ЕС реши – затяга ограниченията върху вноса на селскостопански продукти

...
ЕС реши – затяга ограниченията върху вноса на селскостопански продукти
Коментари Харесай

ЕС реши – затяга ограниченията върху вноса на селскостопански продукти от Украйна

Европейски Съюз реши – стяга рестриктивните мерки върху вноса на селскостопански артикули от Украйна. Държавите от Европейски Съюз и Европейският парламент се споразумяха за по-строги ограничавания върху вноса на някои селскостопански артикули, заяви Белгия, която ръководи Европейския съюз, съобщи AFP.

Със съглашението се удължава безмитният достъп, който блокът дава на украинските селскостопански артикули след нахлуването на Русия през 2022 година, само че се дефинират ограничавания за птичето месо, яйцата, захарта, царевицата, козите и меда до междинните размери, следени сред средата на 2021 година и края на 2023 година

За пшеницата не се ползва ограничаване, за което в началото упорстваха страни като Франция и Полша.

Европейският парламент излезе с изказване, в което се споделя, че в случай че има „ обилни разстройства на пазара на Европейски Съюз или на пазарите на една или повече страни от Европейски Съюз, дължащи се на украински импорт, да вземем за пример на пшеница, регламентът подсигурява, че (Европейската) комисия може да предприеме бързи дейности и да наложи всички ограничения, които сметне за нужни “.

Дипломатите по-рано обявиха, че рестриктивните мерки ще понижат с към 240 млн. евро приходите на украинските селскостопански артикули в Европейски Съюз спрямо 2023 година

Предварителното съглашение към момента следва да бъде официализирано на среща на посланиците на Европейски Съюз късно през днешния ден и от комисия на Европейския парламент на 9 април.

Европейският съюз се стреми да резервира солидарността си с Украйна, като в същото време се вслушва в мнението на европейските аграрни стопани, които стачкуват против ниските приходи, за които частично са упрекнати украинските артикули, които съгласно тях подбиват цените на техните пазари.

Удължаването на безмитния импорт на украински селскостопански артикули би трябвало да стартира преди приключването на сегашния интервал на освобождение на 5 юни.

Законодателите са в очакване на изборите през юни, които ще доведат до сформирането на нов парламент. Много от тях, изключително консерваторите и извънредно десните, желаят да покажат на европейските аграрни производители, че са на тяхна страна.

 

Източник – AFP/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР