Ер Франс (Air France) намали наполовина емисиите въглероден двуокис (CO2)

...
Ер Франс (Air France) намали наполовина емисиите въглероден двуокис (CO2)
Коментари Харесай

Самолети на Ер Франс летят със старо олио, за да намалят въглеродния отпечатък

" Ер Франс " (Air France) понижи на половина излъчванията въглероден двуокис (CO2) при два свои полета, оповестиха от самолетната компания.

На 13 април " Ер Франс " започва програмата Air France ACT, представяща нова тактика за декарбонизация, целяща 30 на 100 по-малко излъчвания на въглероден двуокис (за пасажер на километър) до 2030 година спрямо 2019 година, т.е. 12 на 100 по-малко общи излъчвания. За да илюстрира методите, по които може да бъде реализирана тази цел, през днешния ден компанията извърши серия от дейности на два от своите полети, тръгващи от Париж-Шарл дьо Гол.

Този план е част от Skyteam Sustainable Flight Challenge, самодейност за стимулиране на екологичните нововъведения. Програмата приканва самолетните компании членки на алианса да се включат в предизвикването и извършват допустимо най-екологично виновните полети от 1 до 14 май 2022 година

Операцията се организира в границите на два полета, единият до Монреал, изпълнен от " Еърбъс A350 " на 3 май, а другият до Лисабон на 4 май, обслужен от " Еърбъс A220 ". Тези самолети от последно потомство, които са в основата на тактиката на " Ер Франс " за възобновяване на флота, употребяват от 20 до 25 на 100 по-малко гориво от самолетите от предходното потомство. Шумовият им отпечатък пък е понижен с една трета. До 2030 година тези самолети ще съставляват 70 на 100 от флота на " Ер Франс ", в съпоставяне със 7 % през днешния ден, с помощта на инвестицията на самолетната компания в размер на един милиард евро годишно от в този момент до 2025 година

Полетът до Монреал е бил зареден с 16 на 100 стабилно авиационно гориво (SAF), а полетът до Лисабон - с 30 на 100 SAF, спрямо 1 на 100 сега, употребен за полети, излитащи от Франция, според актуалните разпореждания. Тези горива се създават от биомаса, да вземем за пример употребена готварска лой. Следователно, те не се конкурират с хранителната промишленост и разрешават приблизително понижаване от 80 на 100 на излъчванията на CO2 спрямо стандартното гориво. Ако вземем образеца с употребена растителна лой, това значи да се вземе поради уловения CO2 по време на растежа на растението, първото му прилагане като лой за готвене, неговото преработване и потреблението му като авиационно гориво.

На земята и на борда водачите приложиха техники за екопилотиране, като рулиране единствено с един работещ мотор на земята и усъвършенстване на траектории в действително време, в съгласуваност с контрола на въздушното придвижване.

Използването на тези способи разреши съкращаване на половина на CO2 излъчванията при всеки от двата полета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР