ЕС и САЩ обсъждат в Брюксел допълнително задълбочаване на сътрудничеството

...
ЕС и САЩ обсъждат в Брюксел допълнително задълбочаване на сътрудничеството
Коментари Харесай

Антъни Блинкън: Отношенията ЕС-САЩ никога не са били по-силни

ЕС и Съединени американски щати разискват в Брюксел в допълнение задълбочаване на съдействието в енергетиката и намаляването на зависимостта от вноса на съветски енергоносители.

Това заяви държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън след среща с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Отношенията ЕС-САЩ в никакъв случай не са били по-силни , уточни Блинкън. Той означи, че предходната година Съединени американски щати са изнесли 56 милиарда кубически метра полутечен газ за Европа, което съставлява 40 на 100 от европейския импорт.

Блинкън изрази задоволство от това, че Европейски Съюз е дал до момента на Украйна 13 милиарда евро военна помощ, както и десетки милиарди евро икономическа и филантропична поддръжка за Киев. Той цитира оценка, съгласно която следващата година Русия ще остане без пари поради наложените наказания поради войната в Украйна.

Преди повече от година (руският президент Владимир) Путин стартира разрушаването на Украйна и наподобява решен да продължи с жестокото клане и заличаване, съобщи Борел. Путин продължава да задълбочава войната , въпреки да не реализира нищо. Ядрените закани и изпращането на нуклеарно оръжие в Беларус основават директна опасност за европейската сигурност, добави той.

Борел означи, че с Блинкън са разискали ролята на Китай на фона на явните нарушавания на Устава на Организация на обединените нации от страна на Русия. По неговите думи Китай има моралното обвързване да способства за обективен мир в Украйна. Не може Китай да поддържа военно експанзията, това е посланието ни към Пекин, добави той.

Върховният представител означи, че през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон са в Пекин. Борел заяви, че също ще пътува до Китай идната седмица. Ясно декларирахме на Пекин, че позицията по съветските военни закононарушения ще дефинира качеството на връзките ни, заключи Борел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР