени " изказвания

Много артикули са показани на етикетите си като " натурални ", " еко " или " екологични ", без тези изказвания да са потвърдени по някакъв метод. Европейски Съюз желае всякаква информация по отношение на въздействието на даден артикул върху околната среда, дълготрайността, опцията за корекция, състава, производството и използването му да бъде подкрепена от проверими източници.

Какво значат подвеждащите " зелени " изказвания?

Създаването на погрешна визия у потребителите за въздействието на артикул върху околната среда или за изгодите от него.

Европейски Съюз ще забрани:

Екологични изказвания за артикули, които не са подкрепени с доказателства;

Твърдения, че даден артикул има неутрално, понижено или позитивно влияние върху околната среда, когато производителят взе участие в схеми за компенсиране на излъчванията си;

Етикети за резистентност, които не се основават на утвърдени схеми за узаконяване или не са тествани от обществените управляващи.

По-трайни артикули

Европейският парламент се стреми потребителите да бъдат добре осведомени с гаранционния период, през който дефектните артикули могат да бъдат поправени за сметка на продавача. Съгласно законодателството на Европейски Съюз продуктите имат гаранция от минимум две години. С обновените правила за отбрана на потребителите се вкарва нов етикет за продуктите с продължен гаранционен период.

Европейски Съюз също ще забрани:

Рекламиране на артикули със структурни характерности, които биха могли да понижат продължителността на живота на продукта;

Недоказани изказвания за продължителност на продуктите във връзка с времето на потребление или интензивността при естествени условия;

Твърдения, че даден артикул може да бъде поправен, когато това не е правилно.

86% от потребителите в Европейски Съюз желаят по-добра информация за периода на потребление на продуктите.

Законодателна процедура

През март 2022 година Европейската комисия предложи да се актуализират разпоредбите на Европейски Съюз за потребителите по отношение на екологичния преход. През септември 2023 година Парламентът и Съветът реализираха авансово съглашение по актуализацията на разпоредбите.

Депутатите ще гласоподават по съглашението по време на пленарната сесия в Страсбург през януари 2024 година, а Съветът по-късно също би трябвало да го утвърди. Страните в Европейски Съюз след това ще разполагат с 24 месеца, с цел да включат обновените правила в националното си законодателство.

Какво още прави Европейски Съюз за поощряване на резистентен модел на ползване?

Европейски Съюз работи и по други тематики, с цел да отбрани потребителите и да насърчи устойчивото ползване:

Зелени изказвания: Европейски Съюз желае да задължи фирмите да обосновават изказванията си за екологичното влияние на продуктите си, като употребяват общоприета методология;

Екологичен дизайн: Европейски Съюз вкарва минимални стандарти при създаването на артикули, за да направи съвсем всички артикули на пазара устойчиви, дълготрайни и екологични;

Право на корекция: Европейски Съюз се стреми да подсигурява правото на потребителите на корекция на продуктите и предизвиква поправките вместо замяната на артикули с нови.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР