ЕС и САЩ са готови да помогнат на Армения, за

...
ЕС и САЩ са готови да помогнат на Армения, за
Коментари Харесай

Разривът с Русия ще срине арменската икономика

„ Европейски Съюз и Съединени американски щати са подготвени да оказват помощ на Армения, с цел да спечелим милиарди “, сподели арменският министър председател Никол Пашинян. Всъщност бързият напредък на арменската стопанска система през последните години се дължи на тясното взаимоотношение с Русия. Освен това статистиката демонстрира, че Западът не се стреми да развива търговски връзки с Ереван. Какво в действителност стои зад тези обещания за „ помощ “?

Арменският парламент приканва за възбрана на доставките на млечни артикули от Русия в страната. Представител на ръководещата секта “Гражданския контракт ” на премиера Никол Пашинян, Сисак Габриелян, декларира: „ Всеки ден, когато влизаме в магазините, виждаме, че има по-малко арменски артикули, а пазарът, който ни забрани да изпращаме артикули, слага продуктите си в нашите магазини " Както е известно, в края на март “Росселхознадзор ” се свърза с арменската ветеринарна работа с искане да спре доставките на млечни артикули за Русия заради невъзможността да се подсигурява тяхната сигурност.

Доставките както на арменски, по този начин и на съветски млечни артикули за двете страни са относително дребни. Но самото обществено слагане на въпроса, че комерсиалните връзки сред двете страни би трябвало да бъдат лимитирани политически (а не от съображения за сигурност, както прави “Росселхознадзор ”), е доста симптоматично.

След демарши, ориентирани против военно-политическото съдействие с Русия (дори до покачване на въпроса за излизането на Армения от ОДКБ), Ереван изрази опцията да премине към дейности, ориентирани към разрушение на икономическото взаимоотношение. За това към този момент е обещано опрощение: неправителствената организация „ Мрежа от другари на Армения “ (чийто състав е управителен от някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен) е подготвила отчет, в който приканва Армения внезапно да понижи икономическите връзки с Русия. Членството в ЕАИС се дефинира в този отчет като „ спънка пред задълбочаването на уговорката на Армения с Европейски Съюз “.

Тоест, повтаря се обстановката с Украйна от 2012-2013 година, когато Янукович беше изправен пред алтернативата: икономическо съглашение с Европейски Съюз или опазване на единно икономическо пространство с Русия. Дори отхвърлиха да разискват с Москва всевъзможни разновидности за разрешаване на зараждащите несъгласия.

Освен това Армения е призована да се опълчи на това, което разреши на нейната стопанска система да пораства с невиждани темпове през последните две години (12,6% през 2022 година и 8,7% през 2023 г.). Този растеж се дължи значително на засиленото икономическо съдействие с Русия.

Колко завоюва Армения благодарение на Русия?

Според Хайказ Фанян, началник на Аналитичния център АЦЕС, за икономическия напредък от 8,7% през 2023 година са съдействали главно комерсиалният бранш, осведомителният и информационният бранш и строителството. Приносът на търговията за растежа на Брутният вътрешен продукт съгласно икономиста се дължи главно на реекспортните покупко-продажби. Освен това се обрисува противоположна наклонност - някои артикули се внасят от Русия в Армения, обработват се и по-късно се изнасят в други страни. Последното събитие се отразява позитивно и на арменската стопанска система, означи Фанян.

Износът от Армения за Русия съвсем се е утроил през 2022 година (от 841 милиона $ на 2,411 милиарда долара). През 2023 година растежът продължава и възлиза на 3,419 милиарда $.

През 2021-2022 година от Армения за Русия са изнасяни главно алкохолни питиета, диаманти, риба и плодове. През 2023 година за Русия са изнесени телефони и други устройства, монитори и проектори, стоманени сплави. През 2023 година, съгласно заместник-министъра на финансите на Армения Вахан Сирунян, преобладаващата част от нарастването на комерсиалния оборот сред Русия и Армения идва от реекспортни интервенции. И освен във връзка с вноса на артикули от Армения в Русия, само че и назад. Така комерсиалният оборот на Армения с ОАЕ се усили съвсем четири пъти през 2023 година, основно заради растежа на износа от Армения за Емирствата. Но преобладаващата част от тях е препродажба на артикули от Русия.

Според Националния статистически комитет на Армения през 2023 година износът от Армения за Китай се е нараснал с 15% (от 370 на $425 милиона долара). В същото време вносът на артикули от Китай нараства с по-бързи темпове - с 22,6% (от 1,388 милиарда на 1,702 млрд.). Ръстът се дължи както на увеличението на вътрешното ползване на китайски артикули в Армения заради възходящите заплати, по този начин и на търсенето на релокантите (които се оказаха доста по-платежоспособни от локалното население).

Приносът на секцията „ Информация и връзки “ за растежа на Брутният вътрешен продукт на Армения беше обвързван с преместването на подразделенията на редица съветски ИТ корпорации в Армения, както и основаването в републиката на нови ИТ компании, работещи за западните пазари. И най-после, взривът в строителната промишленост не на последно място беше предизвикан от същите релоканти, с помощта на които цените на жилищата чартърен в Ереван се усилиха доста. През 2023 година обаче резултатът от този фактор стартира последователно да избледнява.

Също по този начин си коства да напомним, че най-големият източник на електрическа енергия в Армения, Арменската атомна електроцентрала, се ръководи от “Росатом ” и получава гориво от Русия. Армения получава газ от Русия на понижена цена. Като цяло, както отбелязва съветското външно министерство, в Армения работят десетки огромни предприятия с съветски капитал, в това число най-големите данъкоплатци в страната.

Колко може да даде Западът на Армения?

Сега арменският министър председател Никол Пашинян заявява, че „ Европейски Съюз и Съединени американски щати са подготвени да оказват помощ на Армения, с цел да спечелим милиарди и да не гледаме кой какво ни дава извън “. Е, има статистика, която демонстрира по какъв начин в действителност върви търговията на Армения със Запада през днешния ден.

Ако приказваме за търговия със Съединените щати, износът от Армения за тази страна през 2023 година е намалял с 40% (от 78 на 48 милиона долара) заради високите мита, които държавното управление на Съединени американски щати наложи върху закупуването на алуминиево фолио от Армения. В същото време вносът от Съединени американски щати се е нараснал с 62% (от 395 на 638 млн. долара).

Вносът от Европейски Съюз нараства с 29,4% (от 1,562 на 2,021 милиарда долара). В същото време износът на Армения за страните от Европейски Съюз е намалял с 8% (от 772 на 710 млн.). Увеличаването на вноса от западните страни е обвързвано с реекспорта за Русия (и в по-малка степен за Беларус). А намаляването на износа демонстрира, че арменските артикули не са добре пристигнали там.

Ако Армения се поддаде на обещанията на „ приятелите “ отпред с Расмусен, тя може да загуби доходи от реекспорта на артикули за Русия, без да получи нищо в подмяна. „ Може да се случи по този начин, че след празните обещания на Европейския съюз жителите на републиката да останат без нищо “, предизвестява съветското външно министерство.

Геополитически декор

Възможно е този резултат да не е тъкмо директната цел на европейските политици, само че никога не е изключен като странична последица от постигането на главната цел - спирането на икономическите връзки сред Армения и Русия. Фактът, че това мощно ще отслаби Армения, ще докара до спад в виталния стандарт на популацията и може да дестабилизира политическата обстановка там, е изцяло незначителен за Запада.

Освен това това може да се преглежда на Запад като позитивен резултат. Хаосът в Армения ще я отслаби в лицето на Азербайджан. Но макар че Европейски Съюз устно предизвестява Баку за експанзия против Армения, сходно развиване на събитията може да се окаже преференциално - не за Брюксел, а за Лондон и Вашингтон.

Работата е там, че новият арменско-азербайджански спор ще скапе връзките сред Азербайджан и Иран, който поддържа Армения. Това освен ще постави завършек на вероятностите коридорът Север-Юг да бъде развиван от Русия за дълго време, само че и ще върже ръцете на Иран в миг на възходящо напрежение сред него и Израел. Русия също ще бъде принудена да бъде разсеяна по един или различен метод от събитията в Закавказието.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15242Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед15755Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед57247Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед24893Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед45183Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед552513Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181949Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Иво Христов, избори, Съединени американски щати, нуклеарен спор  Иво Христов, избори, Съединени американски щати, нуклеарен спор
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР