ЕС се подготвя да започне преговори с Украйна за бъдещото

...
ЕС се подготвя да започне преговори с Украйна за бъдещото
Коментари Харесай

Политико: ЕС се подготвя да стартира преговорите за членство с Украйна през декември

Европейски Съюз се приготвя да стартира договаряния с Украйна за бъдещото ѝ присъединение към блока, като публично известие се чака да бъде направено още през декември, заяви „ Политико “.


Според трима дипломати, осведомени с проектите, водачите се готвят да дадат на Киев зелена светлина за започване на публични договаряния за присъединение към блока от 27 страни преди края на годината.

Украйна е в основата на нов огромен блян за разширение на Европейски Съюз до 35 страни. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в годишното си послание към Парламента предишния месец, че бъдещето на Украйна е в съюза.

Страните от Европейски Съюз предоставиха на Киев статут на претендент за участие в блока през юни, а съгласно чиновник на Европейски Съюз, през ноември Комисията би трябвало да издаде " отчет за напредъка " по отношение на това до каква степен Украйна и другите искащи членове извършват изискванията на блока за присъединение.

След като отчетът за напредъка бъде признат, Комисията ще направи изказване, което ще направи " доста мъчно за държавите-членки да откажат да стартираме договаряния " с Украйна, сподели един от дипломатите на Европейски Съюз, който, както и други, получи анонимност, с цел да разисква поверителни въпроси. " Политическият напън към това ще бъде прекомерно огромен, с цел да могат обособените държави-членки да се опълчват. Работното допускане в действителност е, че до декември Европейският съвет ще реши да стартира договаряния ".

За да стартира договаряния, Украйна би трябвало да извърши седем условия, сложени от Комисията, в това число правосъдни промени и ограничение на корупцията. Към август единствено две от седемте условия бяха изпълнени, съобщи тогава украинското държавно управление.

Въпреки че Украйна може да не извърши всичките седем условия до събирането на европейските държавни и държавни ръководители на среща на върха в средата на декември, водачите ще създадат политическо изказване, с което ще разрешат договарянията, даже в случай че правната рамка за договарянията към момента не е приключена. " Целта е през декември да се реализира политическо единодушие за началото на договарянията ", съобщи втори посланик, като добави, че правното решение за приемането на Украйна може да стане до началото на 2024 година

Трети посланик съобщи, че през декември водачите ще " изпратят позитивен сигнал " по отношение на бъдещото участие на Киев.

Запитан до каква степен е стигнала Украйна в осъществяването на седемте критерия, чиновник на Европейски Съюз съобщи, че напредъкът е окуражаващ и единствено една област, касаеща малцинствата, наподобява проблематична в кратковременен проект./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР