ЕС ще отпусне средства за Полша като признание на усилията

...
ЕС ще отпусне средства за Полша като признание на усилията
Коментари Харесай

Фон дер Лайен обяви предстоящо отпускане на средства за Полша

Европейски Съюз ще отпусне средства за Полша като самопризнание на напъните на новото държавно управление да приведе страната в съответсвие с правилата на правовата страна, разгласи ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, след среща с полския министър председател Доналд Туск съобщи Агенция Франс Прес.


" Следващата седмица ще бъдат взети две решения по отношение на европейските фондове ", съобщи Урсула фон дер Лайен, визирайки общата сума от до 137 милиарда евро по европейските фондове за възобновяване и доближаване, блокирани след дългогодишно опълчване сред Брюксел и предходното държавно управление.

" Вашите старания са значими, като се имат поради промените, които започнахте, и ограниченията, които предприехте във връзка с независимостта на съдилищата ", похвали тя по време на среща с медиите.

Ръководителят на европейския изпълнителен орган приветства проекта за деяние, който полското държавно управление показа на страните членки тази седмица, " доста мощно изказване, ясна пътна карта за Полша ".

Основните точки на проекта, показан от Полша за възобновяване на независимостта на правосъдната власт, се отнасят до статута на Националния съвет на правосъдната власт, Върховния съд, Конституционния съд и елементарните съдилища, както и до разделянето на функционалностите на министъра на правораздаването и ръководителя на Националната прокуратура.

Варшава към този момент е приела или стартирала редица начинания и законопроекти, ориентирани към привеждане на правосъдната система в сходство с демократичните стандарти.

През декември 2017 година Европейската комисия задейства член 7 от Договора за Европейски Съюз против Полша, очакван при положение на закани за върховенството на закона.

Тази процедура - която от този момент е задействана и против Унгария - теоретично може да стигне до прекъсване на правото на глас на дадена страна в Съвета на Европейски Съюз. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР