Ерик Плинър вярва, че в днешния свят не си струва

...
Ерик Плинър вярва, че в днешния свят не си струва
Коментари Харесай

Какво да правим с брилянтните глупаци: 5 стъпки за преформатиране на етичната култура

Ерик Плинър има вяра, че в днешния свят не си коства да се толерират токсични хора в името на високото показване

През съвсем 25 години работа с водачи – и повече от десетилетие на коучинг и самостоятелни съвещания с изпълнителни шефове от листата с компании Fortune 500 открих, че съвсем всеки водач рано или късно се сблъсква с въпроса: какво да прави с брилянтния простак?

Netflix разпространява фразата „ брилянтен простак “ в своя ранен културен манифест, който се популяризира из целия интернет, само че както и да ги назоваваме, въпросът остава. Как един началник ръководи хора, чиито потресаващи резултати, измерени количествено, съществуват по едно и също време с извънредно междуличностно или културно другарство?

Това държание се показва по разнообразни способи. Понякога такива хора крещят мощно и вадят от равновесие другите. Понякога са перфекционисти и манипулатори, впечатляват другите, до момента в който в един миг не им извърнат те самите тил. Понякога демонстрират харизма, поради която са обичани от клиентите и ненавиждани от сътрудниците.

Разбирам гениалните простаци, тъй като имаше такива в моите екипи, работих до тях и даже бях един от тях нееднократно. Казвам това без горделивост, безусловно почтено.

Нито един човек не носи еднолична или цялостна отговорност за споровете в системата на организация на работата. Всеки член на екипа играе избрана роля при образуването на условия, които може да накарат сътрудниците да се държат неприятно или неуважително.

Защо хората се държат зле? Защото могат.

Хората, които реализират триумф и получават заплащане за положително показване, го вършат по най-лесния и явен за тях метод, постоянно по дифолт. Дори когато получават остра рецензия в подмяна, те не престават да го вършат - изключително в случай че получават и заплащане. Тук става дума за култури, в които неетичното държание не се осъжда.

Но за какво всеки съзнателен началник продължава да възнаграждава член на екипа за верният въпрос „ какво “, само че не и за неверното „ по какъв начин “?

Това се случва, в случай че преглеждаме спора като поведенчески и самостоятелен, а не като етичен и засягаш общия подтекст. Но комплицираните решения, като да вземем за пример дали да се уволни проблематичен, само че високопроизводителен чиновник, могат да бъдат изяснени посредством потреблението на трите страни на триъгълника морал-етика-ролева отговорност.

Морално видяно, множеството от нас признават, че е неверно да се отнасяме зле с сътрудниците си. Отговорност на всеки началник на екип е да обезпечи чудесно показване. Когато двете страни на триъгълника са ясни, само че са в спор, водачът би трябвало да се обърне към трета страна - в този случай етиката.

„ Етичният подтекст “ е това, което групово считаме за потребно или нездравословно, печелившо или нерентабилно в дадена организация, среда или общество. Исторически се е наложило, че в структури където на първо място се цени продуктивността, повече значение има това, което вършат хората, а не по какъв начин те го вършат.

Но етичният подтекст е динамичен и нещата са се трансформирали. Поведението, което се смята за задоволително или недопустимо в организационния живот през днешния ден, е друго от това, което беше даже преди десетилетие. Шефовете уволняват със същата възможност за дестабилизация на връзките в екипа, както и за недобре свършена работа.

Ако етиката се трансформира с течение на времето, тогава взаимоотношението на мениджъра с нея също се трансформира. Подобна смяна изисква от шефовете да преодолеят силите на историята и неофициалните култури и мрежи, които са разрешили неприятното държание да процъфтява. Това не е елементарно, тъй като сходно държание е надълбоко вкоренено, само че е изцяло допустимо да се промени с ясни дейности.
Прегледайте формалната дефиниция на етичните стандарти на организацията. Имате ли подобаваща база за смяна? Използвате ли я на работа или просто я съхранявате във файл? Етичните стандарти са изложени в писмени документи, фирмени политики и публични отчети, само че с цел да бъдат взети съществено, би трябвало постоянно да им се припомня и да се базират на тях.Проучете неофициалните „ лидерски сигнали “. В допълнение към формалната политика, етиката е въплътена посредством системи за заплащане и ръководство на представянето, придържане към правила и общоприети правила за държание във и отвън компанията, въздействие в сянка и персонални взаимоотношения отвън работната подчиненост. Как показвате етично държание? Ще вършиме неточности, на всеки се случва. А дали признавате грешките, дали се извинявате за тях и по какъв начин, е даже по-важно от грешката, която сте създали в самото начало.Отбелязвайте най-хубавите. Вместо да се фокусирате повече върху сложните чиновници, инвестирайте време и благоприятни условия в тези сътрудници, които основават психическа сигурност, смятат се за модели за подражателство, показват продуктивно и почтително държание. След като намерите точните хора за вашия етичен подтекст, можете да разчитате на тях. Споделете с тях вашите упования за взаимна позитивна динамичност в връзките и по-късно им дайте опция да покажат своето образцово водачество.Когато уволнявате някого за неетично държание, изяснете повода. Не нарушавайте поверителността и не споделяйте детайлности, както неотдавна направи една компания, когато сподели в отчет, че напускането на изпълнителен шеф „ не е обвързвано с финансовата активност и крайното показване “. Изяснете какво има значение и доколко всеки ще носи отговорност.Зарежете подправеното делене на субект-обект. Според новия психически контракт, който се появява сред чиновници и работодатели след пандемията Covid-19, по какъв начин работим е също толкоз значимо, колкото и и крайният резултат. Всеки човек би трябвало да показва както брилянтно показване, по този начин и брилянтно държание, с композиция от ясна отговорност и непоколебима поддръжка от останалите чиновници в структурите. Не е " или/или ", а " и двете ". Това ви разрешава да участвате и да се чувствате подкрепени.
Смелото водачество не изисква сложен избор сред задържането на брилянтен чиновник и премахването на простака. Това изисква по-смела и по-безмилостна връзка и преоценка на етичния подтекст на всяка крачка.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР