Ерата на европейския и западния колониализъм (със или без префикса

...
Ерата на европейския и западния колониализъм (със или без префикса
Коментари Харесай

Времето на белия човек изтече

Ерата на европейския и западния колониализъм (със или без префикса нео-) бързо завършва. Сегашната обстановка на промяна на властта в Нигер и събитията, които се случват по отношение на това, не оставят място за други тълкувания.

В четвъртък и петък високопоставени военни на страните-членки на ЕКОВАС организираха диалози в Акра, столицата на Гана. Въпреки че тематиката за допустима военна интервенция остава в центъра на полемиката до момента за " възобновяване на конституционния ред и демокрацията ", фонът на хипотетичните дейности на армията в самия Нигер е подобен, че е по-добре да се сдържат страстите, с цел да не се създадат непоправими нелепости.

Проблемът, както всички добре знаят, никога не е в самия Нигер - преди този момент властта в района се смени в три страни и това не провокира необикновен звук - а във обстоятелството, че Западна Европа и Съединени американски щати, надали не пред очите ни, в границите на няколко дни, изгубиха всички лостове за въздействие, с които разполагаха. Съотношението на силите - основен фактор в политиката - се е трансформирало и то не в интерес на белия човек.

Да, има наказания. Но от тях са възмутени даже тези, които в Организация на обединените нации дават отговор за продоволствената сигурност на бедните страни. Затварянето на въздушното пространство на Нигер значи големи усложнения с логистиката и доставката на храна - приказваме за директна опасност от гладна гибел за повече от три милиона души.

Случващото се като лакмус демонстрира и неверността на последните изказвания против Русия, когато страната ни приключи договорката за зърно. Въображаема опасност против действителната заплаха от всеобща гибел на хиляди африканци – единствено с цел да се резервира предходното статукво.

Да си показват, че в сегашната ера ще бъде допустимо да се управляват векторите в геополитиката, без да се притегля вниманието на санитарите, биха могли единствено тези, които са заети да запазят личното си владичество там, където в миналото е попадал погледът на „ чичкото с коркова каска “.

Решили, че времето няма власт над неоколониализма, напълно ненадейно за самите тях, те откриха, че влакът е тръгнал, оставяйки ги на перона. Лятото е обичайно време, когато груповият Запад получава не по-малко групов удар. Отначало талибаните удариха, а на идната година, с цел да не се озове на същото място, Франция небрежно изтегли съвсем целия си контингент от Сахел. Нито в първия, нито във втория случай не беше решена нито една декларирана от носителите на всичко " прогресивно и демократично " задача.

Явно не желаят да си го отнесат и трети път. Макрон се преструва, че протичащото се в Западна Африка, която се изплъзва отдолу под петата на Франция, не го интересува изключително. Сенаторите могат да му пишат още десетина отворени писма, само че сегашният водач на някогашната метрополия не може да си разреши да преживее ново оскърбление (и да заплати внушителни суми за това) нито политическо, нито финансово.

Ето за какво Макрон мълчи. Да насъскваш африканци против африканци, т.е. да организираш намеса и да върнеш всичко назад в Нигер, и то по подобен метод, че да остане неусетно, няма да се получи.

Народът на Нигер не желае да се върне към френския метод на нещата.

Затова Западът остава да се вслушва в предизвестията, че военното решение на казуса в Нигер ще се трансформира в „ цялостна полуда “, научава, че новите управляващи в Ниамей са почнали да откриват контакти с управлението на Чад (държава, изцяло лоялна на Франция), схваща, че светът, в който Западът може да прави каквото си изиска, останал в историята. Опитът за галванизиране на натрупа на неоколониализма ще докара освен до кръв и безпорядък (никой не обича " чичовците с коркови каски " ) - ще се трансформира изолираност - икономическа и политическа - от континента, който не толкоз от дълго време се смяташе за притежание на Запада.

Но всичко тече и всичко се трансформира: тези, които са се заселили в „ Райската градина “, почивайки на самия връх на лично измисления „ напредък, народна власт и универсални полезности “, актуалният живот ще ги принуди или да свият самочувствието си, да понижат своята надменност, както и да трансформират метода за решение на проблемите - като се вземат поради ползите на всички страни, а освен въз основа на личната им полза, или да отидат (поне в Африка) на сметището, където изгнилото задължение на белия човек от дълго време лежи пръснато в близост. А и времето на този бял човек също изтече.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР