ERP.BG инициира онлайн дискусия за предстоящите промениНовите текстове в наредба

...
ERP.BG инициира онлайн дискусия за предстоящите промениНовите текстове в наредба
Коментари Харесай

Повечето търговци не са готови за Наредба Н-18 на НАП

ERP.BG инициира онлайн полемика за идните промени

Новите текстове в разпоредба на Национална агенция за приходите за заплащанията в брой са на път да сварят неподготвени множеството търговци (снимка: CC0 Public Domain)

Промените в Наредба Н-18 на Националната организация за приходите (НАП) ще предифинират напълно продажбите, включващи заплащания в брой на територията на страната. Въпреки сериозния резултат, който ще имат върху множеството търговци с физически обекти обаче, доста от компаниите към момента не са осведомени с промените.

Новите текстове влизат в действие след броени месеци и бизнесът ще би трябвало да провежда активността си в сходство с тях до 31 март 2019 година за компаниите, регистрирани по Данък добавена стойност, или до 30 юни 2019 година за останалите. С цел да разпространява тематиката, българският разработчик на бизнес програмен продукт ERP.BG инициира онлайн полемика, налична на адрес: cash.erp.bg.

„ Наредбата вкарва съществени промени в активността на търговците на дребно и в доста случаи това е обвързвано с замяна на софтуера, който ръководи продажбите. Това значи, че компаниите нямат никакво време и са нужни незабавни дейности от тяхна страна, в случай че желаят активността им да е в сходство с поднормативния документ в период ”, разяснява Иван Аржентински, ръководещ сътрудник на ERP.BG и участник в публичната полемика за измененията в Наредба Н-18 от страна на Българската асоциация за осведомителни технологии (БАИТ).

Необходими са незабавни дейности от страна на компаниите, в случай че желаят активността им да е в сходство с поднормативния документ в период, съобщи Иван Аржентински, ръководещ сътрудник на ERP.BG, във връзка измененията в Наредба Н-18 на Национална агенция за приходите, които влизат в действие след броени месеци

Въпреки настояването на редица браншови организации, срокът няма да бъде променян, добави Аржентински. С новите текстове се вкарват редица значими промени в продажбите, включващи заплащания в брой, при което в доста случаи ще би трябвало да бъде сменена софтуерната система и бизнес практиките във компаниите.

Така да вземем за пример, към този момент няма да е разрешена досегашната процедура, при която продажбите в магазините се вкарват (маркират) в програмен продукт, а касовата записка се набира на бутоните на касовия уред настрана. Двете системи отсега нататък ще би трябвало да са свързани и фискалното устройство да издава касовата записка автоматизирано. Това значи, че в множеството търговски обекти (освен най-малките) обособени касови апарати с бутони отсега нататък няма да се употребяват.

Друго значимо изобретение е, че при щемпел на фискално устройство наложително ще би трябвало да се включва и така наречен Уникален Номер на Продажбата (УНП). Ако за продажбата няма генериран подобен номер, по нея няма да може да се заплати в брой.

Отпада също и необятно употребяваната процедура, при която за голям брой поръчки се заплаща най-после едновременно и се издава една обща фактура и една касова записка за цялата сума. При еднократно заплащане по доста поръчки, към този момент няма да може да се издава една касова записка, а ще би трябвало да се печатат толкоз касови бележки, колкото поръчки има.

Освен това към този момент не се позволява и тестване в комерсиалния обект на нови софтуерни решения или нови версии на употребяваните софтуерни решения, което по принцип е най-хубава процедура за тяхното внедряване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР