Епидемията от COVID-19 приключва за този сезон и година. Но

...
Епидемията от COVID-19 приключва за този сезон и година. Но
Коментари Харесай

Кунчев: Приключваме с COVID-19 за тази година

Епидемията от COVID-19 завършва за този сезон и година. Но даже наложителният темперамент на мерките да отпадне, има неща, които ще останат мощно целесъобразни. Това сподели основният държавен здравен контрольор и член на Националния действен щаб доцент Ангел Кунчев в изявление за БГНЕС. 

По думите му мощно целесъобразно ще остане носенето на маска от хора, които кихат, кашлят, както и рекомендацията за физическото разграничаване, персонална хигиена и стерилизация.

„ Факт е, че всяко занемаряване на тези правила към момента води до пораждане на по-малки или по-големи огнища “, съобщи доцент Кунчев и даде за образец съседите от Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, само че от няколко дни още веднъж скочи до 89-90 новозаразени. Доц. Кунчев е безапелационен, че това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници.

„ Грубото неспазване на разпоредбите води до по-ефективно заразяване. За този сезон най-малко, уповавам се и за тази година, епидемията от COVID-19 завършва, понижават случаите у нас

Важно е да го вършим деликатно, да го вършим без крайности, тъй че да нямаме връщане обратно даже и като обособени епидемиологични гърмежи “, твърди той и уточни, че спазването на отдалеченост, високата персонална хигиена и дистанцията ни защищават освен от COVID-19, а и от съвсем всички останали заразни заболявания и акцентира, че около пандемията се следи сериозен спад на други заразни болести.

„ Според мен това се дължи не толкоз като някаква уникалност на самите ограничения, ние не сме откривали топлата вода. По-скоро има два фактора, които за мен бяха основни. Първото беше ранното им използване, което главно имаше резултат и второто беше цялостният ангажимент на страната на всички равнища “, уточни основният здравен контрольор.

По отношение на това дали ще има втора вълна на епидемията у нас или не, доцент Кунчев уточни, че по тази тематика има изказвания на водещи учени и в двете крайности.

„ Този въпрос е най-сложният, най-съществен и най-трудно може да се отговори на него. Има голямо многообразие на мнение и то не на инцидентни хора, а на съществени научни центрове по света и те са в двете крайни противоположности – от убеденост, че нищо няма да се случи до цялостна убеденост, че надали не още през септември ни чака нова вълна.

Аз съм сдържан оптимист. И да има нова циркулация, и да има нови огнища те по-скоро ще бъдат в отчетливия есенно-зимен интервал, а не толкоз рано и едва ли ще бъдат в толкоз огромни размери “

На въпрос за какво броят на аутопсиите у нас са малко, той отговори, че още в самото начало на пандемията от експертния съвет по патоанатомия са излезли със мнение, че предвид на понижаване на рисковете, не е належащо да се прави при ясна диагноза.

По отношение на появяването на ваксина против ковид, основният здравен контрольор е песимистичен и уверен, че до една година няма да има такава, която да е ефикасна и безвредна, само че и добави, че в случай че няма растеж на новозаразените може и да няма потребност от такава.

От думите му стана ясно, че в случай че въпреки всичко такава ваксина се появи, то той няма да упорства тя да бъде наложителна за всички хора.

Доц. Ангел Кунчев разяснява още, че няма по какъв начин да се хвърли виновността върху избрана група от хора за разпространяването на болестта в България.

„ При над 100 случая в границите на три поредни дни ще се вкарат всички строги ограничения, само че в една по-ниска степен, в случай че задържим случаите на 30-40 и това не е еднократно, а в границите на седмица ще е индикатор, че сме изпуснали ситуацията и ще би трябвало да въведем някакви ограничения “, посочи Кунчев и разясни, че у нас е имало единствено един огромен пик и той е бил към Великден, когато бяха регистрирани 90 нови случаи за денонощие.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР