ЕС каза днес, че е поискал от Баку повече подробности

...
ЕС каза днес, че е поискал от Баку повече подробности
Коментари Харесай

ЕС иска подробности относно плановете на Азербайджан за бъдещето на арменците от Нагорни Карабах

ЕС сподели през днешния ден, че е изискал от Баку повече детайлности за визията за бъдещето на арменците от Нагорни Карабах в Азербайджан. Искането е било отправено след диалози сред съветници по външната политика от Баку и Ереван, съобщи Ройтерс.

Това се случва в миг, когато гладни и изтощени арменски фамилии задръстиха пътищата, бягайки от домовете си в анклава Нагорни Карабах, до момента в който Съединени американски щати приканиха Азербайджан да отбрани цивилните и да позволи доставката на помощ.

Арменците от Нагорни Карабах започнаха да бягат от анклава, откакто сепартистките им сили бяха разрушени при светкавична интервенция на азербайджанската войска. Най-малко 19 000 от 120 000-те етнически арменци, които назовават собствен дом Нагорни Карабах, към този момент минаха в Армения, съобщи арменският вицепремиер Тигран Хачатрян, представен от ТАСС.

Междувременно шефката на Американската организация за интернационално развиване (USAID) Саманта Пауър от арменската столица Ереван прикани  Азербайджан " да поддържа съглашението за преустановяване на огъня и да предприеме съответни стъпки за отбрана на правата на цивилните в Нагорни Карабах “.

Пауър, която по-рано през днешния ден съобщи на арменския министър председател Никол Пашинян писмо, изразяващо поддръжка от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, сподели, че потреблението на мощ от Азербайджан е недопустимо и Вашингтон търси подобаващ отговор. 

Тя прикани президента на Азербайджан Илхам Алиев да съблюдава обещанието си да пази правата на етническите арменци, да остави изцяло работещ Лачинския кулоар, който свързва района с Армения, да разреши доставки на помощи и да допусне там интернационална мониторингова задача. Шефката на американската организация добави, че Съединени американски щати ще обезпечат филантропична помощ в размер на 11,5 млн. $.

Алиев се ангажира да подсигурява сигурността на арменците от Нагорни Карабах, само че сподели, че " неговият стоманен пестник е пратил в историята концепцията за независимостта на района ", напомня Ройтерс.

Победата на Азербайджан трансформира салдото на силите в района на Южен Кавказ, който е комбинация от етноси и кръстовище на петролопроводи и газопроводи и в който Русия, Съединени американски щати, Турция и Иран се борят за въздействие, показва Ройтерс.

След разпадането на Съветския съюз Армения разчиташе на партньорство в региона на сигурността с Русия, до момента в който Азербайджан се сближи с Турция, с която има общи езикови и културни връзки.

В последно време Армения се стреми към по-тесни връзки със Запада и упреква Русия, която има миротворци в Нагорни Карабах, само че в този момент е заета с войната в Украйна, че не е съумяла да отбрани Нагорни Карабах. Москва отхвърля да има виновност и сподели на Пашинян, че " той прави огромна неточност, като флиртува със Съединените щати ".

Анатолий Антонов, съветският дипломат в Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон би трябвало да спре да подклажда антируски настроения в Армения, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР