ЕС и Великобритания отново влязоха в спор заради Протокола за

...
ЕС и Великобритания отново влязоха в спор заради Протокола за
Коментари Харесай

Защо Протоколът за о. Ирландия скара Лондон и Брюксел

ЕС и Англия още веднъж влязоха в спор поради Протокола за Ирландия/Северна Ирландия.

Брюксел заплаши Лондон, че може да предприеме нова процедура за нарушаване и в същото време да възобнови остарялата, стартирана през 2021 година, само че краткотрайно спряна в опит да бъде открито задоволително и за двете страни решение.

Засега е несъмнено едно – Европейски Съюз няма желание да предоговаря Протокола. Това бе изрично изтъкнато през вчерашния ден в изключително изказване на зам.-председателя на Еврокомисията за административните връзки и вероятностите Марош Шефчович.
Какво желае Лондон
Законопроектът, импортиран през вчерашния ден от английското държавно управление, подсигурява запазването на деликатния баланс, реализиран от Споразумението от Разпети петък във всичките му измерения. Това декларират от посолството на Обединеното кралство в София, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според задачата планът обезпечава и постоянна отбрана на единния пазар на Европейски Съюз. Той планува следните промени в Протокола:

• 1. Зелени и червени коридори за търговия. Те целят унищожаване на ненужните разноски и документи за бизнесите, търгуващи в границите на Обединеното кралство. Същевременно се подсигурява, че се правят цялостни инспекции на стоките, влизащи в ЕС;

• 2. Бизнесите да имат избор да оферират артикули на пазара в Северна Ирландия, които са в сходство или с регулациите на Англия, или с тези на Европейски Съюз. Така ще се подсигурява, че потребителите в Северна Ирландия имат достъп до артикули, които дават отговор на стандартите на Обединеното кралство, в това число когато наредбите на
Лондон и на Брюксел стартират да се разграничават с течение на времето;

• 3. Да се подсигурява, че Северна Ирландия може да се възползва от същите данъчни облекчения и разходни политики като останалата част от Обединеното кралство, в това число понижаване на Данък добавена стойност върху енергоспестяващите материали и заеми за възобновяване от пандемията от COVID-19;

• 4. Нормализиране на наредбите, които уреждат цялостното ръководство, тъй че разногласията да се вземат решение посредством самостоятелен арбитраж, а не от Съда на Европейския съюз (СЕС).
Какво съставлява Протоколът
Протоколът за Ирландия/Северна Ирландия е част от за „ Брекзит “ – излизането на Англия от Европейски Съюз, станало факт през януари 2020 година Той подсигурява избягването на физическа граница на остров Ирландия сред Република Ирландия, която е член на Европейски Съюз, и английската провинция Северна Ирландия.

Целта на документа, контрактуван сред Англия и Европейски Съюз, е да отбрани стопанската система на целия остров и Споразумението от Разпети петък, подписано прз 1998 година във всичките му измерения, както и да резервира целостта на единния пазар на Общността.

Протоколът бе подписан на 24 януари 2020 година и се ползва от 1 януари 2021 година

Документът подсигурява привеждане в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз. Северна Ирландия, която остава част от митническата територия на Англия, предстои на стеснен набор от правила на Европейски Съюз за единния пазар на артикули и митническия съюз. Правилата включват:

• Законодателството за стоките, да вземем за пример промишлени артикули, артикули на хранително-вкусовата индустрия и медицински материали;

• Санитарни и фитосанитарни правила за ветеринарен контрол;

• Правила за селскостопанско произвеждане и предложение на пазара;

• Разпоредби за Данък добавена стойност и акцизи върху стоки;

• Осигуряване на обединен пазар на електрическа енергия на едро на о. Ирландия;

• Правила за държавните помощи.

С Протокола се вкарва нова система за инспекции и надзор. Те се правят на входни пунктове, да вземем за пример пристанища, за артикули, влизащи в Северна Ирландия от останалата част от Англия или от друга трета страна. За тези артикули се ползват митата на Европейски Съюз, в случай че не съществува риск те да бъдат вкарани в Съюза.

Британските способени органи извършват и ползват наредбите на европейското право, които Протоколът прави използвани в Обединеното кралство във връзка с Северна Ирландия.

Така се подсигурява, че няма инспекции и надзор сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Избягва се „ твърда “, т.е. физическа граница сред двете елементи на Зеления остров и се обезпечава свободно придвижване на артикули според разпоредбите на Европейски Съюз за митническия съюз.

Протоколът включва също механизъм за утвърждение. Той дава на Народното събрание на Северна Ирландия решаваща роля при дълготрайното използване на съответните актове от правото на Европейски Съюз според Протокола. Депутатите могат да вземат решение с нормално болшинство дали да прекратят или да продължат използването на съдържащите се в Протокола договорености.

Четири години след влизането в действие на Протокола Народното събрание в Белфаст може да гласоподава, с цел да даде утвърждението си за продължение на използването на съответните актове от европейското право. Първото гласоподаване за утвърждение би трябвало да се организира през декември 2024 г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР