Ерата на семейство Льо Пен на върха на френския крайнодесен

...
Ерата на семейство Льо Пен на върха на френския крайнодесен
Коментари Харесай

Кой е Жордан Бардела, който сяда в стола на Марин Льо Пен и е едва на 27

Ерата на семейство Льо Пен на върха на френския крайнодесен " Национален общ брой " завърши публично. Лидерката на партията Марин Льо Пен сдаде властта на конгрес, откакто от основаването на групировката през 1972 година (тогава " Национален фронт " - до 2018 година - б.р.) тя в никакъв случай не е водена от водач с друга фамилия.

В стола на ръководителя сяда едвам 27-годишният евродепутат Жордан Бардела. Смятан за протеже на Марин Льо Пен, Бардела влиза в крайнодесния съюз още като младеж. До момента той бе и краткотраен ръководител, посочен от лидерката.

Конгресът на партията избра младежа пред 53-годишния политик Луи Алио, кмет на Перпинян - една от най-тежките партийни фигури и някогашен сътрудник на Льо Пен. А резултатът от гласуването бе сразяващ в интерес на Бардела - 85% против 15% от гласовете на партийните членове.

Бардела израства в парижката баничарница Сена-Сен-Дени в фамилията на татко французин и майка италианка. На 16 години се причислява към " Националния фронт " и извънредно бързо се издига в партийната подчиненост. За първи път попада непосредствено под прожекторите през 2017 година - тъй като става партиен представител. Младежът се радва на привилегировани и персонални връзки със семейство Льо Пен, защото негова партньорка е Нолвен Оливие, племенница на Марин.

Жордан Бардела рядко се появява обществено без непоколебим тъмносин костюм и вратовръзка. Той замести Льо Пен, до момента в който тя водеше последната си кандидат-президентска акция тази година. През февруари младежът политик стана обект на следствие, откакто разказа градчето Трап, в което живее огромна имигрантска общественост, като " ислямска република " във Франция.

Той е корав евроскептик, макар че партията под управлението на Льо Пен се отхвърли от акцията за Frexit (излизане на Франция от Европейски Съюз по образеца на Brexit - б.р.). След като крайнодясната Джорджия Мелони завоюва изборите в Италия, Бардела ги дефинира като " урок по примирение за Европейския съюз ". И даже упрекна Брюксел, че се опитал да се намеси във вота на италианците.

" Никаква опасност от какъвто и да е тип не може да спре демокрацията. Хората в Европа подвигат глави и вземат ориста си в ръце ", има вяра младият френски националист.

Бардела е идеологически хардлайнер в " Национален общ брой ", до момента в който съперникът му за поста Луи Алио се нарежда като индивида, който би траял процеса на " дедемонизиране ". Процес, стартират в действителност от Марин Льо Пен преди повече от десетилетие. Когато заема поста в партията през 2011 година, тя се наема да чисти имиджа ѝ като ксенофобски и да се дистанцира от облика на бръснатите глави, които подкрепяха татко ѝ.

По време на ръководството на Марин Льо Пен членове на крайнодясната групировка бяха изключвани за расистки и антисемитски изявления или в случай че се разгласят в отбрана на Филип Петен, началник на Режима на Виши, сътрудничещ си с немските нацисти през 40-те години на предишния век. През 2015 година, след няколко предизвестия за държанието му, тя изгони от партията и личния си татко.

Конгресът на " Националния общ брой " в събота обаче ясно сподели чия политическа линия избира - на твърдия Бардела или на считания за по-умерен Алио. Според Марин Льо Пен обаче двамата са в един и същи политически коловоз - най-малко това обяси самата тя семдица преди вота.

Обръщайки се към партията след оповестяването на водача, Льо Пен съобщи, че след повече от десетилетие е време да се даде път на нов човек.

Въпреки че новият ръководител не носи семейството Льо Пен, Марин ще продължи да има голямо въздействие. " Не напущам поста в " Национален общ брой ", с цел да изляза в отпуск. Ще бъда там, където страната има потребност от мен ", съобщи тя. И въпреки за това да не стана дума от формалната естрада на конгреса, счита се за прекомерно евентуално през 2027 година тя още веднъж ще се кандидатира за президент на Франция. Въпреки двете ѝ загуби от сегашния държавен глава Еманюел Макрон през 2017 и 2022 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР