epicenter.bgРегулярният мониторинг на обществените нагласи на Алфа Рисърч показва, че

...
epicenter.bgРегулярният мониторинг на обществените нагласи на Алфа Рисърч показва, че
Коментари Харесай

„Алфа рисърч“: Президентът Радев с 48% одобрение, премиерът Борисов – с 30%

epicenter.bg

Регулярният мониторинг на публичните настройки на Алфа Рисърч демонстрира, че 2019 година приключва с няколко негативи за ръководещите – пробойни в имиджа,  недоволство и митинги в сфери, в които от години се натрупат проблеми, изострена сдържаност към оферти в обществената система и опазването на здравето, засягащи ползите на необятни групи.

Това демонстрира изследване на „ Алфа Рисърч “, извършено в интервала 5 – 12 декември 2019 г.  Същевременно неналичието на мощно водачество, на безапелационни решения в най-проблемните сфери и на разминаването сред заявления и действително държание на опозицията по тематики , в които би могла да покаже действителни други възможности, не ѝ разрешават да оползотвори тези негативи, нито електорално, нито рейтингово.

На този декор най-силната политическа фигура отвън ръководещите продължава да бъде президентът Румен Радев. За повторно обаче, след изразеното от него противоречие с покупката на самолетите F-16 в края на предходната година, персоналният му рейтинг пада под 50 на 100 (48% утвърждение против 15% неодобрение).

  Две съществени аргументи биха могли да се крият зад този спад – първо, неналичието на безапелационна и лидираща позиция във външната политика, където президентът по принцип има мощна роля и- второ, изострянето на борбата с изпълнителната власт, което не се толерира от публичното мнение, очакващо от президента необорим спор по стратегически въпроси, а не съображения по настоящата обстановка. 

Правителството, след месеци на отрицателен тренд в оценките, възстановява в края на годината част от изгубените позиции .Положителните отзиви нарастват от 13% първоначално до 19 на 100 в края на годината, а негативните спадат с 10 пункта – от 51% до 41%. 

Премиерът Бойко Борисов също обезврежда част от недоверието към себе си и персоналният му рейтинг в края на 2019-та е 30% утвърждение
 срещу 39% отрицание. Характеристики на изследването:

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите настройки на българските жители на организация Алфа Рисърч. Представените данни са от извършеното в интервала 5 – 12 декември 2019г. национално-представително изследване измежду извадка от 1017 пълнолетни жители. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка, с асортимент на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и обучение. Метод на интервюиране – директно стандартизирано изявление по домовете с таблети.

 

Епицентър

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР