ЕС може да забрани малките хотелски тоалетни принадлежности и кутиите

...
ЕС може да забрани малките хотелски тоалетни принадлежности и кутиите
Коментари Харесай

ЕС може да забрани малките шампоани в хотелите


Европейски Съюз може да забрани дребните хотелски тоалетни такъми и кутиите за храни за еднократна приложимост в битката против пластмасовите опаковки, заяви Евронюз. Предложението е част от Европейската зелена договорка.

В Европа всеки човек създава приблизително съвсем 180 кг боклуци от опаковки всяка година. Именно опаковките са един от главните проблеми, като съставляват 40% от пластмасите и 50% от хартията, употребена в Европейски Съюз. Ако не бъдат подхванати дейности, отпадъците от пластмасови опаковки могат да се усилят с 46% до 2030 година, твърди Европейска комисия.

Преразглеждането на законодателството цели всички опаковки да бъдат годни за повторна приложимост или за преработване до 2030 година Съгласно новия закон някои ненужни опаковки ще бъдат неразрешени, в това число тези за еднократна приложимост за храни и питиета, които се употребяват в заведения за хранене и кафенета, опаковки за еднократна приложимост за плодове и зеленчуци, дребни бутилки от шампоан и други такъми в хотели.

На потребителите ще бъде дадена опция за многократни опаковки в заведения за хранене и кафенета с избран размер.

До 2030 година препоръчаните ограничения ще понижат излъчванията на парникови газове от опаковките с съвсем една трета - понижение, равностойно на годишните излъчвания на Хърватия. Потреблението на вода пък ще бъде понижено с 1,1 млн. куб. метра.

Все още не е оповестено по кое време възбраната ще влезе в действие - предлагането би трябвало да бъде утвърдено от Екологичен потенциал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР