Епидемията от високопатогенна инфлуенца А по птиците (ВПИП) през 2020-2021

...
Епидемията от високопатогенна инфлуенца А по птиците (ВПИП) през 2020-2021
Коментари Харесай

Мутации на птичия грип са опасни за бозайниците и хората

Епидемията от високопатогенна инфлуенца А по птиците (ВПИП) през 2020-2021 година е една от най-опустошителните такива в Европа, се установи в разбор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Данните сочат, че през този интервал са докладвани общо 3555 случаи и към 22 400 000 наранени птици в 28 европейски страни. Между 24 февруари и 14 май 2021 година по-голямата част от откритите случаи при домашни птици са обявени от Полша, където са зародили 297 огнища в гъсто обитаема област от домашни птици за къс интервал от време, последвана от Германия със 168 огнища.

„ От февруари до април 2021 година в Северозападна Европа се следи втори пик на смъртността при дивите птици, обвързвана с вируса. Констатираната по-дълготрайна резистентност на инфлуенца А при дивите птици, съпоставена с предходните години, може да докара до продължение на риска за младите диви птици и бозайници, както и за навлизането на вируса в птицефермите”, регистрират анализаторите, представени от agri.bg.

У нас, в интервала 23-26 април 2021 година е доказано за огнища на ВПИП A(H5N8) в две огромни стопанства за кокошки носачки, намиращи в областите Пловдив и Хасково. Повишената смъртност в стопанствата поражда подозрения и по-късно е обявено за 21 660 смъртни случаи в двете стопанства (от надлежно 39 950 и 43 000 сбор отглеждани птици). Източникът на зараза в стопанствата не е бил избран все още на издание на отчета.

До момента в Европа и Русия са разпознати 16 разнообразни генотипа на вируса, което допуска висока податливост на тези вируси да се реасортират. Вирусите, характеризирани досега, резервират желание към рецептори от птичи вид. Въпреки това се регистрират еволюционни процеси, които може да доведат до заплаха от засягане на бозайници, в това число и на хора.

Анализаторите акцентират, че спрямо епидемиологичния сезон 2016-2017 година, при актуалната зараза от инфлуенца A в Европа огнищата са траяли по-дълго при домашните и дивите птици. Данните сочат, че няколко огнища в персоналните стопанства или индустриалните птицеферми са били свързани с националната или вътреобщностната търговия с живи домашни птици, инфектирани с вируса.

Поради това се предлага по-добра информираност на земеделските стопани, да продължат да ползват строги ограничения за биосигурност, да следят и уведомяват за увеличение на дневната смъртност и спад в индустриалните параметри.

„ Надзорът при бозайниците и хората би трябвало да бъде засилен, изключително в областите с висока циркулация на вируса или където е следен вирусът с маркери за адаптиране към бозайниците. Това би улеснило ранното идентифициране на случаите на предаване на вируса от птици на диви или домашни бозайници и/или хора, а след това и сред хората”, написа още в разбора на ЦОРХВ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР