ЕС не отчита засега повишение в броя на пристигащите незаконно

...
ЕС не отчита засега повишение в броя на пристигащите незаконно
Коментари Харесай

Няма повишение в броя на незаконно пристигащите афганистанци

ЕС не регистрира към този момент покачване в броя на идващите нелегално афганистанци след връщането на власт на талибаните в Кабул. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която през днешния ден ръководи взаимно съвещание на вътрешните и външните европейски министри с техни сътрудници от Съединени американски щати, Канада и Англия.

Тя добави, че представител на Организация на обединените нации е изискал от участниците в срещата да обещаят да одобряват в идващите пет години 40 000 бежанци от Афганистан. Йохансон посочи, че се чака до 2026 година към 85 000 афганистанци да имат потребност от разселване и Организация на обединените нации се надява Европейски Съюз да подслони половината от тях, съобщи Българска телеграфна агенция.

По нейните думи от август до момента до Европейски Съюз са евакуирани 22 000 афганистанци. Тя разясни, че към този момент няма план по какъв начин страните от Европейски Съюз ще разселят бежанците. Йохансон означи, че някои страни ще вземат участие повече в обезпечаването на филантропична помощ за Афганистан, а други ще дават заслон на пристигналите в Европа афганистански жители. Еврокомисарят уточни, че с цел да няма мощен приток на бежанци от Афганистан, ще бъде належащо да се окаже помощ на място. Не може да се изтеглят всички, които желаят, само че имаме морално обвързване да дадем отбрана на застрашените, съобщи Йохансон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР