Ереван и Баку се обвиниха взаимно за размяна на огън

...
Ереван и Баку се обвиниха взаимно за размяна на огън
Коментари Харесай

Баку и Ереван подновиха обстрела в Нагорни Карабах

Ереван и Баку се упрекнаха взаимно за замяна на огън в граничен регион в четвъртък, заяви Ройтерс. Според известията един азербайджански боец е бил погубен при обстрела.

Сблъсъците идват на фона на усилване на дипломатическите старания за триумф на договарянията сред двата южнокавказки противника, за оспорвания район Нагорни Карабах.

Анклавът е интернационално приет като част от Азербайджан, само че е обитаем най-вече с етнически арменци и е център на спор сред двете страни от десетилетия.

Миналия месец Баку отвори контролно-пропускателен пункт при започване на коридора Лачин - единственият пътен маршрут, свързващ Армения с Карабах. Ереван дефинира постъпката като " жестоко нарушаване " на постигнатото с посредничеството на Русия съглашение за преустановяване на огъня от 2020 година

В конфликта в четвъртък и двете страни обявиха, че са работили при самозащита и упрекнаха другата страна, че е стреляла първа.

Азербайджан съобщи, че арменските сили са организирали " умишлена провокация " и са умъртвили един азербайджански боец. Министерството на защитата на Армения заяви, че четирима от неговите бойци са били ранени, откакто Азербайджан е обстрелвал позициите му покрай село Сотк на общата им граница.
 Съдът на Организация на обединените нации подреди на Азербайджан да отвори път в Нагорни Карабах Съдът на Организация на обединените нации подреди на Азербайджан да отвори път в Нагорни Карабах
Арменският министър председател Никол Пашинян дефинира случая за опит на Азербайджан да попречи на продължаващите мирни договаряния сред страните.

Външните министри на двете страни се срещнаха във Вашингтон за четиридневни диалози при започване на май, само че не съумяха да реализират пробив.

Сега Пашинян би трябвало да се срещне с азербайджанския президент Илхам Алиев в Брюксел на 14 май за диалози с посредничеството на Европейски Съюз, ориентирани към усмиряване на напрежението.

Последните конфликти се преглеждат и като тест за способността на Русия да въздейства върху събитията в Южен Кавказ.
 Русия упрекна Армения за неуспеха на договарянията за Нагорни Карабах Русия упрекна Армения за неуспеха на договарянията за Нагорни Карабах
Русия е фиктивен съдружник на Армения посредством контракт за взаимна самозащита, само че също по този начин се стреми към положителни връзки с Баку. Москва споделя, че мирното съглашение от 2020 година, подписано с нейно ходатайство за преустановяване на шестседмична война, е единствената основа за дълготрайно решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР