ЕС е чакал твърде дълго, за да вкара страните от

...
ЕС е чакал твърде дълго, за да вкара страните от
Коментари Харесай

Сръбски министър: ЕС чака твърде дълго за разширение на Балканите

ЕС е чакал прекомерно дълго, с цел да вкара страните от Западните Балкани в своята орбита, съгласно сръбския министър по европейските въпроси Таня Мишчевич, представена от POLITICO..

Мишчевич съобщи, че макар че, " неналичието на инерция " на Европейски Съюз във връзка с Западните Балкани е опетнила репутацията на блока в района.

" Европейски Съюз не реагира толкоз бързо, колкото в тази ситуация с Украйна, Молдова и Грузия преди две години или в този момент. Те пропуснаха същия вид реакция при започване на този век, когато става дума за Западните Балкани ", сподели Мишчевич пред POLITICO в Брюксел, където участва на среща на външните министри на Европейски Съюз и техните балкански сътрудници.

Мишчевич добави, че след края на югославските войни апетитът на Европейски Съюз за разширение " не е бил толкоз въодушевен, колкото е в този момент, нямаше инерция... както... в този момент се основава основно заради Украйна ".

Така наречената отмалялост от разширението провокира спад в проевропейските настроения в Западните Балкани, добави министърът. Народната поддръжка за присъединението на Сърбия към Европейски Съюз в този момент възлиза на 33 % , доста по-ниска цифра от множеството други страни в района, съгласно изследване на Demostat.

Войната на Русия против Украйна даде нов подтик на разширението на Европейски Съюз и съживи кандидатурите за участие на множеството страни от Западните Балкани, които бяха заседнали в чакалнята съвсем десетилетие.

В отчета за разширението от предходната седмица, който разказва положението на кандидат-членки на Европейски Съюз, Европейската комисия поддържа началото на договарянията за присъединение с Украйна и Молдова и даде статут на кандидатка на Грузия.

Но изпълнителната власт на Европейски Съюз укори Белград за неналагането на наказания против Русия и неналичието на прогрес в напъните за намаляване на напрежението с Косово - два казуса, които блокират пътя на Сърбия към участие в Европейски Съюз.
 Европейски Съюз желае Сърбия
Европейски Съюз желае Сърбия

Разширяването е приоритет

Има дребна вяра, че водачите на Европейски Съюз ще се съгласят да продължат договарянията със Сърбия на сериозна среща, планувана за 14 и 15 декември.

Сърбия може да загуби доста от благосклонностите си към Русия , защото разчита на Москва за съвсем 90 % от газовите си доставки. Но страната се пробва да се откаже от съветския нефт и газ, като подписва покупко-продажби с Азербайджан и усилва енергийните потоци с районните си сътрудници, изясни Мишчевич.

Тя твърди, че позицията на Сърбия по отношение на Русия " не е идеологическа. Това е напълно отвън нашите стопански ползи ", като в същото време призна, че западните наказания против Белград по време на войните в Югославия през 90-те години на предишния век " също са оформили доста настроения " в страната.

Министърът акцентира, че Сърбия споделя главните правила на Европейски Съюз и че се " усеща обезпокоена, че хората слагат под въпрос ценностната ориентировка на Сърбия " поради нежеланието й да глоби Русия.

В следващ конфликт сред Брюксел и Белград шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен неотдавна, което Белград преглежда като своя провинция, самопровъзгласила своята самостоятелност през 2008 година Но Сърбия упорства, че признаването е алена линия.

Мишчевич сподели, че сходни претенции от Брюксел са пресилени, като се има поради, че пет страни от Европейски Съюз - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания - сами не признават Косово .

" Признаването не е тематиката за процеса на нормализиране сред Белград и Прищина. Ако казусът беше признаването, нормализацията тогава въобще нямаше да се случи ", сподели тя.

да " признаят съответните си документи и национални знаци, в това число паспорти, дипломи, регистрационни табели и митнически печати ", само че не съумяха да изпълнят съглашението.

Сръбският министър също изиска по-голяма роля на страните кандидатки при оформянето на основни промени, които ще дефинират бъдещата конструкция на Европейски Съюз.

Лидерите на Европейски Съюз започнаха диалози за това по какъв начин да приспособяват блока, с цел да подсигуряват, че той може да поеме нови страни членки преди края на десетилетието.

" Когато и да се причисли към Европейския съюз, Сърбия няма да се причисли към днешния, а към утрешния Европейски Съюз. Така че би трябвало да обсъдим по какъв начин би трябвало да бъде построен Европейски Съюз на утрешния ден и съм сигурна, че има доста въпроси, които можем да прибавим към това развиване ", сподели Мишчевич.

В необвързващ документ по-рано тази седмица група от седем страни, в това число Италия, Гърция и Австрия, предложиха, наред с други неща, по-редовно присъединяване на балканските страни в срещите на министрите на външните работи на Европейски Съюз в опит да се форсира интеграцията на района в Европейски Съюз.
 За Лавров разширението на Европейски Съюз е към този момент единствено геополитическо упражнение
За Лавров разширението на Европейски Съюз е към този момент единствено геополитическо упражнение

Или даже единствено игра
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР